De beste Game Awards 2023 aankondigingen op een rij

Article
zaterdag, 09 december 2023 om 16:00
light no firef1702049940
Het jaar is bijna voorbij en natuurlijk kunnen we niet afsluiten zonder The Game Awards. Behalve prijzen voor de games van dit jaar, zijn er ook altijd aankondigingen. Dit zijn de grootste aankondigingen van dit jaar.

Light No Fire

No Man’s Sky werd aanvankelijk niet zo goed ontvangen, voornamelijk omdat de game beloftes niet waarmaakte. Het hele project was dan ook erg ambitieus. Een heel universum genereren dat voor alle spelers uniek is, is iets dat jaren later nog steeds een hele opgave is.
Heeft Hello Games nu geleerd om kleinere games te maken. Nee, want het nieuwe project van de studio is misschien nog wel ambitieuzer, ook al wordt er dit keer maar één planeet gegenereerd. Het gaat dit keer namelijk niet om Star Wars-achtige planeten met één klimaat, maar om een aarde-achtige planeet, met hoge bergen en alle andere eigenschappen van een realistische planeet. Light No Fire, zoals deze game heet, heeft wel een grote overeenkomst met No Man’s Sky: als het aan Hello Games ligt zal de game nog jaren na release ondersteund worden.
no rest of the wickedf1702035375

No Rest for the Wicked

Het is alweer even geleden dat Ori and the Will of the Wisps uitkwam. Waar is Moon Studios in de tussentijd mee bezig geweest? Een gloednieuwe IP, zo bleek tijdens de Game Awards van dit jaar.
Het gaat om aan action-RPG genaamd No Rest for the Wicked. De wereld van deze game krioelt van de groteske monsters om mee te vechten. Maar veel weten we uiteindelijk nog niet over de game. Gelukkig staat er voor 1 maart 2024 al een showcase gepland waarin we meer te weten komen.
lost records bloom ragef1702050359

Lost Records: Bloom & Rage

Liefhebbers van Life is Strange of ander werk van Don’t Nod doen er goed aan om Lost Records: Bloom & Rage in de gaten te houden. Deze game moet volgend jaar verschijnen en lijkt de mix van persoonlijk drama en het bovennatuurlijke die we kennen uit Life is Strange weer voor te schotelen.
De game volgt vier vriendinnen die in 1995 een diepe connectie met elkaar opbouwden, maar sindsdien niet meer met elkaar hebben gepraat. Daar zit een groot geheim achter dat ze nu moeten confronteren. De omschrijving van de game doet vermoeden dat er een tijdreiselement is, dus dat belooft wat.
marvels bladef1702028762

Marvel’s Blade

De nieuwe Blade-film die ons was beloofd laat nog even op zich wachten. Maar intussen komt er wel een game rondom Marvel’s bekende vampier. Deze wordt gemaakt door Arkane Lyon, eerder verantwoordelijk voor Deathloop.
Gameplay van de game hebben we nog niet gezien, maar de trailer suggereert dat Blade in deze game heel wat manieren heeft om vampiers te jagen. Natuurlijk heeft hij zijn zwaard, maar aan zijn riem hangt ook een revolver en een klein arsenaal aan andere wapens.
god of war ragnarok valhallaf1702025114

God of War Ragnarok Valhalla

God of War Ragnarok is inmiddels oud genoeg dat het niet meer heel waarschijnlijk leek dat de game nog DLC zou krijgen. Toch is die nu aangekondigd. Dat niet alleen: je kunt hem binnenkort al spelen.
Vanaf 12 december kun je aan de gang met de gratis DLC van de game, genaamd Valhalla. Daarin reist Kratos af naar, je raadt het, Valhalla. Daar zal hij in een roguelike-modus zichzelf testen en zijn verleden confronteren. De DLC dient als Epiloog bij God of War Ragnarok, maar je hoeft de game niet per se uit te spelen, want de Valhalla DLC is apart te downloaden.
final fantasy xvi dlc 1f1702050746

Final Fantasy XVI DLC

The Game Awards 2023 had een paar mooie verrassingen. Neem bijvoorbeeld de DLC van Final Fantasy XVI: aanvankelijk waren daar helemaal geen plannen voor. Pas sinds september is duidelijk dat er uitbreidingen komen, dus het was niet gek geweest om aan te nemen dat er pas in 2024 iets zou verschijnen.
Maar tijdens The Game Awards zijn niet alleen beelden getoond van de DLC, de eerste is zelfs meteen uitgebracht. Echoes of the Fallen is nu te spelen en The Rising Tide laat eigenlijk ook niet meer zo lang op zich wachten. Voorjaar 2024 is een enigszins rekbaar begrip, maar langer dan zes maanden zal het niet meer duren voor ook de tweede Final Fantasy XVI DLC verschijnt.
baldurs gate 3 shadowheartf1692620580

Baldur’s Gate 3 dropt op Xbox

Op PC en PS5 kunnen spelers nu al maanden genieten van misschien wel de grootste RPG met de meeste vrijheid die we ooit hebben gezien. Maar Xbox spelers stonden nog in de kou. Daar is gelukkig per direct een einde aan gekomen.
Baldur’s Gate 3 is namelijk tijdens The Game Awards uitgekomen op Xbox Series X en S. De game kreeg ook meteen de beste marketing-push waar Larian tijdens de show om had kunnen vragen, namelijk de felbegeerde Game of the Year-titel. Als je Xbox-speler bent en wil weten wat er nou zo geweldig aan Baldur’s Gate 3, is dit je kans.
rise of the roninf1663139965

Rise of the Ronin releasedatum

In het eeuwigdurende debat over welke console beter is, hoor je vaak dat PlayStation betere exclusives heeft. Daar valt over te twisten, maar we kunnen wel stellen dat het er, zeker de laatste jaren, in ieder geval meer zijn dan op Xbox.
Volgend jaar komt er bovendien weer één bij. Rise of the Ronin, een nieuwe game van Team Ninja, heeft namelijk een releasedatum gekregen. De game verschijnt op 22 maart en laat de speler los in de laatste jaren van de Edo-periode van de Japanse geschiedenis. Er woedt op dat moment een oorlog, waar je je ongetwijfeld in zal moeten mengen.
kojima od xboxf1702026616

OD

Het is geen garantie dat Hideo Kojima aanwezig is bij een Geoff Keighley-evenement, maar het is wel iets om op je Bingo-kaart te zetten. Ook bij The Game Awards 2023 was de eigenzinnige game-maker weer aanwezig. Dit keer presenteerde hij een game die hij voor Xbox maakt, genaamd OD.
Dit belooft een aparte ervaring te worden. Niet alleen omdat het een hersenspinsel is van Kojima, maar ook omdat het blijkbaar iets is dat nog nooit is gedaan en zelfs als nieuw medium gezien kan worden. Cloud gaming technologie is essentieel voor de game en volgens Kojima was Xbox de enige uitgever die überhaupt begreep wat zijn bedoeling was met de game. Helaas is niet bekend wanneer OD uitkomt, wel weten we dat Kojima met een aantal partners werkt, waaronder regisseur Jordan Peele.
monster hunter wildsf1702028945

Monster Hunter Wilds

Monster Hunter-fans kijken sinds The Game Awards misschien wel net zo reikhalzend uit naar 2025 als GTA-fans. Want tijdens de show is onthuld dat er in dat jaar een nieuwe Monster Hunter-ervaring lanceert. In de zomer van volgend jaar deelt Capcom meer over Monster Hunter Wilds.
Wat we intussen wel kunnen stellen is dat dit mogelijk een flinke stap wordt voor Monster Hunter. De vorige game verscheen eerst als Switch exclusive en hoewel het een fantastische game was, was het in alle versies goed te merken dat hij gemaakt was voor relatief zwakke hardware. Monster Hunter Wild wordt gemaakt met de PS5 en Xbox Series X in gedachten. Capcom belooft dat je dat gaat merken aan de monsters zelf, maar ook aan de ecosystemen waarin ze leven.