Battlecon 2016 sfeerverslag - Het multiplayer event voor iedere gamer

  Firstlook Battlecon kende afgelopen weekend haar eerste editie. Een multiplayer game festival waar mensen twee dagen lang in 18 verschillende games konden laten zien dat ze de beste zijn en waar voor 50.000 euro aan prijzen werd uitgedeeld. Wij waren bij Battlecon 2016 in Rotterdam Ahoy en deden er verslag van.

  Competitief gamen is de laatste jaren ontzettend gegroeid en lijkt alleen maar groter te worden. Kijk alleen maar al naar de grote aantallen fans dat naar de verschillende eSports toernooien kijkt. Naar bijvoorbeeld League of Legends en Dota 2 kijken er gemakkelijk miljoenen mensen naar de professionals. Maar wat is er nou leuker dan kijken naar toernooien? Juist, meedoen.

  Battlecon 2016 is nieuw multiplayer concept

  Dit moet ook de achterliggende gedachte geweest zijn van het ontstaan van Firstlook Battlecon 2016. Het ware multiplayer mayhem waarin mensen vanaf 12 jaar vrij deel konden nemen aan 18 verschillende toernooien. Minitoernooien wel te verstaan, want gemiddeld ieder half uur startte er op iedere stand weer een nieuwe ronde. Op die manier kwam iedereen snel aan de beurt en had je ook veel kansen om met een prijs naar huis te gaan.

  Iedere game had een eigen stand en game mode waarin jij moest laten zien dat je de beste was. Zo had je 1v1 Rocket League, Call of Duty Black Ops 3 in een 5 minuten Free for All met acht spelers, League of Legends 1v1 toernooi, Mario Kart 8, Overwatch, en nog veel meer. Te veel om op te noemen en dus voor iedere fan wel iets om te spelen.

  Battlecon 2016 had een ontzettend leuk en helder concept, namelijk veel ‘kleine’ prijzen met veel winnaars in plaats van één groot toernooi met een dikke prijs. Juist dat maakte Battlecon 2016 zo leuk. Spelers konden naar hartenlust spelen, want lukte het je in het eerste minitoernooitje niet om eerste te worden, dan kon je gewoon weer in de rij aansluiten om het nog eens te proberen. Het was dus bijna moeilijker om zonder dan prijs naar huis te gaan dan met.

  Battlecon 2016 opkomst

  Tegenvallende opkomst

  Hoewel er genoeg redenen waren voor game liefhebbers om naar Battlecon 2016 te komen, leken de meesten toch voor het strand te kiezen, want de opkomst was wat tegenvallend. Nu is het over het algemeen het geval dat de zondag in een tweedaags weekendfestival wat minder bezocht wordt. Ook Skate van Gamekings, die met zijn team een van de hoofdrolspelers was tijdens het event, maakt zich geen zorgen met oog op de opkomst op zondag en over een eventuele tweede editie.

  “Het is minder druk dan gehoopt vanwege examens, Eredivisie voetbal en Moederdag, maar de sfeer is super goed. Het moet als mond-op-mond reclame gaan, de mensen die er nu wel zijn en die het wel bevalt, sporen anderen aan om volgend jaar mee te gaan. Bij Firstlook Festival begon het ook zo, dus ik maak me niet zo’n zorgen.”

  Het gaat ook alleen om de zondag, want de zaterdag was van horen zeggen wel goed bezocht. Wij maken ons dan, net als Skate, ook maar geen zorgen.

  Goede doorloop bij games

  De geringe opkomst op de zondag had natuurlijk ook een positieve kant. Meer ruimte, tijd en kansen voor de mensen die er wel waren om met een prijs naar huis te gaan. Er waren amper rijen bij de verschillende stands, dus je hoefde hooguit één toernooi te wachten voordat je weer aan de slag kon.

  Battlecon 2016 winnaars

  Heel veel prijzen te verdienen

  Er werd over de twee dagen van Battlecon 2016 50.000 euro aan prijzen weggegeven, waaronder gaming muizen, headsets, games, DLC codes en zelfs een PlayStation 4 Battleborn editie. Genoeg redenen dus om mee te doen aan de verschillende toernooitjes. Hoewel het natuurlijk ontzettend mooi is om prijzen te winnen, waren er af en toe watr vreemde keuzes gemaakt voor het belonen van de winnaars.

  Zo won je een Ecplipse DLC als je na vijf minuten Free For All, in een groep van acht man, als eerste eindigde. Terwijl je zou denken, als je heel goed bent en het minitoernooitje wint, dan ben je ook wel een dusdanige liefhebber van de franchise dat je de DLC zelfs reeds hebt aangeschaft. Daarnaast deden we zelf mee aan een TrackMania toernooi op de PlayStation 4 en verloren de finale op enkele honderdsten. De winnaar ging naar huis met Just Dance voor de Wii U. Ook niet erg logisch.

  Nu is dat het enige wat er op aan te merken valt, want verder waren er, zoals gezegd, ontzettend veel mooie prijzen te winnen en mede door het snelle toegankelijke concept gingen ook velen daadwerkelijk met een prijs naar huis.

  Team Boris versus Team Skate

  Tijdens Battlecon 2016 staat natuurlijk het competitieve aspect centraal. Dit was bij de verschillende stands erg goed te merken, want daar liep de emotie en frustratie af en toe hoog op. Heel logisch natuurlijk als je net dat stuurfoutje maakt in de finale van TrackMania, of als je controller ‘niet werkt’ in de finale van Mario Kart. Gelukkig bleef alles sportief en vlogen er geen controllers in het rond.

  Om het competitie gevoel extra aan te zwengelen, werd er gedurende Battlecon 2016 door Gamekings Boris en Skate onderling tegen elkaar gestreden. Mocht je voorkeur hebben, dan kon je bij binnenkomst een bandje kiezen om één van beiden te supporten. Rood voor Boris en blauw voor Skate. Ze vormden beiden een team en speelden met bezoekers op het hoofdpodium alle games die er tijdens het evenement te spelen waren.

  Hoewel er ontzettend veel aandacht aan besteed was voor aanvang van Battlecon 2016, was dit niet echt terug te zien in het enthousiasme van de bezoekers. Na wat rondvragen, had een enkeling een uitgesproken mening voor één van beide heren. Terwijl het gros van de mensen het niet veel intereseerde wie er zou winnen. Erg zonde, want aanhangers van het winnende team konden op deze manier extra in de prijzen vallen.

  Battlecon 2016 games

  Battlecon 2016 – Zeker voor herhaling vatbaar

  Het concept van Battlecon 2016 was helder en ontzettend leuk. Er is geen enkele bezoeker geweest die niet blij was met het spelen van zijn favoriete games en het evenement in het algemeen. Velen gingen met een tas vol prijzen naar huis, dus dat het zondags wat rustiger was, mag daarom niet afdoen aan het geheel.

  Voor nu is het te hopen dat alle gamers die dit weekend Battlecon bezochten, volgend jaar nog altijd zo enthousiast zijn en hun vrienden mee brengen naar het evenement. Er is namelijk niets leuker dan met andere game liefhebbers te spelen. Het concept van Battlecon leent zich daar perfect voor, dus hopelijk zal het de komende jaren verder groeien en hebben we er een mooi jaarlijks terugkerend evenement bij.

  League of Legends

  Verkijgbaar vanaf 27 october 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.