Wat mag je verwachten in His Dark Materials seizoen 3?

Article
zaterdag, 16 januari 2021 om 17:00
his dark materials 1f1610460388
His Dark Materials seizoen 3 is bevestigd door HBO en BBC One. De serie krijgt er dus in ieder geval nog één seizoen bij. Maar wanneer gaat het verhaal van de The Golden Compass serie verder en belangrijker nog, wat mogen we verwachten? In deze special vertellen wij je alles dat je moet weten!
Let op! In deze special gaan we in op onze verwachtingen voor His Dark Materials seizoen 3. Hiervoor komen we er niet onderuit om enkele spoilers uit His Dark Materials seizoen 2 te noemen. Moet jij dat seizoen nog kijken, lees dan niet verder!

Waar staat iedereen aan het einde van His Dark Materials seizoen 2?

Aan het einde van His Dark Materials seizoen 2 liep het verhaal uit op meerdere cliffhangers. Will en Lyra hebben in het seizoen de alethiometer terug gestolen en de Subtle Dagger bemachtigd. Hiermee is wel een doel op hun rug geschilderd en zit Mrs. Coulter ze op de hielen.
Will werd kort na de ontsnapping van het duo herenigd met zijn vader die vervolgens stierf in een onbewaakt ogenblik. Terwijl aeronaut Lee Scoresby (Lin-Manuel Miranda) dichterbij Lyra dan ooit was, wist ook hij niet in leven te blijven. Hij stierf door de hand van de Authority-troepen. De heks Serafina Pekkala (Ruta Gedmintas) ging nog bij Lyra weg om hem te redden, maar kwam daar helaas te laat aan. Hierbij liet ze Lyra en Will onbewaakt waardoor Mrs. Coulter zonder problemen bij haar dochter, wiens ware lot nu bekend is, kon komen. Lyra moet namelijk de wereld redden van een zekere ondergang. De kracht om de Spectres te controleren kwam daarbij goed van pas, want daarmee schakelde ze zonder moeite de andere heksen op haar pad uit.
In de tussentijd was op een hele andere plek Asriel (James McAvoy) bezig om de engelen voor zijn doel te winnen. Hij wil met zijn verzet een strijd tegen de Authority intensiveren. De vorige keer dat de engelen er waren, brak de hel los in een meedogenloze oorlog. Het lijkt er dan ook op dat Asriel van de spreekwoordelijke mug een olifant wil maken en een keiharde oorlog wil starten.
his dark materials 2f1610460414

His Dark Materials seizoen 3 belooft epische strijd te leveren

Er is genoeg gebeurd in His Dark Materials seizoen 2, waarop seizoen 3 van de HBO en BBC One serie voort gaat borduren. Hierbij zal de serie zich baseren op het derde boek van Philip Pullman, The Amber Spyglass. In dat boek leren we dat het derde deel in de trilogie een epische strijd met zich mee belooft te brengen die over de verschillende werelden uitgevochten wordt.
Asriel begint zijn oorlog tegen de Authority om de vrije wil van de werelden terug te brengen met behulp van de engelen, maar hij heeft daarvoor wel de Subtle Dagger nodig. Daarvoor zal hij waarschijnlijk engelen eropuit sturen om Will mee te nemen of te ontvoeren, alleen Will zal niet vrijwillig mee gaan. Hij verroert namelijk geen vin totdat hij herenigd is met Lyra.
Intussen loopt Will veel meer gevaar dan hem lief is. Hij kan dan wel tussen werelden bewegen door simpelweg een gat te openen met zijn dolk, maar er zijn veel groepen die de jacht op hem geopend hebben. Enerzijds is er de Authority, maar ook een afsplitsing van het Magisterium jaagt op Will. Zij zullen in seizoen 3 waarschijnlijk dan ook meerdere aanslagen op de jongen gaan plegen.
his dark materials 3f1610460709

Lyra en de World of the Dead

Lyra bevindt zich in ieder geval aan het begin van seizoen 3 in een penibele situatie. Zij is ontvoerd door haar moeder Mrs. Coulter, die zowel haar dochter veilig wil houden als een evenement genaamd The Fall wil voorkomen. Lyra zal in seizoen 3 een oude bekende terugzien uit de serie die op dat moment in The World of the Dead gevangen is. Deze wereld werd aan het einde van seizoen 2 al geteast in de post-credits scène.
Deze ontmoeting geeft Lyra in ieder geval één nieuwe missie, waarbij ook zij Will nodig zal hebben. Wat Lyra niet weet is dat het Magisterium ook in de gaten heeft dat zij de wereld zal gaan redden en inmiddels de jacht ook op haar geopend heeft. Als Lyra uit de klauwen weet te komen van Mrs. Coulter moet ze ook uit handen zien te blijven van de anderen die haar opjagen. Daarvoor zal Lyra waarschijnlijk een vreemde nieuwe wereld betreden in His Dark Materials seizoen 3.
his dark materials 5f1610460721

Mary Malone, vreemde wezens en een daemon

In die wereld komt Dr. Mary Malone ook voorbij. Zij maakte haar opwachting al in His Dark Materials seizoen 2 en speelt een grotere rol in het derde seizoen. Zij heeft namelijk een eigen manier gevonden om Stof te gebruiken en ermee te communiceren. Op die manier kan ze uiteindelijk wederom naar een nieuwe wereld reizen, waar ze allerlei vreemde olifant-achtige wezens ontdekt. Ook zal Dr. Malone in seizoen 3 meer te weten komen over Stof en haar rol in het hele verhaal.
Daarbij spelen de heksen in het derde seizoen ook weer een rol, maar deze rol is naar verwachting wat kleiner. Zij maken waarschijnlijk ruimte voor andere wezens waaronder het volk van Iorek Byrnison, de koning van de gepantserde Panserbjørne. Andere wezens die we waarschijnlijk in beeld krijgen zijn de Galevianen, kleine mensachtige wezens die met gif vechten. Zij komen volgens het boek van Pullman voorbij om Will te beschermen.

Wanneer komt His Dark Materials seizoen 3?

His Dark Materials is vernieuwd voor het derde seizoen, maar de opnames zijn nog niet begonnen. De opnames van seizoen 3 beginnen ergens deze zomer, maar een exacte datum is nog niet geprikt volgens een interview met executive producer Jane Tranrter (met Radio Times). Dat zorgt voor één zekerheid: His Dark Materials seizoen 3 zal niet in 2021 starten. De kans is groot dat we pas in 2022 kunnen genieten van het slotstuk van de serie.
Het derde en laatste seizoen krijgt in totaal acht afleveringen die het verhaal tot een conclusie moeten brengen. Gezien de dikte van het derde boek (wat een stuk dikker is dan de twee eerdere delen), belooft seizoen 3 het tempo flink op te voeren. Of dat betekent dat er onderdelen geschrapt worden is niet bekend, maar het verhaal uit het boek zal in ieder geval gevolgd worden.