ASUS GX700 kopen? - Voordelen van eerste watergekoelde laptop ooit

Article
dinsdag, 22 maart 2016 om 17:00
xgn google image
De lijn tussen laptops en desktop PC’s lijkt elk jaar weer een stukje dunner te worden. Zo zagen we al gaming laptops langskomen met grafische kaarten erin die bedoelt zijn voor een desktop PC. ASUS gaat nog een stapje verder en introduceert met de ASUS GX700 een laptop met waterkoeling!
ADVERTORIAL - Klinkt indrukwekkend, maar wat is een watergekoelde laptop nou precies en hoe werkt dat? Zodra jouw laptop hard aan het werk is, dan worden verschillende onderdelen behoorlijk heet, met name de grafische kaart en de processor. Om die koel te houden, wordt er over het algemeen gebruikt gemaakt van koeling door middel van lucht.

Laptop met waterkoeling, meer ruimte voor overclocken

Naast luchtkoeling bestaan een aantal betere alternatieven in de vorm van liquid cooling, waaronder dus ook waterkoeling valt. Hierbij wordt gekoeld water door de laptop gepompt om de onderdelen koel te houden, waardoor de temperaturen van de onderdelen een stuk lager blijven in vergelijking met luchtkoeling.
Zoals gezegd zorgt waterkoeling ervoor dat een PC of laptop een stuk koeler blijft in vergelijking met luchtkoeling en dat is helemaal het geval bij laptops, die veel kleinere ventilatoren hebben tegenover PC’s. Dat is ook precies de reden waarom bij de ASUS GX700 is gekozen voor waterkoeling om de Nvidia GTX 980 – de grafische kaart die eigenlijk bedoeld is voor desktops – op temperatuur te houden. Maar een laptop koelen met water is makkelijker gezegd dan gedaan, de ASUS GX700 is dan ook de eerste watergekoelde laptop ter wereld!
Iedereen kent de extreme verhalen waarbij een PC in vuur en vlam is gevlogen omdat de onderdelen veel te heet werden. Dat is tegenwoordig allang niet meer het geval, omdat de processor en grafische kaart automatisch detecteren wanneer het te heet onder de motorkap wordt en er schade of zelfs brand kan onstaan. Wanneer dat gebeurt schakelt de processor of grafische kaart een paar versnellingen terug om oververhitting te voorkomen, dit staat bekend als ‘throttling’.
Omdat waterkoeling de onderdelen een stuk koeler houdt tegenover luchtkoeling, heeft een laptop die gekoeld wordt door water veel minder snel last van throttling. De prestaties onder waterkoeling zullen dus consistent hoger blijven doordat de processor en grafische kaart meer ruimte hebben voor zogenoemd overclocking.
Waarom zou je overclocken? Daar is eigenlijk maar een antwoord op te geven; omdat het kan. Als jij net de allernieuwste game hebt gehaald en je wilt het beste uit je laptop halen, dan kun je het systeem laten overclocken om je game nog soepeler te laten draaien. Vergelijk het met een sportauto: je hoeft niet met 250 kilometer per uur over de Duitse Autobahn te rijden, maar het is wel erg leuk om te doen, toch?
87515 1

ASUS GX700 kopen - De beste ervaring op een gaminglaptop

Om de laptop eens flink op de proef te stellen hebben we er tot in de late uurtjes Far Cry Primal op gespeeld. Wat als eerste opviel toen we de game opstartten, was hoe snel dit ging. Voordat je Far Cry Primal kunt zeggen heb je het titelscherm al voor je. Het opstarten van de game ging zelfs zo snel, dat we niet hadden verwacht dat het spel direct al soepel zou draaien.
Maar soepel draaien, dat deed de game vanaf de eerste seconde zeer zeker wel. De cutscenes speelden zonder framedrops af en ook tijdens het gamen zelf ervaarden we geen enkele hapering! Zo'n stabiele ervaring komt natuurlijk door de zeer goede specificaties van het apparaat, maar eerst zien dan geloven is ons motto. Al heb je van alles op de achtergrond openstaan, met 32GB RAMgeheugen is het een uitdaging om de laptop te laten vertragen.
De i7 processor draagt ook bij aan de stabiele ervaring die je zult hebben bij het spelen van games op deze laptop. Deze processor van de nieuwste generatie Intel processoren staat bekend om zijn snelle prestaties. Door de waterkoeling zou je tijdens het gamen nooit problemen moeten ervaren, dit was bij ons in ieder geval dan ook niet het geval. Alles draaide als een zonnetje en de gehele game was vloeiend als water.
Om een lang verhaal kort te maken: als het je om het gamen te doen is en budget speelt geen grote rol, dan is de GX700 dé laptop om nu in huis te halen.
87516 1

Klaar voor de toekomst

We zeiden het al eerder; de lijn tussen laptops en desktop PC’s wordt steeds dunner en dat komt vooral doordat laptops ineens grafische kaarten kunnen dragen, die we normaal alleen zagen in een desktop PC. Ook de ASUS GX700 heeft zo’n kaart, te weten de GTX 980 van Nvidia, in de behuizing hangen.
Die grafische kaart zit in het hoge segment van grafische kaarten met de meest geavanceerde GPU ter wereld en wordt door Nvidia enkel overtroffen door de Titan X en GTX 980 Ti. Dat je dus de nieuwste games op hoge settings op de ASUS GX700 kunt spelen is een gegeven. Dankzij de waterkoeling in de laptop kan deze kaart nu op de hoogste snelheid draaien, iets dat anders niet mogelijk is in een laptop.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om The Witcher 3: The Wild Hunt op High to Ultra settings te spelen op 1080p en daarbij haal je gemiddeld 60 frames per seconde. Ook Rise of the Tomb Raider is makkelijk te draaien op Very High, met gemiddeld 78 frames per seconde op 1080p. Tot slot is ook Grand Theft Auto V een eitje om te draaien, de GTX 980 haalt daar ongeveer 80 frames per seconde op Very High settings en 1080p. Impressive!
87517 1

Performance en comfort - Een desktop killer?

De ASUS GX700 is een laptop en natuurlijk betekent dat, dat hij geschikt is om mee te nemen op reis of simpelweg voor in de trein of zelfs auto. Met een gewicht van 3,9 kilo is de ASUS GX700 bovendien relatief licht voor een gaming laptop, die vrij vaak boven die vier kilo uitkomen of soms zelf boven de vijf kilo.
Dat de laptop zo licht is, komt voornamelijk doordat het gedeelte wat zorgt voor de waterkoeling - een ‘dock’ waarop de laptop is aan te sluiten - eraf te halen is. De ASUS GX700 zal dan vanzelf overgaan op luchtkoeling om alles op temperatuur te houden, maar de dock is uiteraard ook mee te nemen.
Om de dock en laptop makkelijk te verplaatsen komt deze met een speciale trolley. Ideaal als je de laptop mee neemt in de trein of onderweg naar bijvoorbeeld een LAN-evenement. Dit los- en vastkoppelen gaat met een simpele druk op de knop en is binnen enkele seconden gedaan.
Met deze punten is de ASUS GX700 een unieke en verrassende nieuwkomer in de laptopmarkt, met name dankzij de waterkoeling en de daarbij toegangspoort naar nieuwe en extreme mogelijkheden. Wij zijn benieuwd hoe de concurrentie hiermee om zal gaan en of dit zal zorgen voor een frisse wind - pardon - een frisse golf in de markt.
De GX700 roept voor het eerst een bijzondere vraag op: worden Desktop PC's overbodig?

Populair Nieuws