De top 10 beste open-world games van 2023

Article
woensdag, 20 december 2023 om 15:00
2023 05 26 assassins creed mirage jugabilidadf1694593030
2023 nadert haar einde en dat betekent dat het tijd is dat we de beste games van 2023 op een rijtje zetten. Daarbij komen natuurlijk ook de open-world games bij kijken. Dit zijn de top vijf beste open-world games van 2023.

10. Assassin’s Creed Mirage

We trappen de lijst af met één van de open-world games van 2023 van Ubisoft. Het betreft Assassin’s Creed Mirage, de titel die de reeks terugbrengt naar hoe de open werelden er uitzagen voor Assassin’s Creed Origins. Wellicht is Ubisoft alleen een stukje te ver terug in de tijd gegaan met het avontuur van Basim in Baghdad.
De open-world game lijkt namelijk een aantal prachtige evoluties uit het verleden in de prullenbak te hebben gegooid, terwijl dat nergens voor nodig was. Zo leefden de open werelden van Assassin’s Creed Unity en AC Syndicate veel meer door verschillende missie-structuren en zijactiviteiten in Parijs en Londen respectievelijk. Toch hebben we ons grotendeels zeker vermaakt met het actievolle avontuur dat sluipen en kruipen weer voorop zet.

9. Dead Island 2

Een andere game die een zeer vermakelijke open wereld voorschotelt, is Dead Island 2. De actievolle zombietitel van Dambuster Studios verscheen in april en laat je flink wat lol trappen in een door zombies overspoeld Los Angeles. Met een reusachtig arsenaal aan wapens is de actie lekker over de top, terwijl de open wereld niet overweldigend voelt.
Los Angeles, of Hell-A, zoals het heet in de game, is opgedeeld in verschillende gebieden die elk voorzien zijn van tal van geheimen om te ontdekken. Een traditionele open-world game is het dan ook zeker niet, gezien er tussen al deze gebieden laadschermen zitten waar je niet omheen kunt. Toch doet het spelen in de wereld je al snel het vertrouwde gevoel geven van een open-world game en daarmee heeft Dead Island 2 de negende plek verdiend.
avatar frontiers of pandora ikranf1701854390

8. Avatar: Frontiers of Pandora

De achtste plek gaat naar Avatar: Frontiers of Pandora, de nieuwste open-world game van Ubisoft. De game uit de koker van Massive Entertainment oogt dankzij de Pandora-setting bloedmooi, zelfs al lijkt de game een nieuwe Far Cry Primal-titel te zijn met een andere laag verf. Massive schotelt haar Avatar-titel immers als first-person shooter voor.
Het is alleen totaal geen schande dat Massive zoveel lijkt te lenen van Far Cry Primal, want het zorgt er juist voor dat je veel meer bewust de open wereld verkent om benodigde materialen te verzamelen voor upgrades. Daarnaast is het verkennen van de Western Frontier op een Ikran of Direhorse fantastisch, waarbij het vooral eerstgenoemde is die opvalt. Het plaatst namelijk op indrukwekkende wijze in perspectief hoe groot de game is.

7. Starfield

Over grote games gesproken, onze nummer zeven in de lijst met beste open world games van 2023 is misschien wel het grootste van allemaal. Met meer dan duizend planeten weet Starfield zich te onderscheiden van vele andere open-world games. Toch betekent meer niet altijd beter, want lang niet alle planeten zijn even leuk om te verkennen.
In tegenstelling tot eerdere Bethesda Game Studios-titels is Starfield dan ook meer gericht op de verhalen die je voorgeschoteld krijgt in een (wat voelt als oneindig) groot heelal met plekken om te verkennen. Die verhalen zijn gelukkig fantastisch om te volgen, terwijl de fantastische New Game+ modus al snel de aandacht weet te trekken. Tel daarbij tal van toffe locaties en personages bij op en het avontuur zal velen zeker bevallen (zelfs al is het misschien wat lastig om in een goed ritme te komen in de eerste uren).
star wars jedi survivor lightsaberf1679565648

6. Star Wars Jedi Survivor

Net buiten de top vijf is waar Star Wars Jedi Survivor strandt. Het komt mede door het feit dat de game dezelfde open wereldstructuur heeft als Dead Island 2. In Jedi Survivor ga je met Cal Kestis’ avontuur verder, waarbij je tal van planeten bezoekt. Een aantal hiervan hebben volledige open werelden, al is de schaal van deze werelden wat kleiner.
Toch is het ontzettend waardevol om deze te ontdekken, vooral naarmate je alleen maar sterker wordt als Cal en nieuwe paden openen. De geheimen die op een aantal van de planeten te ontdekken zijn, komen in de vorm van nieuwe onderdelen voor Cal’s Lightsaber en kleding die de jonge Jedi kan dragen.

5. Diablo IV

Diablo IV heeft een meer traditionele open wereld en de duivelse titel weet dan ook de vijfde plek in de lijst te pakken. Dat doet de titel door middel van de onwijze herspeelbaarheid in de open wereld van Sanctuary met het tal van personages dat je kunt maken en de verschillende builds die de gameplay constant verfrissend houdt. Al helemaal wanneer je samen met vrienden speelt.
De vernieuwde opzet van Diablo heeft de ruimte voor tal van zijmissies, die bijna altijd een memorabel gevecht opleveren, waarna je constant voorzien wordt van de nodige XP. Ook zijn er veel meer publieke evenementen die her en der in de open wereld opduiken en daarmee extra variatie en uitdaging bieden. En dat allemaal terwijl het verzamelen van loot om jezelf sterker te maken centraal blijft staan in je avontuur.
2023 09 21 hogwarts legacy escobaf1676799901

4. Hogwarts Legacy

Een open-world game in het Harry Potter-universum leek op voorhand al een goed idee en in de praktijk blijkt dat ook daadwerkelijk zo te zijn. Hogwarts Legacy is een enorm succes en dat heeft in grote delen te maken met hoe grandioos Hogwarts is gebouwd in virtuele vorm. Het voelt magisch om door de bekende locaties uit de boeken en films te lopen. Het is zelfs nog toffer wanneer je een geheime ruimte vindt.
Dat Avalanche Software zelf groot fan is van Harry Potter en zijn wereld valt dan ook op te merken uit het ontwerp. Zo is één soort van de verzamelvoorwerpen specifiek bedoeld om je meer te vertellen over de geschiedenis van het kasteel en de personages die ooit door de grote hallen liepen.
Tel daarbij alle andere (soms wat eentonige) zijactiviteiten en verwijzingen naar de Wizarding World en Hogwarts Legacy mag wel bestempeld worden als een warme deken voor open-world game-liefhebbers met een Harry Potter-voorliefde.

3. Baldur’s Gate 3

Al sinds de eerste Baldur's Gate vormt Dungeons & Dragons de basis voor de games en met Baldur's Gate 3 heeft Larian Studios dat helemaal goed naar voren laten komen. Met je eigen gemaakte personage kom je in een fantasievolle wereld terecht met vreemde wezens: van elven en dwergen tot aan duivelse Tieflings en HP Lovecraft-achtige Mindflayers.
Aan het begin van het avontuur krijg je een parasiet achter je oogbol gestopt en moet je dringend op zoek naar een oplossing, samen met je kersverse party-leden, maar hoe je dat doet is helemaal aan jezelf. In de drie open gebieden van Baldur's Gate 3 kan je gaan en staan waar je maar wil. Ten minste, als je sterk genoeg bent om iedereen die jou als vijand ziet te doden of charismatisch genoeg bent om je overal doorheen te lullen.
Een beetje mazzel hebben met het werpen van dobbelstenen is daarbij geen overbodige luxe. De game leent zich er dan ook ideaal voor om vaker te spelen, om een compleet ander soort karakter te spelen en compleet andere keuzes te maken. Of je kan het avontuur samen met vrienden doorlopen, want Baldur's Gate 3 is ook volledig in co-op te spelen.
marvels spider man 2 venomf1689930411

2. Marvel’s Spider-Man 2

Het zilver in de lijst met beste open world games van 2023 gaat naar Marvel’s Spider-Man 2. De nieuwe titel van Insomniac Games tilt de traditionele vorm van het genre naar een nieuw niveau dankzij verbeterde fast travel-technieken en hoe verschillende activiteiten opduiken in de wereld.
Je hoeft namelijk niet langer de kaart als een checklist af te vinken. De game schotelt activiteiten op natuurlijke wijze voor afhankelijk van welke gebieden van New York (dit keer aangevuld met Queens en Brooklyn) je bezoekt. Daarbij kun je zelf kiezen met welke Spidey je op stap gaat, waarbij ieder zijn eigen krachten heeft.
Het resultaat is een game die je 25 tot 30 uur laat genieten van een open wereld waarin je alles kunt zien zonder je ook maar een moment te vervelen. Of het nou is bij de vechtuitdagingen van Mysterio, de geheime basissen van Kraven the Hunter of met de alledaagse ontmoetingen die Spider-Man heeft met de burgers van New York; Insomniac slaat de spijker op z’n kop met haar versie van New York.

1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Slechts één game kan er met de titel beste open-world game van 2023 vandoor gaan. Die eer gaat naar The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, een titel die in alles bewijst niet simpelweg een uitgebreidere versie van Breath of the Wild te zijn. Met het nieuwe verhaal wordt de wereld en al haar locaties flink opgeschud, wat direct een fris gevoel oplevert.
Daarbij introduceert Nintendo twee compleet nieuwe gebieden om te ontdekken, ieder met zijn eigen sfeer, geheimen om te ontdekken en vijanden om te verslaan. Toch is het de manier waarop je Hyrule benadert in Tears of the Kingdom die de open-world pas echt speciaal maakt. Middels vier mechanics (Rewind, Fuse, Ascend en Ultra Hand) is de spelwereld je speeltuin en kun je haar gevaren naar eigen invulling verkennen en verslaan.
In combinatie met het inzicht om ieder aspect van de wereld zo te ontwerpen dat er altijd wel iets je aandacht trekt, zorgt het ervoor dat je eindeloos blijft spelen. Of het nou is in de uitgestrekte vlaktes van Central Hyrule, de duizelingwekkende dieptes van de Depths en natuurlijk de hemelse hoogtes van de Sky Islands; alles wat je doet voelt als een avontuur.

Het beste van 2023 voor jou op een rij!

Nu 2023 op haar einde loopt, is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2023! Houd de site in de gaten voor nieuwe lijsten met het beste van wat 2023 ons heeft gebracht!

Populair Nieuws