Beste gamelevels ooit gemaakt – Suicide Mission uit Mass Effect 2

Article
zondag, 24 november 2019 om 14:00
maxresdefaultf1574439804
Ronddwalen door een gigantische open wereld is leuk, maar een doel hebben is wat je als gamer vooruit duwt. Bijvoorbeeld een legendarische schat of een wapen dat essentieel is. Levels en missies zijn belangrijk en daarom duiken wij in de geschiedenis van de beste gamelevels ooit. Deze keer een missie uit Mass Effect 2.

Beste gamelevels ooit – Wat is het?

Games waarin jouw keuzes effect hebben op het verhaal en de personages die daarin leven zijn er natuurlijk al langer. Elke Telltale-titel werkt volgens dit principe, maar ook het Canadese BioWare volgt al langer deze lijn. Met titels als Star Wars: Knights of the Old Republic, Jade Empire en Dragon Age krijg jij als speler de kans om relaties op te bouwen met specifieke personages en om hun achtergrond te verkennen.
De grootste titel van BioWare op dat gebied moet toch wel Mass Effect zijn. De actie-RPG die zich afspeelt in de toekomst is voor veel gamers het schoolvoorbeeld hoe deze relaties moeten worden uitgebeeld en een game die tegelijkertijd een episch en meeslepend verhaal vertelt. De eerste Mass Effect verschijnt in 2007 en stelt ons voor aan de diverse personages waar jij constant mee te maken krijgt en op moet letten.
Zo krijg jij in Mass Effect al snel de keuze of jij Ashley of Kaiden redt, die jou daarna bijstaat in de strijd tegen de Reapers. De ander zal sterven en jij moet doorgaan met jouw missie. Dit innige contact met jouw teamgenoten zorgt ervoor dat jij ze volledig moet vertrouwen en dan ook vaak ver gaat voor ze. Mass Effect 2 introduceert loyaliteitsmissies, waarin jij een vriend als Garrus of Jack moet helpen en zo jouw band met ze versterkt.
Het bouwt in Mass Effect 2 allemaal op naar het finalestukje, het moment suprême. Dat is natuurlijk de strijd tegen de Reapers zelf als jij de Collector Base moet benaderen. Dit komt samen in één van de beste gamelevels ooit gemaakt: Suicide Mission.
mass effect 2 lair of the shadow broker keyartjpgadaptcrop191x100628pf1574277487

Beste gamelevels ooit – Wat is de missie?

Zoals gezegd is Suicide Mission de laatste missie van Mass Effect 2. Samen met je teamgenoten en jouw schip de Normandy vlieg je naar de Collector Base. Daar word je al beschoten door honderden drones die je moeten stoppen. Maar het lukt je om te landen en vanaf daar is het aan jou.
Onder jouw leiding wordt het gehele team opgesplitst in twee kleinere teams en het doel is duidelijk: de centrale kamer benaderen en iedereen uitschakelen die jou wil tegenhouden. En hier komt veel bij kijken.
mass effect 2 overlord keyartjpgadaptcrop191x100628pf1574439959

Beste gamelevels ooit – Waarom is deze zo goed?

Natuurlijk is het dé laatste missie en moet je het hol van de leeuw in. Het belooft een epische en denderende strijd te worden, waarin elke kogel raak moet zijn en elke tegenstander jou binnen de kortste keren kan uitschakelen. Je krijgt dan ook tal van drones op je af, evenals guardians en zelfs assassins.
De gehele missie is een opeenstapeling van gedenkwaardige momenten. Niet alleen het belang van het universum en de mensheid staat op het spel, ook leden van jouw crew die gevangen zijn moeten worden bevrijd. Want hier falen kan ook jouw einde betekenen en natuurlijk dat van je compagnons, de bondgenoten die je de hele tijd door dik en dun hebben gesteund.
Het is dan ook essentieel om de juiste personen op de juiste taken te zetten. Een verkeerde keuze kan ervoor zorgen dat een teamgenoot al sterft voordat jij met je schip landt. Hier komen de loyaliteitsmissies weer naar voren, want hoe loyaler Garrus, Miranda, Mordin en Tali zijn, hoe beter zij voor de dag komen.
mass effect 2 screenshot 11 crew suicide missionf1574440111
Dus wie moet een force field creëren en jou veilig houden? Wie moet de ventilatiegaten betreden en voor een afleiding zorgen? Dit zijn belangrijke keuzes, want kies verkeerd en één van jouw geliefde teamgenoten zal het einde van Mass Effect 2 niet meemaken. Het zorgt voor een gevoel dat je absoluut niet mag falen en iedereen de zelfmoordmissie moet overleven!
Een ander hoogtepunt in de missie is de opzwellende muziek. Constant word je voortgedreven door opdreunende beats, een koor dat steeds aanzwelt en je echt vooruitduwt. Jij moet de Reapers verslaan en ook de laatste baas: een enorme menselijke Reaper die je probeert uit te schakelen. Samen met de belangrijke keuzes is dit een topmoment van Mass Effect 2 en daarom mag de gehele missie één van de beste gamelevels ooit worden genoemd.
Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat BioWare werkt aan een nieuwe Mass Effect-game. De laatste titel uit de reeks, Mass Effect Andromeda, kwam in 2017 uit en werd niet al te best onthaald. De serie werd na Andromeda zelfs in de ijskast gezet door BioWare, die toen aan de slag ging met het dit jaar verschenen Anthem.