Alles wat we weten over Assassin’s Creed Shadows

Article
woensdag, 15 mei 2024 om 13:00
assassins creed shadows key art
Assassin’s Creed kwam vorig jaar met een wat kleinschaligere titel in de vorm van Mirage. Maar dit jaar pakt de franchise flink uit met een game die zich afspeelt in het oude Japan. Maar wat weten we eigenlijk over Assassin’s Creed Shadows?

Eindelijk naar Japan

Assassin’s Creed heeft zich door de jaren heen op verschillende plekken afgespeeld. Maar er is één setting die fans graag zouden zien, maar die nog niet in de franchise is voorgekomen. Al tijden willen veel spelers een game die zich afspeelt in feodaal Japan.
Die wens gaat met Shadows in vervulling. Eindelijk gaat de franchise naar het verre oosten. De game speelt zich af in Japan in het jaar 1579, waarin het avontuur van de twee speelbare personages start. Wat de setting ook moet kenmerken is at de wereld constant met de weerseizoenen mee verandert.
Elk van deze seizoenen komt met een andere game mechanic. Zo kun je tijdens de lente jezelf beter verstoppen tussen de bloeiende planten en het hoge gras. IJspegels hangen in de winter aan de dakpannen en als deze op de grond vallen, kan je stiekeme infiltratie van een basis wel eens snel niet meer zo onopvallend zijn.
Qua grootte is de map vergelijkbaar met die van Assassin's Creed Origins, waarbij een aantal locaties een grote rol spelen. Dat zijn Iga (het thuisfront van de shinobi), Arima (waar een grootschalig gevecht plaatsvindt) en Omi (een landbouw-regio).

Twee speelstijlen

De assassins passen uiteraard ook bij de Japanse setting. Je kunt spelen als Naoe, een shinobi (ook bekend als ninja), of Yasuke, een samoerai.
Die samoerai is gebaseerd op een echte historische figuur, wat een primeur is. Nooit eerder was een historisch figuur daadwerkelijk één van de speelbare personages in een Assasin's Creed-game. Qua speelstijl zal Yasuke vergelijkbar zijn met de protagonisten van de recentere RPG-achtige Assassin's Creed-games (Origins, Odyssey en Valhalla).
Aan de andere kant speelt Naoe meer als een klassieke Assassin als Ezio uit het tweede deel. Zo kan deze shinobi zichzelf verhullen in de schaduwen via een compleet nieuwe stealth mechanic. Verder heeft deze vrouwelijke Assassin een grijphaak, die gemakkelijk aan daken blijft hangen om rond te slingeren of om de daken op te komen.
Ook kan je gebruikmaken van stealth takedowns om vijanden op een niet-dodelijke manier uit te schakelen in Assassin's Creed Shadows, terwijl een geliefde feature ook terugkeert. Eagle Vision is namelijk terug en vervangt de drone-achtige vogels uit Origins, Odyssey en Valhalla. 

Ervaren studio

De nieuwe Assassin’s Creed is in handen van een studio die wel raad weet met de franchise. De game wordt namelijk gemaakt door Ubisoft Quebec. Deze studio maakte eerder DLC’s voor Assassin’s Creed 3 en Black Flag, maar dat is niet waar ze het meest om geroemd zijn.
De studio heeft ook al de leiding gehad over een aantal titels, namelijk Syndicate en Odyssey. Shadows gaat op een aantal vlakken terug naar de wortels van Assassin's Creed, maar is net als Odyssey uiteindelijk een open-world game. Dat is dus weer even wat anders dan Mirage, dat echt terugging naar de lineaire stijl van eerdere delen. 

Begin van een nieuwe dienst

Ubisoft heeft plannen om met Shadows iets nieuws te lanceren. Of liever gezegd, de nieuwe Assassin's Creed wordt op een nieuwe manier gelanceerd. Het wordt namelijk de eerste game in Assassin’s Creed Infinity.
Dat moet een soort overkoepelende dienst zijn voor alle games in de reeks. Wat voor vorm dat precies aanneemt is even afwachten. Maar er is alle kans dat Infinity lijkt op bijvoorbeeld Fortnite. Die game dient ook als platform waarin meerdere games met heel andere gameplay te vinden zijn.

Een nieuwe weg voor het verhaal?

Via Assassin’s Creed Mirage is iets naar buiten gekomen over de toekomst van het Assassin’s Creed verhaal. Een verwijderde cutscene uit de game onthulde namelijk een gesprek dat suggereerde dat het verhaal buiten de Animus zich voortaan niet meer in onze tijd afspeelt, maar in de toekomst. 
Er wordt beweerd dat dat inderdaad het geval zal zijn in Shadows. Het niet-historische deel van het verhaal zou zich ergens rond 2090 afspelen. Eerder speelde dit deel van het verhaal zich altijd af in het jaar dat de game uitkwam.

Wat is de release van Assassin’s Creed Shadows?

Over het jaar dat de game uitkomt gesproken: Assassin's Creed Shadows moet dit jaar nog verschijnen. Om precies te zijn ligt hij op 15 november 2024 in de winkel. De game verschijnt op drie platformen.
De game komt namelijk alleen op PlayStation 5, Xbox Series-consoles en PC uit. Dat maakt het ook direct de eerste Assassin's Creed-game die exclusief op deze generatie consoles beschikbaar is. De game kun je hier pre-orderen.

Eerder toegang, als je betaalt

Assassin's Creed Shadows zet ook een recente trend bij Ubisoft (en de bredere game-industrie) voort. Je kunt namelijk een aantal dagen eerder aan de slag, als je een duurdere editite koopt. Met de Gold Edition en Ultimate Edition mag je al aan de slag vanaf 12 november.
Dat zijn niet de enige voordelen van die edities: beide komen ze namelijk met de Season Pass, die later content toevoegt en ook meteen op de dag van lancering een bonusmissie brengt. In de Ultimate Edition vind je ook een Ultimate Pack, met een paar wapensets, cosmetische items en vijf skill points.