Vijf redenen waarom je The Expanse moet kijken als scifi-liefhebber

Article
zondag, 24 november 2019 om 10:00
the expanse s4f1574266178
Als televisiekijker word je niet vaak getrakteerd op een echte sciencefiction-serie. Wanneer er eindelijk wel weer eentje verschijnt, dan wordt alleen vaak snel weer de stekker uit het project getrokken. Gelukkig is dat niet het geval voor The Expanse en als liefhebber van sciencefiction mag je deze serie zeker niet missen.

Amazon achter het stuur

Het is niet helemaal waar dat de stekker niet uit The Expanse is getrokken. Oorspronkelijk werd de serie namelijk uitgezonden op Syfy, maar na drie seizoenen kon het kanaal de space opera niet meer financieren en werd The Expanse in de prullenbak gegooid. Enorm zonde, want er is enorm veel potentie voor deze serie.
Daar dacht Jeff Bezos, de baas van Amazon, hetzelfde over. De miljardair is zelf groot fan van de serie en gaf zijn streamingdivisie de opdracht om het project binnen te halen en een nieuwe geldinjectie te geven. Het aankomende vierde seizoen is dan ook geproduceerd door Amazon en dat is in de trailer meteen te zien als het gaat om beschikbare middelen.
the expanse 2f1574266313

Gebaseerd op een boekenreeks

Net zoals veel andere series en filmreeksen zijn de makers van The Expanse niet zomaar op het idee gekomen om een episch verhaal op het doek te toveren. De serie is namelijk gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van schrijvers Daniel Abraham en Ty Franck. Op de voorkant zul je alleen de naam James S.A. Corey tegenkomen, de pennaam van het duo.
De reeks is gestart in 2011 en vertelt het verhaal dat zich met name richt op de bemanning van ruimteschip Rocinante. Laat je daardoor alleen niet verrassen, want The Expanse heeft een enorme cast aan interessante karakters en neemt je mee naar verschillende planeten. Al snel leef je mee met de hoofdpersonages, terwijl ze een samenzwering, interplanetaire oorlog én een alien moeten stoppen.
the expanse 3f1574266944

Een cast waar je verliefd op wordt

Eén van de redenen waarom je snel zal meeleven met de personages is door het sterke acteerwerk van de cast. De serie heeft niet een blik extreem bekende acteurs opengetrokken, maar laat de kijker juist lekker verrast worden door de acteurs en actrices.
De ‘hoofdrol’ in The Expanse wordt vertolkt door Steven Strait, die de rol van James Holden op zich neemt. Samen met Naomi (Dominique Tipper), Amos (Wes Chatham) en Alex (Cas Navar) zijn zij de enige overlevenden van de Canterbury: een schip dat is opgeblazen door een mysterieuze groep. Ondertussen is detective Joseph Miller (Thomas Jane) op de asteroïde Ceres bezig om de vermiste Julie Mao te vinden, de dochter van een steenrijke CEO, en probeert ondersecretaris Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghdashloo) de vrede op Aarde te bewaken.
Naarmate de seizoenen vorderen zal je kennis maken met nog veel meer verhaallijnen en bijbehorende karakters. Bereid je ook alvast voor op het creool van de Belters, de bewoners van de asteroid belt. De mengelmoes van talen is het beste te vergelijken met bepaalde Afrikaanse talen en je zal de ondertiteling hard nodig hebben om het te kunnen volgen.
the expanse 4f1574266959

The Expanse maakt gebruik van hard science

De meest bekende sciencefiction-reeksen zijn immens populaire franchises als Star Wars en Star Trek. Daarbij wordt alleen zoveel gebruikgemaakt van fantasievolle elementen dat het bijna niet te vergelijken is met de werkelijkheid. Ondanks de onderwerpen in The Expanse is het bij deze serie daarentegen wel mogelijk om voor te stellen dat het in de nabije toekomst kan gebeuren.
The Expanse maakt namelijk zoveel mogelijk gebruik van hard science - wetenschap en technologie die al ontwikkeld is door enorm knappe koppen of waar we al heel dichtbij zitten. De mensen in het universum moeten zich dan ook houden aan de wetten van de natuur. Ben je geboren in de asteroid belt, dan kan je niet zomaar naar de Aarde gaan. Door het verschil in zwaartekracht zal je constant worden platgedrukt. Ruimteschepen maken bovendien gebruik van een slingshot-effect. De eerste helft van de reis zullen de motoren snelheid moeten maken en de tweede helft van de reis zal het ruimteschip omdraaien en is de stuwkracht nodig om af te remmen.
De serie houdt zich alleen niet te allen tijden aan de regels van de natuur en wetenschap; soms zit het simpelweg de entertainment-factor in de weg. Denk bijvoorbeeld aan het geluid dat de enorme ruimteschepen maken. Er is namelijk geen lucht om geluid te transporteren, maar de makers hebben zich dat stukje fantasie gepermitteerd. Voor liefhebbers van echte wetenschap zijn er gelukkig genoeg grote en kleine momenten in de show, waardoor jij met volle teugen kan genieten.
the expanse 5f1574266976

Niet vies van een druppeltje bloed meer of minder

Ben je niet zo’n liefhebber van bloed en gore dan is The Expanse misschien niet de beste serie voor je. Het bereikt niet het niveau van een horror, maar op sommige momenten laten showrunners Mark Fergus en Hawk Ostby het bloed rijkelijk vloeien. Met name als ze dat kunnen combineren met een stukje wetenschap.
In één van de eerste afleveringen wordt er bijvoorbeeld een gat geschoten in een ruimteschip met een railgun. Een bemanningslid wordt dodelijk getroffen in het hoofd, terwijl ook nog eens de luchtdruk wegvalt. Het resultaat: een familievoorraad tomatensaus die langzaam door de lucht dwarrelt.
De serie heeft wel meer momenten waarop het de kijker ineens blootstelt aan keihard geweld. Deze stukken komen extra hard aan, omdat niet elke aflevering is volgestopt met bloederige fragmenten. Tijdens die momenten wordt het ook weer goed duidelijk dat de wereld van The Expanse een volwassen wereld is.
The Expanse telt momenteel drie seizoenen. Op 13 december zal seizoen 4 van start gaan op Amazon Prime.