De top 10 beste games van 2018 volgens Timo Akkermans

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit jaar niet veel nieuwe games heb gespeeld. Ik heb me dit jaar vastgehouden aan de games die ik al een tijdje speel, maar ik heb wel veel gekeken naar gameplay van nieuwe games. Het was redelijk moeilijk om te beslissen, maar dit zijn mijn top 10 beste games van 2018.

  Supercell

  10. Clash Royale

  Clash Royale in kreeg in 2018 aardig wat updates met nieuwe features. Zo kwam 2v2, Star Levels en Clan Wars. Plus natuurlijk veel nieuwe kaarten voor het spel. De game blijft zich maar ontwikkelen met nieuwe dingen dat het interessant blijft om het te spelen. De Esports van de game worden ook steeds populairder.

  Het leukste van Clash Royale vind ik om een eigen deck samen te stellen en een strategie bedenken. Dat is het aspect waar Clash Royale heel sterk is. Er zijn ook zo veel kaarten beschikbaar, meer dan op Clash of Clans waar het spel op gebaseerd is. De 2v2 maakt het leuker om met vrienden te spelen, maar ook daar is communicatie belangrijk. Pak dus bijvoorbeeld niet beide een ‘goblin barrel’, tenzij je je tegenstander wilt irriteren.

  Supercell

  9. Clash of Clans

  Clash of Clans kwam dit jaar met flinke updates: Town Hall 12, Clan War Leagues, Clan War Medals, nieuwe Builder Halls, nieuwe troepen, Clan Games en nog veel meer. Al met al een goed jaar voor het mobiele strategiespel. Het spel wordt pas echt leuk als je je bij een actieve clan aansluit. Dan stromen de beloningen flink binnen.

  De Clan Games gaven het spel meer mogelijkheden tot betere beloningen. Beloningen waar je ook echt iets aan had. Bijvoorbeeld een volle goud/elixer opslag of direct een upgrade voltooien. Elke Clan Game heeft ook een thema dat ervoor zorgt dat de missies een andere insteek hebben. Een thema ging bijvoorbeeld over ‘dark elixer’ of over tovenaars en draken.

  Electronic Arts

  8. FIFA 19

  FIFA 19 is een en al plezier. Of je nu alleen carrière wilt maken, of met vrienden een lekker competitief potje tegen elkaar speelt. De visuals worden ook elk jaar beter. De besturing wordt soepeler en de voetballers en teams steeds beter. Het spel is er om gezellig even een potje te spelen, maar ook om beter te worden online.

  Een groot uithangbord van FIFA is natuurlijk FIFA Ultimate Team. Dit vind ik dan zelf ook het leukste aan de game. Ultimate Team is dé manier om je eigen ‘dreamteam’ samen te stellen om er vervolgens anderen mee in te maken. Ik moet alleen nog even leren schieten, maar dat komt met de tijd – hoop ik. Oh ja, en proberen niet te veel rood te pakken.

  Yuke's/ Visual Concepts

  7. WWE 2K19

  Deze game mag van mij ook niet ontbreken. Ik kijk al heel lang naar WWE. Ik had voorheen al wel WWE 2K16 gespeeld, maar niet 2K17 en 2K18. Dus 2K19 moest er wel van komen. Ik speel het liefste met AJ Styles of Seth Rollins, die vind ik gewoon het beste. Zowel in real-life als in de game.

  WWE 2K wordt elk jaar beter. Zo komt er elk jaar iets nieuws bij. Voor 2K19 was het grootste uithangbord de carrièremode. Ook goed dat nxt-worstelaars ook ruimte en aandacht krijgen op het spel, want die aandacht verdienen ze wel. Soms zijn de ratings op het spel een beetje raar vergeleken met in real-life, maar dat is niet ernstig en nauwelijks te merken.

  Super Evil Megacorp

  6. Vain Glory

  Weer een mobiele game die mijn top tien behaalt. Vain Glory is in de loop der jaren veel veranderd. Er is een 5v5 mode bij gekomen, maar de focus van de game ligt nog wel op 3v3. Er komen ook steeds meer nieuwe speelbare personages bij. Vain Glory is het beste te vergelijken met League of Legends, maar dan voor op de telefoon.

  Wat de game voor mij het leukste maakt is de hoeveelheid potjes die je in bijvoorbeeld een uurtje kan spelen. In vergelijking met League of Legends speel je makkelijk drie á vier potjes in een uur op Vain Glory. Dat betekent dus meer gamen en meerdere personages spelen. Esports worden bij Vain Glory ook steeds populairder. Dit jaar kwamen er nieuwe personages bij: Tony, Malene, Kensei, Kinetic, Anka, Silvernail, Yates, Inara en Magnus. Mijn favorieten: Skaarl en Celeste, allebei hebben ze absurd veel damage en zijn ze goed ontworpen.

  Marvel Entertainment

  5. Marvel: Contest of Champions

  Velen hebben misschien nog niet van dit spel gehoord, maar ik heb dit Marvel spel voor op de telefoon echt ‘geno-lifed’. Contest of Champions is een vechtspel van Marvel, waarin je bijna alle personages uit de Marvel universe kan spelen. Van Avengers tot X-Men en Loki tot Hela. Elk personage heeft een aantal sterren dat varieert van 1 tot 6 sterren.

  Er zijn verschillende dingen die je in het spel kan doen. Event quests, online versus gevechten, alliance wars/quests, dungeons en story quests. Na het voltooien van de genoemde activiteiten krijg je beloningen in de vorm van onder andere kristallen, daarin zitten nieuwe personages. Het is een leuk spel voor je als je van Marvel houdt en graag andere personages in elkaar wilt slaan. Het uiterlijk van de personages is trouwens gebaseerd op het uiterlijk in de stripverhalen van Marvel, niet van die in de films. Er komen wel steeds meer skins bij die uit films komen, zoals bijvoorbeeld Captain America Infinity War en Spider-man (Stark-Enhanced).

  Blizzard

  4. Overwatch

  Ik heb dit jaar heel veel Overwatch gespeeld, op de Xbox, want mijn laptop kan Overwatch niet aan. Het blijft een leuk spel om te spelen, vol actie en tactiek. Heb dit jaar voornamelijk veel healers gespeeld. Niet per se omdat ik dat wilde, maar omdat er anders niemand in mijn team healer wilde zijn. Overwatch spelers kennen de struggles.

  Dit jaar kwamen er op Overwatch nieuwe heroes en maps bij. De nieuwe heroes dit jaar waren Ashe, Brigitte en Wrecking Ball. De maps die dit jaar nieuw waren zijn Busan City, Busan Stadium, Petra, Ayutthayu en Rialto. Ik speel zelf alleen toch liever met al wat oudere heroes als Roadhog en Widowmaker, maar ik begin Wrecking Ball ook steeds leuker te vinden.

  Niantic

  3. Pokémon GO

  Dit jaar kwam generatie vier naar Pokemon GO, althans, een groot deel daarvan. Des te meer reden om dit spel te gaan spelen. Als Pokémon liefhebber heb ik sowieso een zwak voor deze game. Dus hoe meer Pokémon er worden toegevoegd, hoe beter. Ik vind de vooral de nieuwe evoluties heel erg vet, denk daarbij aan Weavile, Magnezone, Honchkrow en Luxray.

  Ook vind ik de research tasks een goede toevoeging voor de game. Ik ben dan ook erg blij met mijn Raikou uit de research breakthrough. Verbazingwekkend makkelijk hoe je legendarische Pokémon vrij simpel kan vangen. Met trainer battles op komst wordt de game alleen nog maar beter, maar het vechtsysteem had wel iets mogen worden aangepast.

  Riot Games

  2. League of Legends

  Ook een game die al een eeuwigheid bestaat, maar wel een game die ik dit jaar heel vaak heb gespeeld. League of Legends is vooral leuk als je het met vrienden kan spelen. De patches die dit jaar uitkomen worden steeds beter. Zo kwam er dit jaar een Rift Herald bij, werden de turrets versterkt en kwamen er nieuwe champions bij (Pyke en Zoë).

  Met vier vrienden tegen vijf vreemden blijft toch het leukste aan League of Legends. Dan hoeft elk potje ook niet zo serieus te zijn, maar kan er ook hier en daar eens wat worden uitgeprobeerd. In een normale 5v5 kan namelijk alles: een full tank team, Yasuo/Zed botlane of Aurelion Sol jungle. Probeer alleen niet te snel gefrustreerd te raken, want dat ben je met een spel als League of Legends al snel.

  Activision

  1. Destiny 2: Forsaken

  Zoals de thumbnail al doet vermoeden staat Destiny 2: Forsaken bij mij bovenaan. Destiny is voor mij al lang een favoriet. Ik speelde de game al vanaf de open bèta van Destiny ‘vanilla’. Hoewel de basisgame Destiny 2 al in 2017 uitkwam, kwam de grootste uitbreiding tot nu toe in 2018, namelijk Forsaken. Sinds die uitbreiding kan de game als nieuw worden beschouwd. Forsaken maakte de game zo veel beter, in bijna ieder opzicht.

  Het leukste aan Destiny 2 vind ik het verzamelen van complete armor-sets met bijpassende shaders. Het maken van een mooie en sterke guardian. Mijn favoriete armor-set komt meestal van de Iron Banner of van de raids. Daarvoor zijn de raids van Destiny altijd goed: het verkrijgen van supersterke gear. Ik heb alleen nog niet de mogelijkheid gehad om The Last Wish of Scourge of the Past te spelen. Die tijd gaat zeer zeker nog komen.

  De Crucible en Gambit zijn grote pluspunten die Destiny 2 te bieden heeft. Met de laatste uitbreiding, Black Armory, worden die features alleen maar verbeterd. De gameplay wordt steeds beter, maar aan de storytelling mag nog wat aan geknutseld worden. Als je nieuw bent met Destiny 2 raad ik je zeker aan om het te gaan spelen, het is een unieke ervaring!

  Destiny 2

  Verkijgbaar vanaf 6 september 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.