De beste Disney+ series van 2022

Article
zaterdag, 17 december 2022 om 13:00
cmp2970 103 comp mar v0023 c68aaa21f1649331557
Disney+ was dit jaar goed op stoom als het om originele series ging, in ieder geval op het aantal series bekeken. Over de kwaliteit kon zoals altijd getwist worden. Maar de streamingdienst had toch wel wat goede redenen om af en toe te kijken en wij zetten de beste Disney+ series van 2022 op een rij.

Moon Knight

Zoals ook in voorgaande jaren het geval was moest Disney+ een beetje leunen op Marvel en Star Wars. Daarbij was Moon Knight één van de vroegere releases in het Marvel-universum. De serie volgt Marc Spector, een man met een identiteitsstoornis die als dienaar van een Egyptische god over superkrachten beschikt.
De serie had opvallend weinig banden met het grotere MCU, maar dat stond hem niet in de weg. Misschien was het zelfs wel een pluspunt, want zo kon er niet geleund worden op verschijningen van bekende personages. Het resultaat is een uiterst vermakelijke serie die een bijzonder interessant personage toevoegt aan het MCU.

Obi-Wan Kenobi

Al sinds de mogelijkheid van Star Wars spinoffs is besproken door Disney willen veel fans graag een Obi-Wan Kenobi film. Die is er niet gekomen, maar een script is in een bewerkte vorm op Disney+ terecht gekomen als serie. Je hoort vaak stemmen dat het eindresultaat wat langgerekt voelde, maar over het geheel genomen was het een prima serie.
Waar Obi-Wan echt in uitblonk was het uitbeelden van het trauma van de geliefde Jedi-meester en wat er voor nodig is om hem weer op het pad te krijgen dat hij moet bewandelen. Daarnaast was ook Darth Vader een imposante aanwezigheid in de serie. De tussenvorm van de impulsieve een kwade Anakin Skywalker en de wat rustigere, berekenende Darth Vader uit de originele trilogie zorgt dat de koude rillingen over je rug lopen.

Tales of the Jedi

Het was eigenlijk best een sterk jaar voor Star Wars, ook al heeft niet elke serie evenveel aandacht gehad. Tales of the Jedi vloog bijvoorbeeld een beetje onder de radar, wat op zich niet zo gek is voor een reeks korte films. Maar mocht je nog ergens een ruim uur over hebben dit jaar, dan kunnen we Tales of the Jedi sterk aanraden.
De serie telt zes afleveringen, waarvan drie over Ahsoka Tano en drie over Count Dooku, twee Jedi die gedesillusioneerd raken met de Orde. Daarbij konden kijkers vooral de verhalen over Dooku goed waarderen, aangezien we eigenlijk nog maar weinig weten over de geschiedenis van dit personage. Zijn langzame val van gedesillusioneerde Jedi naar Sith Lord is een opvallend aangrijpend verhaal voor iets wat bij elkaar maar een ruime 30 minuten duurt.

Ms. Marvel

Disney+ heeft Marvel de kans gegeven om bekende helden verder uit te diepen, maar een held introduceren kan op Disney+ ook met veel meer tijd en aandacht dan in een film. De ene optie is niet intrinsiek beter dan de andere, maar voor Ms. Marvel werkte een serie uitstekend.
De serie volgt de Pakistaans-Amerikaanse Kamala Khan, nadat ze van een armband (of toch uit haarzelf?) superkrachten krijgt. In eerste instantie is de Avengers-fangirl daar heel blij mee, maar de zaak wordt wat minder vrolijk wanneer er van alles over haar familiegeschiedenis boven tafel komt. Wat volgt is een mooi verhaal over identiteit, waarbij je roots en de mate waarin die je eigen identiteit moeten bepalen centraal staan.

Andor

Soms kun je lang twisten over wat de beste serie op een bepaalde streamingdienst is. Dit jaar is het op Disney+ vrij makkelijk: het is Andor. Dat zou je alleen helaas niet zeggen, want de serie werd niet bijzonder goed bekeken. In de woorden van sommige wat zuurdere Star Wars-fans: niemand had om deze serie gevraagd.
Maar soms weet je niet wat hoe erg je iets mist tot je het hebt en Andor is zo’n serie. De serie wordt gepresenteerd als het verhaal van hoe Cassian Andor de rebellenkapitein uit Rogue One werd. Daar gaat het ook inderdaad over, maar heel geleidelijk. Waar eerste seizoen eigen meer om draaide was de beklemmende onderdrukking van het Empire en hoe dat op verschillende manieren rebellen creëert.
Met deze serie zet Star Wars iets bijzonders neer: een Star Wars serie die duidelijk niet voor kinderen is. Nog nooit voelde een Star Wars verhaal zo echt. Er wordt bovendien aardig gefilosofeerd over macht en hoe je het in stand houdt of juist onderuit haalt. Het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar Andor mag zich rekenen tot één van de beste series van het jaar, zelfs buiten de hokjes van Star Wars en Disney+.