Krijgt de PS5 Pro ook een nieuwe controller?

Article
donderdag, 02 mei 2024 om 19:00
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531
De verwachting is dat er dit jaar nog een vernieuwde PS5 in de winkel ligt. Die zou vooral op grafisch vlak wat verbeteringen met zich meebrengen. Maar is dat het enige dat PlayStation gaat verbeteren? Hoe zit het bijvoorbeeld met de controllers?
De meeste PS5-eigenaren zijn wel te spreken over de DualSense. Hij ligt goed in de hand en brengt bovendien wat leuke features met zich mee. Haptische feedback en adaptieve triggers kunnen in sommige games zorgen dat je net iets meer opgaat in de wereld. Maar dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor verbetering.

Waarschijnlijk niet met de PS5 Pro

De release van een PS5 Pro lijkt misschien een goed moment om de DualSense te upgraden. Als je toch aan het sleutelen bent aan de console, kun je ook de controllers onder de loep nemen. Maar toch lijkt het niet heel waarschijnlijk dat de DualSense herzien wordt voor de PS5 Pro.
Dat was namelijk met de PS4 Pro ook niet het geval. Die bleef gewoon geleverd worden met de bestaande DualShock 4 controller. Als er halverwege de generatie een nieuwe console komt, is die meestal gericht op prestaties, niet op andere onderdelen van de ervaring tijdens het gamen.
close up playstation 5 ps5 dualsensef1604590553

PS5 ‘Pro’ controller al beschikbaar

Een nieuwe controller voor de PS5 Pro zou bovendien vooral het aanbod van controllers onnodig ingewikkeld maken. Er is nu namelijk al een soort pro-versie van de DualSense in de vorm van de DualSense Edge. Die voegt wat extra knoppen toe en biedt de mogelijkheid om de sticks aan te passen.
Als daar nog een controller bij komt, wordt het voor gebruikers alleen maar moeilijker om te bepalen wat voor controller ze willen of nodig hebben. Bovendien is het de vraag wat een nieuwe controller voor de PS5 Pro toe kan voegen zonder in het vaarwater te zitten van de bestaande versies van de DualSense.

DualSense Edge standaard bij de PS5 Pro? 

Het zou misschien een optie zijn om de DualSense Edge als standaard mee te leveren met de PS5 Pro. De Edge is namelijk een stuk duurder dan de gewone DualSense, dus dat zou de PS5 Pro mogelijk onnodig duur maken. Je kunt je ook afvragen of ontwikkelaars op deze manier niet in een spagaat raken.
Op het moment is de DualSense Edge namelijk een optionele upgrade voor mensen die professioneel gamen of een sterke voorliefde hebben voor een genre waarbij de extra knoppen handig zijn. Als een deel van de PlayStation-gamers straks standaard een Edge in handen heeft, kan de verwachting ontstaan dat games daar ook nadrukkelijk gebruik van maken.
Maar omdat alle toekomstige PS5-games waarschijnlijk ook gewoon speelbaar moeten blijven op de standaard PS5, is het niet handig om een DualSense Edge of een andere verbeterde controller verplicht te maken. Doe je er vervolgens toch standaard één bij een console, dan zullen veel spelers het gevoel hebben dat ze extra betalen voor niets.
playstation 5 rechtopf1604590376

Wanneer komt de PS5 Pro?

Wat Sony daadwerkelijk gaat doen met de PS5 Pro is nog niet bekend. Er zijn veel geruchten, maar er is nog niets officieel onthuld. Mogelijk gaat dat wel redelijk snel gebeuren. Er zijn namelijk berichten over een PlayStation Showcase in mei en vorig jaar werd rond deze tijd ook nieuwe hardware onthuld.

Populair Nieuws