Wat kunnen we allemaal van Android 11 verwachten?

Article
donderdag, 21 mei 2020 om 17:00
android 11f1588947190
Het nieuwe besturingssysteem van Google komt er dit jaar aan in de vorm van Android 11. Maar wat kunnen we allemaal verwachten van de nieuwe versie? Wij geven een overzicht van de belangrijkste features in Android 11.

Conversation bubbles

De applicatie die momenteel bekend staat om haar conversation bubble is Facebook Messenger. Wanneer je een berichtje krijgt in één van de gesprekken, dan zal er een bolletje in het scherm verschijnen over andere apps heen. Druk je erop, dan zal het hele gesprek uitgevouwen worden.
Met Android 11 wil Google die functie op een toegankelijke manier gaan aanbieden aan andere app ontwikkelaars. De conversation bubbles zijn namelijk een makkelijke manier om snel iets te openen, zonder dat je daarvoor je huidige applicatie moet uitschakelen of tussen moet schakelen.

Dark Mode in de avond

Voor veel gebruikers is Dark Mode een welkome toevoeging, het donker maken van apps of de User Interface kan namelijk verschillende voordelen hebben. Zo is het fijner voor je ogen en kan het batterij besparen wanneer je een OLED-scherm hebt, omdat daarbij leds worden uitgeschakeld om een pixel zwart te maken.
Met Android 11 gaat Google een nieuwe functie toevoegen aan de System Wide Dark Mode. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om overdag de lichte versie te gebruiken en wanneer het donker wordt Dark Mode in te schakelen, zodat je ogen het felle licht worden bespaard.

Scrolling screenshots

Het zal je vast wel een keer gebeurd zijn dat je een screenshot wil maken van je scherm, maar dat je het onderwerp of stuk tekst er net niet helemaal op kan krijgen. Een scrolling screenshot is daarbij de ideale oplossing, waarbij het scherm omlaag scrolt en alles plakt in één screenshot.
Google zal de functie gaan inbakken in Android 11. Voorheen was de mogelijkheid er al in custom besturingssystemen gebaseerd op Android, zoals EMUI van Huawei, of je moest een aparte app downloaden, maar met de volgende versie kan iedereen de functie eenvoudig gebruiken.
google pixel 4 close upf1583938202

Scherm opnemen

In het rijtje van de scrolling screenshot past ook een andere functie die Google standaard gaat inbakken in Android en dat is het opnemen van je scherm. Ook hierbij waren er al andere fabrikanten en app ontwikkelaars die de functie aanbieden, dus Google wil het meteen goed aanpakken.
Zo kan je ook tegelijkertijd audio opnemen en laten zien waar je drukt op het scherm. Op die manier kan je bijvoorbeeld makkelijk aan iemand uitleggen hoe iets werkt via een video of juist hulp zoeken wanneer iets niet naar behoren werkt.

Gevoeligheid aanpassen

Tussen handschoenen, screen protectors en andere factoren kan de verbinding tussen je vinger en het scherm niet altijd even optimaal zijn. In Android 11 zal daarom een nieuwe optie worden toegevoegd, waarbij je de gevoeligheid van het scherm naar boven of naar beneden kan schroeven.

Notificatie geschiedenis bekijken

Met één simpele beweging kan je over het algemeen een notificatie weg swipen, maar soms is dat niet helemaal de bedoeling. Soms wil je bijvoorbeeld de bovenste notificatie weghalen, maar komt er net een nieuwe bij en haal je die per ongeluk weg. Het is dan vaak een hele onderneming om te achterhalen waar die notificatie precies van was.
Google wil dat makkelijker gaan maken, door een notificatie geschiedenis toe te voegen. Gebruikers kunnen dan in een overzicht zien wat er allemaal binnen is gekomen. Een functie die we waarschijnlijk onverwacht veel moeten gebruiken.
black google smartphone on box 1482061f1589378552

Geen notificaties meer tijdens het filmen

Wanneer je aan het filmen bent met je smartphone, dan wil je over het algemeen je volle concentratie daarbij houden. Een notificatie die zorgt voor geluid of een vibratie en het halve scherm bedekt is niet bepaald gewenst. In Android 11 hebben gebruikers dan ook de optie om ervoor te zorgen dat je geen notificaties meer kan krijgen tijdens het filmen. Als we die optie ook krijgen bij het kijken van een video zijn we al helemaal gelukkig

Bluetooth gebruiken in Airplane Mode

Draadloze koptelefoons worden steeds vaker gedragen in het openbaar, met name als het gaat om koptelefoons met Active Noise Cancelling. In een vliegtuig zijn de headphones een verademing, maar als je Airplane Mode inschakelt, dan wordt automatisch Bluetooth uitgezet - en daarmee ook de verbinding met je koptelefoon verbroken.
Om dat te voorkomen zal Google een nieuwe optie inbouwen in Android 11. Gebruikers kunnen er dan zelf voor kiezen om Bluetooth ingeschakeld te laten wanneer de vliegtuigmodus wordt aangezet.