Beste indie games uit 2018 - Wie het kleine niet eert, wie het grote...

  Florence, Beat Saber, Moss, allemaal gave games. Indie games wel te verstaan. Niet iedereen zal alle namen bekend in de oren klinken, toch is nog een hele collectie aan goede games bij de kleine ontwikkelaars te ontdekken. Dit zijn de beste indie games van 2018.

  10. My Memory of Us

  My Memory of Us heeft deze plek in de lijst met beste indie games uit 2018 voornamelijk bereikt omdat deze een heel meeslepend verhaal weet te vertellen. In de My Memory of Us review kreeg het spel maar liefst een 8.0 en één van de redenen voor dit hoge cijfer was hoe het verhaal je weet te boeien. In deze 2D side scrolling puzzelgame is kleur zeldzaam. Enkel rode tinten vallen op in de verder zwart-witte-wereld. Het spel geeft met deze grauwe sfeer een blik op het leven van een jongen en een Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog.

  In tegenstelling tot de gebruikelijke oorlogsverhalen wordt dit spel toch op een wat andere wijze verteld. Er komen zelfs sciencefiction-elementen aan te pas omdat Duitsers en nazi's allemaal door moordlustige robots worden gespeeld. Uiteindelijk krijg je een verhaal voorgeschoteld dat binnen 18 hoofdstukken helemaal wordt uitgerold.

  9. My Brother Rabbit

  My Brother Rabbit is een point & click game die eerder dit jaar op de markt kwam. In het spel volgen we een aangrijpend verhaal over een meisjes dat ontzettend ziek is. Het is aan haar broertje om zijn zusje van deze ziekte te redden. Om het meisje te helpen roept hij de hulp in van een gek konijntje. Het is een hartverwarmend verhaal gemaakt door Artifex Mundi.

  Dit spel kreeg maar liefst een 8.0 in de My Brother Rabbit review. Dit hoge cijfer is voornamelijk te danken aan het feit dat dit spel er (ondanks dat het er verschrikkelijk schattig uitziet) eigenlijk een heel serieus thema aanhaalt. Daarnaast is de gameplay ook gewoon dik in orde, want je krijg een flinke dosis uitdagende puzzels. Ook krijg je een ontzettend goede sfeer voorgeschoteld, dus zeker eens de moeite waard om te bekijken of zelfs te spelen.

  8. Moonlighter

  Als je op zoek bent naar een avontuurlijke en tevens actievolle nieuwe titel, dan is het geen slecht idee om ook eens naar Moonlighter te kijken. Met dit spel krijg je een role-playing game voorgeschoteld met typische rogue-like-elementen. Je volgt het verhaal van de winkelier Will, die te maken krijgt met oude portalen die naar verschillende werelden en dimensies leiden. Ooit zijn deze gekke poorten ontdekt tijdens een waanzinnige ontdekkingstocht.

  Overdag ben je de beheerder van een prachtige winkel. Daarbij moet je geld verdienen door je goederen te verkopen. Met de winst kun je een dorp steeds beter laten groeien. Handig, want uiteindelijk ga je aan de slag met verschillende wapens uit dat dorp, die je in de nacht goed kunt gebruiken. Alsof je helemaal geen slaap nodig hebt ben je namelijk in de nacht in gevaarlijke dungeons actief om menige hordes aan vijanden met de grond gelijk te maken.

  7. Planet Alpha

  Een andere game die zeker de moeite waard is om eens uit te proberen, is Planet Alpha. In dit spel ren je door een spelwereld waarin je zonder enige context wordt gedropt. Terwijl jij door die spelwereld rent puzzel jij je een weg langs dinosauriërs en ruimterobots. Zelf heb je geen enkele context waar jij je bevind, maar toch is het interessant om verder te gaan. Je moet ook wel, want als je stil blijft staan kan het maar net zo zijn dat één van de ruimterobots je met veel gemak afschiet.

  Deze game kreeg een 8.0 in de Planet Alpha review. Het spel is erg verslavend en kleurrijk. Hoewel het spel aan de redelijk korte kant is, hebben de makers bijzonder veel moeite erin gestopt. Er is veel oog voor detail geweest en op zowel de voor- als achtergrond gebeurd ontzettend veel. Spelwerelden zien er ook verrassend anders van elkaar uit waardoor het telkens een speurtocht wordt om nieuwe dingen te ontdekken.

  6. Vesta

  Ook hoog scoorde Vesta. In Vesta mag je met twee personages aan de slag: het zesjarig meisje Vesta en haar robot: BOT. Samen gaan zij in maar liefst 36 levels, verdeeld over vier hoofdstukken, een kleurrijk avontuur tegemoet. Vesta springt er als indie game voornamelijk tussenuit door haar vrolijke karakter. Wat het goed doen zijn de vrolijke over de top kleuren en de comic stijl waarmee het verhaal gepresenteerd wordt.

  Vesta kreeg een een 8.0 in de Vesta review. Hierin werd besproken hoe het spel een heerlijk sci-fi-sausje heeft waarbij het tof is om eigenlijk met twee futuristische personages aan de slag te gaan. Het spel had beter geweest als je het ook als co-op had kunnen spelen, maar in je eentje is dit toch al een gaaf avontuur voor een zacht prijsje. Voor minder dan 20 euro krijg je een geweldige platformer voorgeschoteld.

  5. The Lion Song

  Uiteindelijk eindigt The Lion Song ook hoog op de lijst met beste indie games uit 2018. Dit spel laat zich eigenlijk het best vergelijken met spellen van het dit jaar failliet verklaarde Telltale Games. Eigenlijk is dit een soort van indie-interpretatie van die verhalende games. Hierin volg je daarentegen geen bekende personages uit enorme merken als The Walking Dead, Game of Thrones, Back to the Future of Batman, maar inspirerende onbekende personages met ieder een interessant maar persoonlijk verhaal. Al de hoofdrolspelers zijn creatievelingen.

  Dit spel speel je onder andere als een vioolspeelster. Wanneer je die verhaallijn speelt wil je eigenlijk het spel aan de kant leggen. Niet omdat het zo slecht is, maar omdat je met alle aandacht naar die gave muziek wilt luisteren. Met koffiebruine graphics en een kort maar krachtig verhaal wordt je meegenomen. Het is duidelijk een indie, maar wel echt een waar heel veel passie in zit.

  4. Overcooked 2

  Overcooked 2 heeft het al tot verschillende lijstjes op XGN.nl geschopt en is ook een spel waar je urenlang plezier aan kunt beleven. Samen met je vrienden kun je in deze indie game een maf kookspel spelen waarin de taken goed moeten worden verdeeld. Terwijl de één de sla snijdt, bakt de ander burgers, moet ondertussen de afwas worden gedaan, is er een brandje in de keuken die moet worden geblust en is er een horde aan hongerige gasten die als de sodemieter wil worden bediend.

  Overcooked was al goed, maar dit tweede deel mag er ook zijn. Opnieuw krijg je toffe nieuwe levels voorgeschoteld waar je co-op uren mee kunt spelen. Niet voor niets kreeg dezelfde game een plek in de lijst met beste co-op games uit 2018. Naast de urenlange gameplay is er ook nog de Overcooked 2 Surf 'N Turf downloadbare content voor urenlang gameplezier.

  3. The Messenger

  Stel je eens voor dat je een ninja was. Dan was je ninjahart nu ontzettend hard gaan bonzen van alle spanning en sensatie die The Messenger met zich meebrengt. Veel oude games zoals Metroid en Castlevania worden hier samengevoegd in een indie game die je terugbrengt naar die goede oude tijd waar je misschien als kleine zelf speelde dat je een ninja was. In verschillende media is The Messenger dan ook erg goed ontvangen.

  Eerder werd The Messenger ook al opgenomen in onze lijst met beste indie games voor de Nintendo Switch. Ook was de game terug te vinden in onze lijst met beste indie games van september 2018. Tijd om je een echte ninja te voelen en een lange reis te maken door een vervloekte spelwereld. Als ninja heb je één taak: hordes vijanden verslaan!

  2, Dead Cells

  Heel veel mensen hebben van Dead Cells gehoord, zelfs als ze het nog niet eens hebben gespeeld. Al is het maar vanwege de enorme hoeveelheid publiciteit die het spel kreeg toen een gamejournalist plots plagiaat pleegde in een review van deze titel. Hoewel een groot deel van de bekendheid van de game hieraan te danken is, komt dit natuurlijke ook om andere redenen: Dead Cells is zeker één van de beste indie games uit 2018.

  In Dead Cells doorloop je een 2D-platformgame vol met actie. Je kunt het niet permitteren om fouten te maken, want als je doodgaat moet je alle heftige platformsecties opnieuw doorlopen. Speciale deuren, teleportalen, een goede uitrusting en een goede dosis skils moeten je helpen in dit spel. Terwijl jij een ontzettend groot kasteel verkend, ligt er overal gevaar op de loer. Zo moet je ridders en bewakers uitschakelen om verder te komen.

  1. Celeste

  Maar echt bovenaan de lijst met beste indie games uit 2018 staat de videogame Celeste. Al aan het begin van dit jaar wist het de harten van menig indie-liefhebber te raken en sindsdien heeft het veel fans ook niet losgelaten. De toon was begin dit jaar al goed gezet want het was voor andere indie-ontwikkelaars nog lastig om dit spel te overtreffen. Er zit duidelijk heel veel tijd, liefde en passie in de ontwikkeling van deze vermakelijke game.

  Celeste is trouwens niet één van de makkelijkste games die er op de markt te vinden is. Je moet wel van de nodige uitdaging houden! Celeste is een super uitdagende platformer, waarbij veel timing nodig is. Als je net iets te vroeg of te laat springt dan kan dit fataal uitpakken. Oorspronkelijk werd de basis van de game binnen vier dagen gemaakt, maar de maker was zo blij met het resultaat dat hij het uitbouwde tot dit toffe eindresultaat.

  Wat zijn jouw beste indie games uit 2018?

  Wat zijn volgens jou de beste indie games uit 2018? Deel hieronder je ervaringen.

  Moonlighter

  Verkijgbaar vanaf 29 may 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.