De top 5 beste James Bond films

  Er zijn op dit moment drieëntwintig (officiële) James Bond films verschenen in de Nederlandse bioscopen en deel 24 genaamd James Bond Spectre is zojuist onthuld. Van Dr. No tot het recente Skyfall, de geheim agent weet generaties lang het publiek aan zich te binden. Welke films zijn nu eigenlijk het best?

  5. Dr. No (1962)

  De allereerste James Bond film ooit verschenen. De - op dat moment nog onbekende - Sean Connery maakte zijn debuut als de geheime MI-6 agent, bedacht door Ian Fleming.

  De eerste film gaat meteen goed van start. Drie 'blinde' mannen schieten op klaarlichte dag iemand voor zijn sokken op Jamaica. Het is aan 007 om de moord op 'Strangways' op te lossen.

  Dr No. is een mysterieuze Chinees, die probeert vanaf een - op het eerste gezicht verlaten - eiland - een Amerikaanse raketlancering om zeep te helpen. Een tank vermomd als Draak, een ontspanning uit een gevangenis en een compleet ondergrondse schuilplaats (incl. aquarium) maakt Dr. No een fantastisch begin van een fantastische filmserie.

  4. Moonraker (1979)

  Het antwoord van de James Bond-franchise op de toenemende vraag naar sciencefictionfilms. Geheim agent 007 - ditmaal gespeeld door de komische Roger Moore - vliegt letterlijk naar ongekende hoogtes. Het verhaal begint met de zoektocht naar een gestolen ruimteshuttle, maar loopt uit op een confrontatie in de ruimte waar schurk Hugo Drax de hele aarde wil ontdoen van haar bevolking om er vervolgens en superieur ras op te planten.

  Jaws is terug van weggeweest en overleeft ditmaal zelfs een sprong uit een vliegtuig zonder parachute! Geloofwaardigheid is ver te zoeken in deze - op het derde boek van Ian Fleming gebaseerde - film, maar dat mag de pret absoluut niet drukken.

  3. Skyfall (2012)

  De drieëntwintigste James Bond film en meteen ook de film die als laatst verschenen is. In Skyfall krijgt MI-6-baas M het aan de stok met een oud-collega die zich wil wreken op haar. M hielp geheim agent Silva niet ontsnappen op het moment dat hij gemarteld werd door de Chinezen. Hij had toestemming ingebroken bij de Chinese overheid. Nu zint hij op de dood van 007's geliefde baas en is het aan de bekende geheim agent om hier een stokje voor te steken.

  De terugkeer van de klassieke Aston Martin DB5, de eindscènes in Schotland en de terugkeer naar de traditionele James Bond-formule met een mannelijke M en een schattige Miss Moneypenny zorgen ervoor dat Skyfall de derde plek weet te claimen.

  2. Goldeneye (1995)

  Goldeneye is één van de zes films, die niet gebaseerd is op een boek geschreven door James Bond-bedenker Ian Fleming. Onze eigen Famke Jansen speelt de ultieme Bond-girl (cq. bad guy) en Pierce Brosnan maakt zijn debuut als 007. De meest memorabele scène is toch wel die van Bond die ontsnapt aan Russische soldaten door een sprong te maken van een tientallen meters hoge dam. Oh.. en het woord dubbelspion staat na deze film op ons netvlies gebrand!

  1. Goldfinger (1964)

  De derde James Bond film met Sean Connery in de hoofdrol gaat over een aanval op Fort Knox door de exentrieke miljonair Goldfinger. Tja, je hebt van die mensen die nooit genoeg hebben. Het tempo in de film was precies als het zijn moest.

  De klassieke Aston Martin DB5, de hoedengooier Oddjob, de spannende scène met de vastgebonden Bond die wordt geteisterd door een laserstraal en het goudgeschilderde meisje op het bed maken maken dit de allerbeste Bond film ever! Oh, en vergeet niet de geweldige titelsong van Shirley Bassey, die nog steeds regelmatig op de radio te horen is.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.