ARK Survival Evolved kopen? - Alles wat je moet weten

  ARK Survival Evolved, de survival game die draait om het temmen van dinosaurussen, kan eigenlijk wel een kleine handleiding gebruiken. Early access, officiële release, Survival of the Fittest. Allemaal belangrijke termen die enigszins verwarrend kunnen overkomen. ARK Survival Evolved kopen doe je zo en dit is de informatie die je in de gaten moet houden.

  Wat is ARK Survival Evolved?

  ARK Survival Evolved is een survivalgame in hart en nieren. Je wordt wakker op een enorm eiland waarop een enorm aantal aan diverse prehistorische beesten rondwandelen. In het begin heb je nog helemaal niks, maar gaandeweg het levelen van je personage kan je steeds meer objecten maken. Van een simpel shirt tot een automatisch kanon. Een enorm aanbod komt voorbij.

  Hier sta je niet alleen voor, want je kan van alle kanten hulp aangeboden krijgen. Zo kan je de game in multiplayer vorm spelen, waarbij je met andere mensen kan samenwerken en allianties vormen om de mooiste bouwwerken uit de grond te stampen. Bovendien kan je bijna elk prehistorisch wezen dat je tegenkomt temmen, om vervolgens te gebruiken om grondstoffen mee te delven, je huis te verdedigen, te reizen en zelfs andere spelers aan te vallen.

  Release

  ARK Survival Evolved is al een tijdje te spelen. De game is namelijk in 2015 uitgebracht in een early access vorm, die steeds aan verandering onderhevig is. Toegang tot de vroegtijdige versie was alleen mogelijk voor de PC en Xbox One. Zo konden computer gamers vanaf 2 juni 2015 aan de slag met de game, terwijl de Xbox One spelers tot 16 december van vorig jaar moesten wachten.

  PS4 bezitters die aan de slag willen gaan met ARK Survival Evolved hebben nu ook eindelijk geluk, want er is onlangs een volledige versie uit gekomen van zowel de basis game als de Scorched Earth content . Ontwikkelaar Studio Wildcard heeft namelijk aangegeven nog erg veel aanpassingen door te willen zetten en de game pas officieel uit te brengen tijdens de feestdagen van 2016.

  • PC: Early Access al speelbaar - volledige versie Q1 2017
  • Xbox One: Early access al speelbeer - volledige versie Q1 2017
  • PS4: Al speelbaar - Volledige versie Q1 2017

  Survival of the Fittest

  Naast het originele concept van de game, een enorme map waarop je naar hartenlust kunt bouwen en dino's temmen, is er ook een speciale mode uitgebracht. Dit speltype, genaamd Survival of the Fittest, zorgt ervoor dat mensen op een Hunger Games manier in een grote arena worden achtergelaten, met als doel om te blijven overleven. Deze overlevingstocht is tot nu toe alleen nog maar te spelen met de early access PC versie. Daar komt verandering in, want de modus komt ook naar de console.

  De originele ARK Survival Evolved is pas aan het eind van dit jaar te spelen op de PS4, maar de Survival of the Fittest modus komt wel als losstaande game naar Sony's console toe. Vanaf 19 juli kan jij in spannende wedstrijden het tegen elkaar opnemen, om aan te tonen wie het recht van de sterkste heeft. Deze modus blijft op de consoles exclusief voor de PS4, aangezien er geen plannen zijn deze versie ook naar de Xbox One te brengen.

  • PC: Survival of the Fittest is al speelbaar
  • Xbox One: Survival of the Fittest komt niet naar deze console
  • PS4: Survival of the Fittest is vanaf 19 juli te spelen, ook al komt de originele game pas in Q4 2016

  Kopen

  ARK Survival Evolved kopen kan alleen via digitale kanalen. Dat betekent dat je niet ergens fysieke kopie kan bemachtigen. Gelukkig is het aanschaffen via online platforms vrij gemakkelijk voor je gemaakt.

  Voor de PC versie hoef je alleen maar naar de steampagina van ARK te gaan, waar je de game gelijk aan kan schaffen. Wel heb je de Steam client nodig om vervolgens het spel te kunnen downloaden. De prijs van de game staat op het moment van spreken op 28 euro, maar is vaak tussen de Steam aanbiedingen te vinden. Let op: het gaat hier nog wel om een early access versie, maar de volledige game gaat je geen extra geld kosten.

  De Xbox One versie is te downloaden via Xbox Marketplace, het online download kanaal dat te bereiken is vanaf de Xbox zelf. Voer de naam van de game in, betaal 35 euro en de game begint vanzelf te downloaden. Ook deze versie is nog in early access, maar gaat je geen extra geld kosten voor de volle release in Q4 2016.

  De PS4 versie is via de PS Store aan te schaffen. Bovendien is de Survival of the Fittest modus vanaf 19 juli al verkrijgbaar voor de console. Ook deze kan je downloaden via de PlayStation Store.

  Extra tips

  ARK Survival Evolved is een game met PEGI 16. Er wordt dus aangeraden dat de speler 16 jaar of ouder is. De combat mag dan wel niet heel bloederig zijn, deze leeftijdsgrens staat er toch niet voor niets. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van multiplayer en niet iedereen houdt zich aan de regels betreffende taalgebruik en fairplay.

  ARK is een game waarbij je even moet doorbijten. Als het in het begin niet lukt, dan kan je het beste gewoon blijven doorspelen. Doodgaan in het spel moet je zien als leerproces, waarbij je op een gegeven moment wel snapt hoe het meeste werkt en zelf ook steeds meer kan bouwen. Ook al is het spel overweldigend de eerste paar uur, beetje bij beetje leer je steeds meer.

  Als je de dino simulator op de PC speelt, moet je er rekening mee houden dat het een zware game is om te spelen. Ook al zeggen de officiële minimum vereisten dat er qua hardware niet veel nodig is om de game te spelen, het is beter om een heel flinke computer klaar te hebben staan. Anders is het spel echt niet goed genoeg te spelen.

  Als je online speelt en uitlogt, stopt de speelwereld niet. De game gaat gewoon door en er zullen allemaal veranderingen plaatsvinden in de tijd dat je weg bent. Houd daarom goed in de gaten dat je veilig bent wanneer je uitlogt, want alles kan gesloopt worden!

  ARK: Survival Evolved

  Verkijgbaar vanaf 29 august 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.