Beste indie games 2018 op Indigo - Nederland als indie hart

  Indie games hebben een uniek karakter. Dat blijkt maar weer uit de games die werden getoond tijdens Indigo, hét indie game-evenement van Nederland. Dit zijn de beste indie games 2018 op Indigo die laten zien wat indie games beter doen dan triple A.

  Technisch gezien had Shadow of the Tomb Raider de beste game van Indigo kunnen zijn. De PC port van de game werd namelijk voor het eerst in Nederland getoond tijdens INDIGO 2018. Maar gezien dit geen indie game is, werpen we onze blik op andere toffe games.

  Hovershock

  Een andere game die erg opviel was Hovershock. Twee vliegtuigen proberen elkaar zo vaak mogelijk af te knallen in een gevecht van leven of dood. Het wordt al helemaal gevaarlijk als er verschillende kleurrijke ballonnetjes naar beneden komen vallen met kratten vol power ups. De grafische stijl doet een beetje denken aan Fortnite en zal het zeker goed gaan doen wanneer de game wordt uitgebracht op PlayStation 4 en mogelijk ook de Nintendo Switch.

  De oorspronkelijke makers konden niet aanwezig zijn tijdens Indigo, maar ze kregen volop steun van Frank Meijer, PR Manager van de game-streamingdienst Utomik.

  ¨Eigenlijk is het bescheidenheid dat deze game momenteel nog wordt neergezet als een Alpha, maar als je het met Alpha's van andere games vergelijkt ziet het er al erg gepolijst uit dat Hovershock.¨

  Terwijl hij dit vertelt schiet net één van de spelers de ander uit de lucht. Frank Meijer is niet van de game zelf, maar heeft veel ervaring binnen de Indie-industrie.

  ¨Ik ben zelf gestopt met het volgen van de triple A-titels. Ze voelen al snel erg ongeïnspireerd aan, omdat ze (ontwikkelaars, red.) geen risico's nemen. Indies kunnen vaak ook een echt persoonlijk verhaal vertellen, terwijl er op grote projecten zoveel mensen zitten dat het nooit écht persoonlijk wordt.¨

  Het is nog nog onbekend wanneer Hovershock uitkomt. Wanneer de game uitkomt is hij speelbaar op PlayStation 4 en mogelijk ook op de Nintendo Switch.

  Solace State

  Dat indie games een persoonlijke lading kunnen hebben, blijkt erg sterk bij de volgende titel. Aan alle kanten is te merken dat het verhaal van de volgende visual novel volledige is gedreven door een persoonlijk verhaal en bijbehorende emoties.

  Terwijl verhaalteksten over het scherm rollen worden de nieuwe situaties van deze visual novel met een indrukwekkende transitie het scherm ingeduwd. We worden ondergedompeld in een wereld waarin democratie niet vanzelfsprekend is en er moet worden gevochten voor het vrije woord. Wanneer Tanya Kan over haar project vertelt, is het net als ze haar nieuwste kindje laat zien: er is veel tijd en moeite gestoken in het onderhouden van de game.

  De ontwikkelaar benadrukt hoe indie teams emotionele verhalen in een Indie game kwijt kunnen. Haar roots liggen in Hong Kong, maar jaren terug emmigreerde ze naar Canada.

  ¨Er is geen democratie en dat fascineerde mij dan ook om uit te zoeken hoe het is om in een democratische samenleving te wonen.¨

  Zelf lijkt ze een groot voorstander van democratie. Solace State is een persoonlijk zoektocht hierin die wordt verteld aan de hand van een grauwe art style.

  Release van Solace State kan nog minimaal een jaar op zich laten wachten. Wanneer de game uitkomt, kun je het spel op de PC spelen.

  Soccer Nations Battle

  Een andere game die opviel om zijn artstijl was Soccer Nations Battle. Wat zag het spel er simpel (en eigenlijk vrij lelijk) uit. Toch wist het spel al vanaf meters ver op de beurs te boeien. Het klassieke voetbalschip maakte al snel plaats voor een episch potje 2D voetbal op een kantelend schip dat zo de Titanic had kunnen zijn. En als het schip is gezonken is het tijd om snel naar adem te happen, want er is ook plaats voor een potje onderwatervoetbal.

  Stephan van der Feest, eigenaar Virtual Play, is laaiend enthousiast over het project dat zijn stagaires in elkaar hebben gezet.

  ¨Indie games weten lef te tonen en dat maakt ze erg interessant.¨

  Juist dat lef is terug te vinden in Soccer Nations Battle, een bijproject waar één stagiaire vrijwel heel zijn stagetijd aan heeft gezeten om alle gameplay van te verbeteren. Voor een groot bedrijf was het waarschijnlijk een te groot risico geweest om een één persoon heel de tijd aan zo een bijprojectje te zetten. Er moet immers geld worden verdiend.

  Er is één ding waar de game geen risico neemt: inspelen op het momentum. Voor iedereen is het voetbal herkenbaar. Soccer Nations Battle is namelijk op Steam beschikbaar in een periode waarin het Wereldkampioenschap iedereen al in de ban van de bal brengt.

  Soccer Nations Battle is nu beschikbaar op Steam voor 0,79 euro.

  Afsluiter beste indie games 2018: Space Vikings

  Een ander spel dat ons in zijn ban wist te houden is Space Vikings. In dit spel pak je met vier, vijf of zes spelers de controllers op voor een maffe co-op actie. Een speler krijgt de belangrijke taak om een groot fort te verdedigen en de anderen krijgen de taak om alle kristallen uit het fort weg te roven. Ondertussen zitten de dieven elkaar ook in de weg, want de winaar is degene die straks de meeste kristallen in zijn bezit heeft.

  Met Space Vikings neemt Napalmtree een redelijk risico, omdat co-op games het over het algemeen niet bijzonder goed doen op de markt. Martijn van Buul, Game Developer bij Napalmtree, ziet dit daarentegen niet echt als een probleem.

  "Het mooie is dat je als ontwikkelaar constant wordt uitgedaagd een balans te vinden in risico en betaald werk. Bij een indie ontwikkelaar kun je makkelijker voor het risico gaan omdat je vaak meerdere kleine projecten naast elkaar hebt lopen.¨

  Bij Space Vikings had Napalmtree het geluk dat ze al een samenwerking heeft lopen met Airconsole, het platform waarop de game zal worden uitgebracht. Hierdoor kan het, het risico nemen om toch een co-op game te maken waarin vikingen alles doen om kristallen te bemachtigen. Dit is bijzonder want voor weinigen is co-op succes maar weggelegd, met uitzondering natuurlijk van het populaire Overcooked en wat andere co-op Indie games.

  Het is nog onbekend wanneer Space Vikings op de Airconsole verschijnt. Het liefst wil de ontwikkelaar deze gelijktijdig uitbrengen met een eventuele Nintendo Switch-versie.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.