eSports steeds populairder - gamen als pure topsport!

eSports! Heel soms wordt er nog eens wat over geschreven op een website of zeer sporadisch een klein stukje in de Metro, maar over het algemeen lijkt professioneel gamen niet serieus genomen te worden hier in Nederland. Dit is enorm jammer want eSports is groter dan ooit te voren.

Waar het ooit begon

Gamen op professioneel niveau is niet van het laatste jaar zoals de meesten van jullie wel zullen weten. Ruim 14 jaar geleden werd in oktober 2000 in Korea het eerste internationale eSports evenement georganiseerd, de World Cyber Games. Hier werden de games Age of Empires, FIFA 2000, Quake III Arena, Starcraft Broodwar en Unreal Tournament competitief gespeeld. Het format van dit evenement leek erg op dat van de Olympische Spelen, elke editie vond plaats in een andere stad en was er een een spelersdorp aanwezig voor de pro-gamers.

Jarenlang was de WCG HET ultieme eSports evenement van de wereld en breidde de organisatie sinds de lancering zijn catalogus van games uit. Elk jaar deden meer spelers mee, werden meer landen vertegenwoordigd en was er meer geld te verdienen met de WCG 2009 aan top waar het totaal aan prijzengeld 500.000 dollar was. De winnaar van warcraft 3 "Infi" nam een geld bedrag van 14.000 dollar mee naar huis.

eSports

Einde van een tijdperk

De World Cyber Games is een begrip geworden binnen de gamers community. Of je nu pro-gamer was of alleen liefhebber was, iedereen keek naar dit evenement uit. Onze eigen Manuel Schenkhuizen a.k.a. Grubby die zelf tweemaal de gouden medaille mee naar huis mocht nemen voor Warcraft III vond naar eigen zeggen de WCG 2008 en 2009 de beste edities mede dankzij de enorme hoeveelheid aan bezoekers. Tijdens de WCG 2009 in Chengdu streden 600 spelers van 65 verschillende landen en een bezoekers aantal van 82.000.

Vanaf het jaar 2010 heeft het evenement zichzelf niet meer kunnen overtreffen en kwam het zelfs op een glijdende schaal. De deelname aan de kwalificaties werden dubieus in verband met de sponsor gelden, de organisatie had de administratie niet goed op orde en de streams waren van zulke slechte kwaliteit dat deze draaiden slechts op 8fps. (bron)

De laatste editie die werd gehouden in november 2013 was slechts een schim van wat het ooit geweest was en begin 2014 trok de organisatie officieel de stekker uit het evenement.

Dit kwam voor niemand als een verrassing. In de tijd dat de populariteit van de WCG terug liep, kwamen er andere bedrijven en ontwikkelaars in opmars,die investeerden in hun eigen toernooien en aan populariteit wonnen. Bedrijven zoals Valve en Riot games hebben hun eigen game-toernooien op poten gezet. Andere organisaties zoals het Amerikaanse MLG (Major League Gaming) en Duitse ESL (eSports League) hebben het stokje overgenomen als competitief platform voor verschillende soorten games.

eSports

Een nieuw tijdperk eSports breekt aan

Wij zijn nu in 2015 en eSports is groter dan ooit tevoren. Het aantal eSports toernooien is verviervoudigd in de afgelopen 7 jaar. Amazon heeft onlangs Twitch gekocht voor een kleine 970 miljoen dollar en via deze dienst worden elk weekend meerdere toernooien gestreamd of het nu Counter Strike is, Hearthstone,League of Legends, FIFA of Street Fighter. Er wordt gegamed voor volle voetbal stadia van gamefanaten die hun favoriete speler willen zien winnen.

We zijn in een tijdperk beland waar je met gamen je geld kunt verdienen. Er zijn namelijk meer Nederlandse eSport-atleten dan alléén Grubby of Mark ‘vnX’ Schalken.

eSports

Meer eSports artikelen in aantocht!

In deze serie artikelen over eSports willen wij het licht laten schijnen op deze verschillende aspecten. We zijn namelijk al ver voorbij het stadium dat gamen enkel “een computer spelletje spelen is”. Welke organisaties zijn er nu binnen de eSports scene?

Welke toernooien zijn belangrijk en leuk om te volgen? Welke Nederlandse eAthletes hebben wij nu en wat doen zij in het dagelijks leven? En wat moet je ervoor doen om zelf een eSporter te worden? Want zeg nou zelf wie wil nou niet zijn geld verdienen met zijn hobby? Kortom, stay tuned here at XGN!