5 redenen waarom E3 2021 overbodig is

  E3 is nog altijd een gevestigde naam en een baken op de gamingkalender. Toch is de status van E3 stevig aan erosie onderhevig. Is de E3 inmiddels niet achterhaald?

  5. E3 voor de 'happy few'

  E3 vindt normaal gesproken plaats in Los Angeles en heeft beperkt ruimte. Het is voor zowel deelnemende bedrijven als bezoekers een dure grap om naar E3 te komen. Reis- en verblijfkosten, Toegang- of standplaatskosten, een bezoekje aan E3 is bepaald niet gratis. Bovendien wil natuurlijk iedereen bij de grote persconferenties zijn en de stands van de grote publishers bezoeken, waardoor het eigenlijk overal dringen is en proberen zo veel mogelijk afspraken van tevoren al te maken. E3 is daarmee een enorme uitputtingsslag die zeker niet voor iedereen weggelegd is.

  4. Indies sneeuwen onder

  Met zoveel grote persconferenties, aankondigingen van partijen als Microsoft, Sony, Nintendo, Ubisoft en meer blijft er weinig ruimte over voor indie developers en uitgevers. Zij moeten wel door heel rare hoepels springen om in al dat media-geweld nog een beetje aandacht te krijgen. Devolver lijkt daar nog het meest succesvol in te zijn door continu tegen de schenen van de grote broertjes aan te schoppen.

  Hun 'persconferenties' zijn hilarisch en schokkend, precies wat nodig is om de aandacht even af te leiden van de 'grote jongens'. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Veel Indies kunnen een plekje op E3 niet eens betalen en als ze er al zijn staan ze ergens zielig in een hoekje gedrukt. Nee, E3 is niet het event waar Indies hun vaak briljante games aan het grote publiek kunnen tonen.

  3. Corona leert ons op afstand deelnemen

  Na een jaar thuiswerken door Corona weten we bijna niet meer beter. We Teamen en Zoomen de hele dag door met collega's en vrienden, kijken samen naar Netflix Party en leren steeds beter op afstand samen te zijn. Als dat jaar ons één ding geleerd heeft, is het wel dat we helemaal niet per se met zijn allen op één plek (werk of plezier) hoeven samen te komen iets samen te beleven. Ondanks dat de fysieke aanwezigheid soms echt noodzakelijk of wenselijk is, kan er ook heel veel zonder. Een E3 evenement is daar een prima voorbeeld van. Waarom samenpakken op een veel te kleine locatie, met lange wachtrijen, te weinig demopods en te dure snacks, als je diezelfde demo en dat interview met een ontwikkelaar ook thuis vanuit je eigen stoel kan doen?

  Xbox

  2. Lawine aan games en aankondigingen overweldigt

  De twee-drie dagen voorafgaand aan E3 zitten traditiegetrouw bomvol met pre-show conferenties. Alle grote (en wat kleinere) namen in de game-industrie halen het allerbeste in zichzelf naar boven om een spetterende show neer te zetten, in de hoop de 'winnaar van de E3' te worden. dat betekent dat de toeschouwers in korte tijd tientallen nieuwe games en aankondigingen over zich heen gestort krijgen, waarbij een moment van verslapping meteen op Social Media ("NFL 22? GAAP", "Just Dance 2022? DOORSPOELEN!") wordt afgestraft. Zodra de ene conferentie van 1,5 uur klaar is, is het even op adem komen en proberen te verwerken wat je net allemaal gezien hebt, om daarna meteen door te moeten naar de volgende conferentie. En dan vergeten we bijna dat er voor de pers (zoals XGN) ook nog stukjes tekst geschreven moeten worden! E3 is slopend.

  1. Summer Game Fest laat zien dat het anders kan

  Vorig jaar kon E3 vanwege Corona niet doorgaan. Geoff Keighley sprong in het gat in de kalender en lanceerde de Summer Game Fest, een drie maanden durend event met gameshows, awards, aankondigingen en meer. Nu was deze eerste editie niet vlekkeloos en was alles wel heel erg ver uitgesmeerd, waardoor diverse publishers moeite hadden de aandacht van het gamepubliek vast te houden, maar het principe van een volledig online festival over langere tijd werkte prima en nam veel van de eerder genoemde bezwaren weg.

  Iedereen kon meegenieten, alle aankondigingen kregen de aandacht die ze verdienden, indies hadden ruim de mogelijkheid om in de spotlights te staan en niemand hoefde zich druk te maken over voordringers.

  Eigenlijk is de Summer Game Fest het allerbeste argument waarom E3 overbodig geworden is. Het evenement keert dan ook dit jaar weer terug, zij het korter dan vorig jaar: vooralsnog zal het evenement plaats vinden in Juni van dit jaar. Toeval of niet: dat is dus tegelijkertijd aan E3!

  Is E3 is als fysiek evenement echt overbodig?

  E3 is niet dood, maar heeft inmiddels wel stevige concurrentie. Dit jaar zal waarschijnlijk bepalend zijn voor de toekomst van het fysieke evenement in Los Angeles. Drommen we volgend jaar weer allemaal samen bij de deuren van E3, of kijken we relaxed vanachter ons scherm thuis onder het genot van chips en cola? De tijd zal het leren.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.