5 Xbox-exclusives die wij ook op de PS5 willen zien

Article
donderdag, 02 mei 2024 om 20:00
starfield header hdf1687513667
Er gaat weer een gerucht dat er nog veel meer Xbox games naar de PlayStation 5 komen. Deze titels willen wij graag zien verschijnen op de console van Sony.
Er zijn natuurlijk een hoop Xbox games die de overgang kunnen maken naar de PS5. Eén van de grappigste opties is Sunset Overdrive. De Xbox-exclusive is namelijk ontwikkeld door Insomniac Games, de ontwikkelaar die nu onderdeel is van PlayStation Studios. Maar wat ons betreft zijn er nog betere opties en wel deze vijf onderstaande titels.

Starfield

Een van de grootste Xbox-exclusives die de laatste tijd is uitgekomen is zonder twijfel Starfield. De games van Bethesda zijn altijd erg populair geweest en bovendien beschikbaar op zo’n beetje elk denkbaar platform. Maar Starfield is alleen verschenen voor de Xbox Series X/S en PC.
Een release op de PS5 zorgt ervoor dat veel meer spelers aan de slag kunnen met het avontuur in de ruimte. Volgens Bethesda zou de ontwikkeling van Starfield wel veel langer hebben geduurd als de RPG ook naar de PS5 moest komen, maar de studio heeft daar nu uitgebreid te tijd voor. De ontwikkelaar is namelijk ook nog bezig met post-release content en updates voor Starfield, dus een extra platform toevoegen goed op het to-do-lijstje passen.

Halo Master Collection

De mascotte van Xbox is natuurlijk Master Chief. De mysterieuze held in het groene pak schittert al in zijn eigen games sinds de allereerste Xbox en heeft door de jaren heen een fanatieke fanbase opgebouwd. De Halo games hebben er zelfs voor gezorgd hoe er gedacht werd over shooters op consoles, een genre dat daarvoor gezien werd al typisch iets voor op PC.
Aangezien Halo altijd een exclusieve franchise is geweest, zullen doorgewinterde PlayStation-fans nooit in aanraking zijn gekomen met de reeks. Een ideale toevoeging op de PS5 zou dan ook de Halo Master Chief Collection zijn. Deze compilatie biedt alle (remastered) games tot en met Halo 4, waardoor nieuwe fans alles van het begin af aan kunnen meemaken.
We zullen er ook niks op tegen hebben als Microsoft komt met Halo Infinite op de PlayStation 5. Het verhaal zal voor nieuwe fans dan wel compleet verwarrend zijn als niet ook de Halo Master Chief Collection wordt uitgebracht.
forza horizon 5f1623677698

Forza Horizon 5

Voor PlayStation en Xbox zijn er altijd twee duidelijk first-party franchises geweest als het gaat om racen. Xbox heeft Forza, terwijl PlayStation Gran Turismo heeft. Laatstgenoemde is een sterke franchise, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor een andere race-reeks op de PS5.
Met name de Forza Horizon games bieden namelijk een compleet andere ervaring dan Gran Turismo. Waar de PlayStation-reeks bijvoorbeeld gericht is op een realistische race-ervaring en wedstrijden op klassieke tracks, kun je in Forza Horizon 5 lekker scheuren door een open wereld en is de gameplay veel meer arcade. En daar komt ook nog eens bij kijken dat de wereld waar je doorheen rijdt er beeldschoon uitziet.

Ori: The Collection

Het is eigenlijk een raadsel waarom de Ori games van Moon Studios nog nooit op de PS5 zijn verschenen. In tegenstelling tot andere titels op dit lijstje zijn Ori and the Blind Forest en Ori and the Will of the Wisps - de twee games die samen Ori; The Collection vormen - al multiplatform games. Beide titels zijn namelijk naast Xbox en PC ook verschenen op de Nintendo Switch.
De games zouden bovendien een mooie toevoeging zijn aan het repertoire van de PlayStation 5. De 2D Metroidvania-avonturen zien er prachtig uit en zitten qua gameplay ijzersterk in elkaar. Het is een waar plezier om de magische omgevingen in de games te ontdekken en je wordt voor het verkennen ook nog eens beloond. Deze titels willen PS5-eigenaren zeker niet missen, dus wij zeggen geen nee tegen een port.
Ori - The Collection - Nintendo Switch Image
Ori - The Collection - Nintendo Switch
EUR3839.99
Op voorraad
Koop op bol.

Gears 5

Een franchise die lange tijd gezien werd als één van de grootste system sellers voor Xbox naast Halo, was Gears of War. Zo’n beetje eigenhandig heeft de reeks de cover shooter populair gemaakt en jarenlang waren de Gears of War games ook extreem geliefd als competitieve online shooters.
Het is ondertussen alweer een tijdje geleden sinds de laatste game in de franchise is uitgekomen, vijf jaar om precies te zijn, maar Gears 6 is wel in ontwikkeling. En om spelers op PlayStation alvast bekend te krijgen met de gameplay en wereld, zou de verschijning van Gears 5 op de PS5 een welkome toevoeging zijn.