De beste LEGO Harry Potter sets van dit moment

Article
zaterdag, 22 april 2023 om 13:00
HBO Max, of in de toekomst alleen Max, gaat een nieuwe Harry Potter serie maken. Daar is om verschillende redenen al wat kritiek op, maar veel fans zullen geen nee zeggen tegen meer Harry Potter. Om alvast in de stemming te komen hebben we wat leuke LEGO Harry Potter sets op een rij gezet.

Ligusterlaan 4

We beginnen maar met de plek waar alles begint, Ligusterlaan 4. Het zal geen plek zijn waar Harry Potter bijzonder goede herinneringen aan heeft, maar voor de kijker is het een onvergetelijk adres. De scène met de stapels Zweinstein-brieven staat bij velen in het geheugen gegrift.
Die scène is vertegenwoordigd in deze LEGO set, maar hij is verder vooral gebaseerd op De geheime kamer. Dobby is bijvoorbeeld aanwezig om een zwevende taart te laten vallen en buiten wacht Ron in een blauwe Ford Anglia. In het boek schoten Fred en George ook te hulp, maar daarmee was het aantal figuurtjes misschien wat hoog geworden, dus dat detail is de LEGO-set vergeven.
lego 4 dumbledores office harry potterf1681828414

Perkamentus’ kantoor

Het grootste deel van de hele Harry Potter reeks speelt zich af op Zweinstein. Het is dan ook geen wonder dat er heel wat sets zijn die gebaseerd zijn op een deel van het kasteel. Als je er een paar hebt kun je een eigen versie van de school samenstellen met al je favoriete locaties en scènes.
Daarbij mag het kantoor van Albus Perkamentus natuurlijk eigenlijk niet ontbreken. Vanaf De geheime kamer komt Harry er met enige regelmaat en er gebeurt eigenlijk altijd iets memorabels. Je zult veel herkenbaars terugvinden in de set, zoals het zwaard van Goderic Griffoendor, Felix en de Hersenpan. Het kantoor van het schoolhoofd mag zeker niet ontbreken in jouw Zweinstein.
lego hogwarts icons harry potterf1681828673

Hogwarts Icons - Collector’s Edition

Er zijn natuurlijk ook veel volwassen Harry Potter fans en LEGO-liefhebbers, dus niet alles kan een speelset zijn. Als jij iets zoekt dat gewoon mooi is om op de plank te hebben, dan is de Hogwarts Icons set misschien iets om in huis te halen. Deze set verzamelt allerlei herkenbare Harry Potter-dingen op één plek.
Je vindt bijvoorbeeld een Zweinstein-brief, Harry’s bril en de tovernaarskaart van Perkamentus. Dat alles wordt afgemaakt met een bijzonder majestueus model van Hedwig, met een aardige spanwijdte. Ook leuk is dat je de set een klein beetje persoonlijk kan maken door zelf te kiezen welke afdelingssjaal er onder de stapel boeken vandaan komt.
lego grimmauld place harry potterf1681828793

Grimboudplein 12

Van alle plekken waar Harry zijn zomers doorbrengt is Grimboudplein zeker niet het gezelligst, die titel gaat naar het Nest. Maar ondanks de gespannen gemoederen wanneer Harry voor het eerst op Grimboudplein 12 arriveert, is het gezelschap zeker niet verkeerd.
Dat zul je ook merken aan deze LEGO-set van het huis. Daarin vind je namelijk een vrij groot aantal figuurtjes, waaronder personages die je in andere sets momenteel niet zo snel terugvindt. Verder kun je Grimboudplein 12 in deze set verbergen tussen de twee huizen ernaast en dat is een mooie weergave van iets magisch dat in veel andere LEGO-sets niet altijd lukt.
lego hogwarts zweinstein harry potterf1681829089

Zweinstein

Als we het hebben over de beste LEGO Harry Potter sets is er iets waar we niet omheen kunnen. Want waar je ervoor kunt kiezen om een modulair zweinstein te bouwen, is er natuurlijk een specifiek beeld van het kasteel dat de films ons hebben ingeprent. Voor die versie van het kasteel moet je deze set hebben.
Hij is aan de maat en dus aan de prijs, maar het model is zeer goed gelukt. Ook zijn er allerlei leuke tafereeltjes te vinden die scènes uit de boeken en films uitbeelden. Mocht het kasteel je niet zo trekken dan zijn er nog andere sets van een vergelijkbaar formaat, zoals de Zweinstein Express en de Wegisweg.