Dit zijn de beste films van Sir Sean Connery

  Afgelopen weekend kregen we het bericht dat de Schotse acteur Sean Connery op 90-jarige leeftijd is overleden. Connery was vanwege zijn gezondheid al jaren niet meer actief, maar wist in de vorige eeuw wereldwijde beroemdheid te krijgen met zijn acteerkunsten. De grootste bekendheid wist Connery te krijgen met zijn acteerwerk als James Bond. Maar wat zijn nou eigenlijk de beste films van Sean Connery?

  EON Productions

  Connery had de eer om in 1962, 1963, 1964, 1965, 1967 en 1971 de eerste vijf en de zevende James Bond-films de rol van de superspion te spelen. Naast de Bond films wist de Oscar-winnend acteur ook te schitteren in vele andere films. XGN blikt samen met jullie nog één keer terug op een groots acteur. Dit zijn de beste films van Sean Connery.

  Goldfinger (1964)

  We nemen het neusje van de zalm door op chronologische tijdsvolgorde, dus beginnen logischerwijs de oudste film in dit rijtje. Deze film is al 56 jaar oud en misschien wel één van de beste Bond films ooit. We hebben het hier natuurlijk over Goldfinger, de derde Bond film ooit uit 1964. De film wist halverwege de jaren ’60 vele prijzen in de wacht te slepen, waaronder één Oscar.

  Naast Connery zelf zijn er ook een aantal filmsterren uit die tijd te zien, zoals Honor Blackman, Shirley Eaton en Gert Fröbe. De film werd geregisseerd door niemand minder dan Guy Hamilton.

  In de derde Bond film is James Bond terug voor een nieuwe missie. In de film gaat Bond naar Fort Knox waar Auric Goldfinger zit. Goldfinger is van plan om Fort Knox te overvallen. James Bond gaat in Goldfinger achter Goldfinger aan om zo de economie te redden.

  The Hill (1965)

  Van 1964 gaan we één jaar verder in de tijd naar een ander pareltje van Connery. We komen aan in 1965 en zijn bij de prachtige oorlogsfilm The Hill. De film duurt ruim twee uur, maar dan krijg je ook wat. De film werd geregisseerd door Sidney Lumet. Naast Sir Connery waren in de film ook Harry Andrews, Ian Bannen en Alfred Lynch te zien.

  Het verhaal speelt zich af in de woestijn van Libië, in een kamp vol met Britse gevangenen. De gevangenen staan er onder toezicht van de strenge Sergeant Williams. Williams laat de gevangene bijvoorbeeld dagelijks heen en weer lopen net zo lang tot er een heuvel ontstaat. Na een poosje komen er vijf nieuwe gevangenen bij die ieder een eigen oplossing zoeken om zo te ontkomen aan de onmenselijke situatie.

  The Man Who Would Be King (1975)

  We maken een sprongetje in de tijd naar en komen aan halverwege de jaren ’70. In 1975 maakte Connery één van zijn beste films ooit genaamd The Man Who Could Be King. De film won destijds vele prijzen en werd genomineerd voor vier Oscars. De film is geregisseerd door John Huston (ook bekend van Moby Dick) en naast Connery waren in de film ook Michael Caine, Christopher Plummer en Saeed Jaffrey te zien.

  De film gaat over twee mannen die vroeger sergeant waren in het Britse leger. De mannen hebben nu een gezellig, avontuurlijk, losbandig leventje, maar omdat ze toch wat meer spanning willen gaan ze opzoek naar een nieuw avontuur. Ze willen als eerste Europeanen na Alexander de Grote naar het Rijk van Kafiristan gaan en eigenlijk willen ze ook meteen de opvolgers van Alexander de Grote worden. Gaat het de mannen lukken?

  The Untouchables (1987)

  En dan nemen we weer een sprongetje in de tijd en komen we uit in 1987 bij The Untouchables. Naast Sean Connery zijn in de film ook Kevin Costner, Charles Martin Smith, Andy Garcia (ook bekend van The Godfather en Ocean’s Twelve en Eleven) en ‘good old’ Robert De Niro (bekend van Taxi Driver, The Irishman en The Godfather) te zien. Met deze film wist Sean Connery een Oscar te winnen voor beste bijrol en wat ons betreft geheel terecht.

  De misdaadfilm speelt zich af in de jaren ’30 van de vorige eeuw in Chicago. De stad van Al Capone heeft zich ontwikkeld tot een stad vol corruptie en geweld. De overheid wil maar wat graag van de ‘gangster’ Al Capone af, die de touwtjes in de stad in handen heeft. Om dit voor elkaar te krijgen krijgt Eliott Ness de opdracht om Al Capone te pakken te krijgen, maar dit klinkt nog een stuk eenvoudiger dan gedacht.

  Indiana Jones and the last Crusade (1989)

  Tot slot eindigen we logischerwijs bij de nieuwste film, al komt deze film nog steeds uit 1989. Maar even voor het beeld om aan te geven dat er wel degelijk een groot verschil tussen zit: tijdens deze film was Connery al tegen de zestig en in Goldfinger was hij pas begin dertig. Over welke film hebben we het dan? Waar we begonnen bij de filmreeks van 007 eindigen we bij die van Indiana Jones.

  Als je denkt aan Indiana Jones plus Cean Connery dan kunnen we het natuurlijk maar hebben over één film: Indiana Jones and the Last Crusade. In de film has Connery een prachtige bijrol en speelde hij op fantastische wijze Professor Henry Jones. Naast Connery zijn in deze film ook nog Alison Doody, Denholm Elliot en natuurlijk Harrison Ford te zien. De film is geregisseerd door misschien wel één van de beste regisseurs ooit: Steven Spielberg (bekend van E.T., Schindler’s List, Saving Private Ryan en Jaws).

  Het verhaal begint in 1912 wanneer een jonge Indiana Jones een bende achterna zit. Jones weet de bende te pakken en kan het juweel dat de bende gestolen teruggeven aan de eigenaar, historicus Brody. Vervolgens pikt Jones z’n baan van docent weer op en staat hij er eigenlijk niet meer bij stil. Maar op een dag wordt hij opgepikt en krijgt hij de boodschap om achter een heilige graal aan te gaan. Gaat Indiana Jones dit lukken?

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.