BioShock The Collection release - 5 redenen om de bundel te kopen

Article
maandag, 03 oktober 2016 om 15:58
xgn google image
Halverwege september was het langverwachte moment daar: de BioShock The Collection release. Een geschenk uit de hemel voor fans van de gamereeks, maar ook een onmisbare aanwinst voor nieuwkomers. Speciaal daarvoor hebben wij hier 5 redenen opgesteld waarom deze bundel niet in je gamecollectie mag ontbreken!

5. Grafische upgrade

Aangezien het alweer bijna tien jaar geleden is dat de eerste BioShock game verscheen voor de Xbox 360 en PC, zijn de graphics uit de originele games wat verouderd. BioShock The Collection voorziet elk deel in de reeks van een grafische upgrade, waardoor deze allemaal in 1080p en 60 FPS gespeeld kunnen worden. Voor de BioShock fanaat is dit natuurlijk geweldig: herleef het prachtig dystopische Rapture in Full HD en keer terug naar het wonderlijke Columbia.
Voor de nieuwkomers is dit een ideaal moment om kennis te maken met de serie. Het kan soms wat lastig zijn om te beginnen aan een game met gedateerde graphics, maar BioShock The Collection doorbreekt deze blokkade. Zo kan je zonder zorgen genieten van de geweldige ervaring die BioShock heet.
98446

4. Gameplay

BioShock is een shooter in hart en nieren, maar biedt daarnaast nog een hele hoop meer. De gameplay is een belangrijk element en het is natuurlijk uitermate belangrijk dat dit lekker loopt. Dit doen de BioShock games sowieso al goed, maar dankzij de upgrades die de bundel heeft gekregen voelt ook de gameplay net wat vloeiender aan dan in de originele games het geval is.
In eerste instantie draait de gameplay dus veelal om het shooter-element. Het gaat hierbij om een first-person shooter en je zal genoeg vijanden tegenkomen om je vele verschillende wapens en plasmids op uit te oefenen. Daarnaast is verkenning belangrijk, aangezien je op deze manier ten eerste een stuk meer van het verhaal mee krijgt (in de vorm van bijvoorbeeld audio diaries) en daarnaast kan je door te verkennen bepaalde upgrades of andere voordelen verkrijgen die je anders niet zou hebben. Ook schotelen de games je veel morele keuzes voor: op welke manier ga je met de Little Sisters om in deel 1 en 2 en hoe kijk je bijvoorbeeld tegen het overduidelijk aanwezige racisme aan in Infinite?
Daarnaast krijg je in deze bundel simpelweg veel waar voor je geld. Een gemiddelde BioShock game duurt toch zeker zo'n 8 tot 10 uur om te doorlopen, en dat is wanneer je er vrij snel doorheen gaat. Wil je echter alle prachtige omgevingen verkennen en ben je op zoek naar collectibles, dan ben je nog een stuk langer bezig. De bundel bevat maar liefst drie van deze games (plus alle bijbehorende DLC), waardoor je je zeker niet snel zal gaan vervelen.
98447 1

3. De settings

Een van de meest boeiende elementen aan de BioShock serie, zijn de geweldige settings waarin de games zich afspelen. BioShock en BioShock 2 spelen zich allebei af in Rapture, een dystopische stad die zich onderwater bevindt. Deze stad is gebouwd door zakenman Andrew Ryan, met de intentie om het een utopie te maken voor de vrije ziel: een plaats waar wetenschappers niet gebonden zijn aan regels en waar de kunstenaar geen censuur hoeft te vrezen.
Dit ging echter al snel mis na de ontdekking van ADAM, een genetisch manipulerend goedje waardoor de inwoners hun eigen genetische structuur konden veranderen. Op deze manier verkregen ze bijvoorbeeld superkrachten of konden ze hun uiterlijk veranderen, maar deze substantie was enorm verslavend en zorgde op de langere termijn voor extreem negatieve effecten, zowel fysiek als mentaal. Zodoende is het grootste deel van de bevolking veranderd in zogenaamde Splicers en is Rapture tot een dystopie vervallen, maar meer daarover lees je op de volgende pagina.
Rapture biedt één van de meest unieke en prachtige settings die zich ooit heeft afgespeeld in een videogame. De enorm interessante onderliggende thema's en denkwijzen, gecombineerd met de art deco stijl, jaren '50 muziek en het feit dat de stad zich onderwater bevindt (wat natuurlijk zorgt voor prachtige uitzichten) zorgt voor een geweldige setting. Maar het gaat niet alleen om Rapture: er is nog een andere setting in de BioShock reeks te vinden, namelijk Columbia.
Deze stad bevindt zich niet onderwater, maar juist ver daarboven: in de lucht. Hoewel deze felle, kleurrijke stad in zo'n beetje alle elementen een enorm contrast vormt met het duistere en mysterieuze Rapture, is deze setting wederom enorm tof. De game speelt zich af aan het begin van de twintigste eeuw en dit is ook terug te zien in de stijl en de bewoners van Columbia, hoewel de technologie in deze wereld wel wat meer geavanceerd is dan destijds in de realiteit het geval was. Thema's als religie en racisme zijn overduidelijk aanwezig in Columbia, wat de setting wederom een sterke lading geeft.
98449

2. Het verhaal

Dan zijn we aangekomen bij het ultieme BioShock element: het verhaal. Alle games in de reeks beschikken over een meeslepend, diep en uitermate geniaal verhaal vol thematiek en moraliteit. Hoe vaker je de games speelt, hoe meer je ontdekt over Rapture en Columbia en over de diepgaande verhalen, de excentrieke personages en de achtergronden achter de games. Om het BioShock verhaal het beste te ervaren, moet je de games simpelweg spelen: we zullen daarom hier niet te diep op het verhaal ingaan, want dat doet afbreuk aan de spelervaring.
Het verhaal van BioShock en BioShock 2 draait rond Rapture, de dystopische onderwaterstad die we op de vorige pagina al kort besproken hebben. De protagonist van BioShock is Jack, een man die na een vliegtuigcrash boven de oceaan in Rapture terechtkomt. Hier krijgt hij al snel te maken met de mysterieuze Atlas, die hem via de radio door de stad begeleidt, zodat Jack zijn familie kan redden en zodat ze op deze manier allemaal Rapture kunnen verlaten.
Dit is natuurlijk slechts een klein onderdeel van het verhaal en dit is dan ook niet echt waar de game om draait. Waar het voornamelijk om gaat zijn de onderliggende thema's, waarbij onder andere persoonlijke vrijheid, genetische manipulatie, objectivisme, kapitalisme vs communisme, economie en religie een belangrijke rol spelen. De personages zijn elk voorzien van een grote laag diepte: niemand die je tegenkomt is 'slechts' een dokter of een wetenschapper, maar deze personen spelen elk een belangrijke rol in het verhaal van Jack en Rapture.
Het verhaal van BioShock Infinite is op veel manieren enorm anders dan dat van zijn voorgangers, maar vertoont toch weer veel overeenkomsten. Infinite legt de focus op parallelle werelden en de oneindige mogelijkheden die deze werelden bieden. Als speler zul je dan ook in verschillende werelden terechtkomen, die op hun beurt weer veelal hetzelfde zijn als de 'oorspronkelijke' wereld, maar toch ook net weer wat anders.
98450

1. Alles in één

De meest voorname reden waarom BioShock The Collection onmisbaar is in jouw collectie, is simpelweg het feit dat je al deze content in één keer krijgt. Om het nog even op een rijtje te zetten, de bundel bevat:
  • BioShock
  • BioShock Challenge Rooms DLC
  • Director's Commentary
  • Museum of Orphaned Concepts
  • BioShock 2
  • BioShock 2 Protector's Trials DLC
  • BioShock 2 Minerva's Den DLC
  • BioShock Infinite
  • BioShock Infinite Clash In The Clouds DLC
  • BioShock Infinite Season Pass content
  • BioShock Infinite Burial At Sea DLC (Episode 1 & 2)
Bovendien zijn al deze games plus de bijbehorende DLC geremasterd en dus te spelen in 1080p en 60fps. Zowel voor de BioShock fanaat als voor de nieuwkomer is dit de ultieme bundel: je beschikt in een keer over alles wat BioShock omspant. De unieke settings, de diepgaande verhalen, de morele thema's en de toffe gameplay waar je tientallen uren lang mee kan vertoeven worden op deze manier wel heel toegankelijk gemaakt. Wil je nog meer lezen over BioShock The Collection, dan kan je ook nog in onze review terecht.
BioShock The Collection is beschikbaar voor Xbox One, PS4 en PC.