Top 5 beste DLC aller tijden

  DLC is al jaren een begrip in de game-industrie. Game-ontwikkelaars komen steeds vaker met uitbreidingen of verbeteringen voor hun games. De één houdt van DLC terwijl de ander liever alles in de basisgame heeft. Of je nu een voorstander of tegenstander van DLC bent, deze top 5 beste DLC zijn in ieder geval te goed om te laten liggen.

  DLC is er in alle vormen en maten. Sommige uitbreidingen geven de speler alleen maar cosmetische veranderingen terwijl anderen juist volledige nieuwe werelden of verhaallijnen introduceren. Voor allebei is iets te zeggen en iedereen heeft hierin zijn voorkeur.

  Vanwege die reden staat de onderstaande top 5 beste DLC ook in een willekeurige volgorde. De beste DLC die hier genoemd worden zijn volgens ons onmisbaar voor spelers die de basisgame al in bezit hebben.

  The Elder Scrolls V: Skyrim - Dragonborn

  De eerste op de lijst met beste DLC is een uitbreiding voor Skyrim, Dragonborn. De DLC van Bethesda voor deze populaire The Elder Scrolls game was destijds een zeer welkome verandering na de twee eerder verschenen DLC's die behoorlijk tegenvielen.

  Dragonborn biedt zeer veel nieuwe content met ongeveer 15 á 25 uur aan gameplay om alle quests en sidequests te voltooien. Maar natuurlijk blijft er dan in Skyrim nog genoeg over om te ontdekken, looten, craften en vrij te spelen. In Dragonborn reis je terug naar Morrowind om Miraak, een cultleider die zichzelf ook een Dragonborn noemt en ook over 'Shouts' beschikt, tot de orde te roepen. Voor menig speler van The Elder Scrolls zal het noemen van de naam Morrowind al genoeg zijn om hen te overtuigen om deze DLC te halen.

  De gehele DLC voelt goed aan, geeft de speler meer dan genoeg content om zichzelf te vermaken en geeft toegang tot nieuwe items, armor en wapens. Het enige minpunt aan de DLC is toch echt de gemiste kans met betrekking tot het berijden van de draken. Met de draken kan alleen in een klein gebied gevlogen worden, en ze lijken een eigen wil te hebben en reageren dus zeer slecht op jouw commando's.

  Buiten het kleine gebied kan de draak alleen gebruikt worden om snel van locatie naar locatie te reizen, niks nieuws dus. Dragonborn is nog altijd verkrijgbaar bij bol voor 9,99 euro.

  Destiny: The Taken King

  De DLC voor Destiny, The Taken King, is misschien wel de meest gewaardeerde DLC aller tijden, tenminste als je Destiny hebt gespeeld. The Taken King brengt de speler terug naar het punt waar de vorige DLC ophield.

  Door het vermoorden van antagonist Crota hebben de Guardians, Oryx, de vader van Crota en The Taken King behoorlijk pissig gemaakt. Aan de speler de taak om hem tegen te houden. Deze missie brengt de speler van tropische oorden en satanische vlaktes tot een gigantisch Hive-schip Dreadnaught, een gevaarte zo krachtig en reusachtig dat het een groot gat in de ringen van Saturnus heeft geslagen.

  De omgeving waar de speler zich in begeeft zijn prachtig vormgegeven boordevol sfeer, je leeft daadwerkelijk mee met het verhaal en door de achtergrondverhalen in de vele mooie cutscènes krijgt de speler eindelijk het gevoel dat het verhaal compleet is en klopt. Iets wat in de originele game ontbrak.

  Het grootste nadeel aan deze DLC is de prijs. The Taken King kan alleen gespeeld worden wanneer de speler in bezit is van beide voorgaande DLC's plus de originele game. Het totaalpakket kostte bij launch € 64.95 en de losse DLC kost € 39.95. Tegenwoordig is het wel iets goedkoper.

  The Witcher 3: Hearts of Stone

  In The Witcher 3: Hearts of Stone DLC krijg je al vrij snel te maken met hetgeen wat een DLC goed maakt: meer content voor jou als speler. Meteen nadat de DLC geïnstalleerd is en de game is opgestart krijg je een nieuwe quest die je naar het oosten van de map stuurt. Een gebied wat voor de DLC behoorlijk leeg en saai was, maar nu is uitgebreid met nieuwe dorpen en 'points of interest'.

  De verhaallijn die 'Hearts of Stone' volgt is ijzersterk, vol met onverwachte wendingen en vermakelijke missies. Naast de hoofdmissies zijn de zijmissies erg leuk om te spelen en zijn ze erg in lijn met de originele game. Maar een DLC is er toch vooral om vernieuwing te brengen en dat doet Hearts of Stone vooral met de introductie van Runewords en Glyphwords.

  Deze Plyphwords kunnen gecombineerd worden tot Runewords. De Runewords geven de speler enkele nieuwe verbeteringen zoals het automatisch deflecteren van pijlen en het sneller laten vullen van je levensbalkje. Naast deze Runewords en Glyphwords voegt Hearts of Stone ook 10 nieuwe kaarten toe aan het kaartspel van The Witcher.

  Deze DLC is steengoed en heeft (bijna) geen minpunten. Het enige wat er nog op aan te merken valt is dat de moeilijkheidsgraad van de DLC wat aan de hoge kant ligt, maar of dit goed of slecht is hangt af van je persoonlijke voorkeur. Hearts of Stone is verkrijgbaar voor € 9,99 bij de Steam Store of gog.com.

  De uitbreiding werd in onze eigen review enorm goed ontvangen. Binnenkort krijgt The Witcher 3 nog meer DLC in de vorm van Blood and Wine. Wellicht dat die ook een plaatsje gaat verdienen tussen de beste DLC.

  Red Dead Redemption: Undead Nightmare

  Deze DLC en game gaan alweer een paar jaartjes terug maar desondanks blijft Undead Nightmare een van de beste DLC aller tijden.

  Undead Nightmare geeft de speler toegang tot een volledig nieuw singleplayer verhaal alsmede een multiplayes modus. In de singleplayer begint het verhaal bij John thuis, midden in de nacht wordt hij wakker door een zombie die zijn vrouw en kind bijt. John schiet dan ook meteen de zombie door zijn kop en bind zijn (zombie) vrouw en kind vast in de slaapkamer en gaat op zoek naar een medicijn.

  De wereld waar je vanaf dan in terecht komt is fantastisch uitgedacht door de makers. Het grauwe, grijze Wilde Westen past precies bij de game en de geluiden die de zombies maken zijn zo schel en gruwelijk dat ze door merg en been gaan. De grote getalen zombies en het geluid wat ze maken zorgen er voor dat je al snel een hekel aan ze krijgt en niks liever wilt dan ze meteen af te slachten.

  Door nieuwe wapens en nieuwe paarden wordt dit een beetje makkelijker gemaakt. Ben je klaar met het afslachten van zombies in je eentje? dan heb je nog de mogelijkheid om zombies af te slachten samen met je vrienden.

  De multiplayer mode van Undead Nightmare is het beste te vergelijken met Call of Duty's Zombie modus. De spelers moeten binnen een bepaald tijdsbestek een minimum aantal zombies neerhalen, hierna komen de gesneuvelde spelers weer tot leven waarna je de resterende zombies kan afmaken en doorgaat naar de volgende golf. Undead Nightmare is tegenwoordig te koop als standalone game bij bol.com voor € 24,95.

  Bloodborne: The Old Hunters

  Bloodborne was op zichzelf al een geweldige game, maar met The Old Hunters kreeg Bloodborne er nog meer content bij waar menig speler op zat te wachten.

  The Old Hunters is een uitbreiding die pas gespeeld dient te worden nadat de originele game is uitgespeeld. In de The Old Hunters review hebben wij al eerder aangegeven dat je het niet eens hoeft te proberen voordat je level 80 hebt bereikt. En de moeilijkheid is nu juist hetgene wat deze DLC zo goed maakt.

  Bloodborne op zichzelf was al een game die bij menig gamer het bloed onder de nagels vandaan haalde en The Old Hunters gooit er nog een schepje bovenop. De omgeving lijkt vrij vaak op de originele game, maar de tegenstanders die je tegenkomt zeker niet.

  De nieuwe, moeilijkere tegenstanders vragen natuurlijk om nieuwe en betere uitrusting, iets wat The Old Hunters je ook in overvloed biedt. De tegenstanders zijn erg vernieuwend en vragen van de speler veel strategisch inzicht om de gevechten tot een goed einde te brengen.

  Indien je alles goed doet zal The Old Hunters de speler ongeveer 20 uur extra content geven maar gezien de moeilijkheid ben je er een stuk langer mee bezig.

  In dit overzicht hebben we de 5 beste DLC van de afgelopen jaren onder elkaar gezet. Ben jij het eens met deze lijst, of vind jij iets anders de beste DLC? Laat het ons weten de in comments.

  Destiny: The Taken King

  Verkijgbaar vanaf 15 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.