Chromebook Plus: wat is deze nieuwe 'divisie' voor laptops?

Article
maandag, 10 juni 2024 om 19:00
chromebook plus
Chromebooks zijn door de jaren heen flink veranderd. Tegenwoordig is er ook een nieuwe ‘divisie’ genaamd Chromebook Plus. Maar wat houdt dat precies in?
Toen de eerste Chromebooks verschenen in 2011, kon je het niet echt laptops noemen. Het waren apparaten waar Google Chrome op kon draaien en daar hield het wel bij op. Maar toen Google in 2013 zelf kwam met de Chromebook Pixel en nieuwe functies toevoegde, was het een soort richtlijn voor andere fabrikanten wat er allemaal mogelijk was met een Chromebook.
Sindsdien is het platform door een hele stroomversnelling gegaan qua features. Zo verscheen op een gegeven moment de Google Play Store op ChromeOS - zoals het besturingssysteem van Chromebooks heet - en daarmee de mogelijkheid om Androids apps te gebruiken. Dat was ook de reden voor meerdere fabrikanten om Chromebooks te maken met een touchscreen.
En aangezien ChromeOS een aangepaste versie is van Linux, was het al een tijdje mogelijk voor knappe koppen om Linux apps te draaien op een Chromebook. Google maakte dat alleen een stuk eenvoudiger met Crostini. In een paar eenvoudige stappen kan je Linux apps downloaden en gebruiken, zodat je plotseling veel meer programma’s kan draaien op je Chromebook dan Google Chrome en de bijbehorende web apps.

Groot verschil in Chromebooks

Met al die nieuwe features is ChromeOS uitgegroeid tot een volwassen platform en het wordt nu ook serieuzer aangepakt door de verschillende fabrikanten die Chromebooks maken. De laptops worden niet alleen meer uitgerust met de goedkoopste hardware mogelijk. Zo zijn er Chromebooks met i7-processoren, 4K-schermen, 2-in-1 laptops die omgetoverd kunnen worden in tablets en zelfs Chromebooks die gemaakt zijn om op te gamen - al gaat het daarbij wel om streamingdiensten als Nvidia GeForce Now en Game Pass.
Dat is goed nieuws voor mensen die het fijn vinden om te werken op ChromeOS. Zo is het een enorm veilig platform, is het besturingssysteem heel licht en kan de accu daardoor langer mee gaan en komen er aan de lopende band handige nieuwe features bij. Maar door alle verschillende opties aan Chromebooks wordt het ook verwarrender. Een Chromebook is niet langer ‘gewoon’ een Chromebook.
Zo zijn er nieuwe features die misschien wel draaien op elk model, maar er niet specifiek voor gemaakt zijn. Wil je bijvoorbeeld gaan coderen op een Chromebook, dan is het wel verstandig om een versie uit te zoeken met 8GB RAM of meer.

Orde op zaken stellen

Het is Google ook opgevallen dat de voorheen zo duidelijke wereld van Chromebooks steeds verwarrender is geworden. De techgigant heeft daarom een plan opgesteld om daar verandering in te brengen. Deze keer niet door weer een eigen Chromebook te maken, maar door een nieuw label het leven in te roepen: Chromebook Plus.
De modellen die geschikt zijn krijgen niet alleen een label, maar mogen zelfs een speciale badge drukken op de laptop, om duidelijk te maken dat hij aan de speciale voorwaarden van Google voldoet. Maar wat is een Chromebook Plus precies? Het is vrij eenvoudig een Chromebook die aan minimaal de volgende specificaties voldoet:
  • Een resolutie van 1920x1080
  • IPS-paneel
  • 8GB aan RAM
  • 128GB opslag
  • 12th Gen Intel Core i3-processor of 5000-serie AMD-processor
  • Tien uur accuduur
  • 1080p webcam met temporal noise reduction
Voor de komst van Chromebook Plus zijn er ook modellen die al verschenen zijn die aan de voorwaarden van het label voldoen. Hoewel zij met terugwerkende kracht niet de naam op de behuizing krijgen, voegt Google die laptops wel onder de Chromebook Plus-paraplu en dat is belangrijk.

Speciale functies voor Chromebook Plus

Met Chromebook Plus is er een duidelijke richtlijn voor fabrikanten, maar ook voor consumenten. Wil je een laptop die huis halen waarmee je zonder vervelende vertraging of andere problemen allerlei taken op je Chromebook wil uitvoeren, dan ben je aan het juiste adres met een model uit de Chromebook Plus-lijn.
Maar dat niet alleen, de laptops zijn ook sterk genoeg voor functies die speciaal gemaakt worden voor Chromebook Plus. Initieel deed Google nogal mysterieus over de exclusieve Plus-features, maar recent heeft de techgigant daar meer informatie over vrijgegeven.
Tijdens de laatste Google I/O lag de focus op de mogelijkheden van AI en dat is dan ook waar Chromebook Plus zich op gaat richten. Ten eerste krijgen Plus-gebruikers gratis toegang tot Gemini Premium en vallen daar features onder die alleen werken op een Chromebook. Zo kan je in Google Docs bijvoorbeeld een stuk tekst selecteren en met behulp van AI naar wens aanpassen in een handomdraai.
Chromebook Plus-modellen hebben daarnaast al een betere webcam dan veel normale Chromebooks, maar die worden nuttig gebruikt. Zo krijg je een optie om het beeld te upscalen en kan je de achtergrond vervagen. Dat kan al in bijvoorbeeld Google Meet, maar de opties op een Plus-model zijn system-wide, waardoor het ook werkt bij andere diensten. Ideaal dus als je veel video calls hebt voor je werk.
Het houdt bovendien ook nog niet op voor Chromebook Plus. Google is van plan om steeds meer nieuwe features toe te voegen en recent zijn er ook nieuwe Plus-laptops uit de doeken gedaan. Het is alleen wel de vraag of de eisen om in aanmerking te komen voor het Chromebook Plus-label in de toekomst veranderen, want de techniek staat nooit stil.