5 redenen om The Serpent op Netflix te kijken

Article
dinsdag, 17 augustus 2021 om 11:30
the serpent 1f1618245849
Op Netflix is weer een ontzettend toffe serie te zien. The Serpent was trending toen die op de streamingdienst verscheen. En nog altijd is het niet te laat deze serie te kijken. Wij geven je vijf redenen waarom je The serpent op Netflix moet gaan kijken.

Pakt je vanaf moment één vast

The Serpent op Netflix is een achtdelige miniserie met afleveringen van ongeveer een uur. De serie is gebaseerd op de gebeurtenissen rondom seriemoordenaar Charles Sobhraj die tussen 1975 en 1976 een behoorlijk aantal slachtoffers maakte. Het verhaal in de serie is hier en daar wat aangepast om zo tot een goedlopend verhaal te komen en start met een behoorlijke gebeurtenis. Nadat er in beeld verschenen is dat alles in de serie gebaseerd is op de werkelijkheid zien we namelijk in aflevering één meteen Charles Sobhraj (gespeeld door Tahar Rahim, nu ook te zien in de bioscoop in The Mauritanian) in een interview met een journalist.
Sobhraj zit koelbloedig tegenover een dame die hem vraagt of hij moorden gepleegd heeft. Het antwoord van Sobhraj is heel simpel en zorgt ervoor dat je meteen geïntrigeerd wordt door de man. Hij vertelt namelijk zo nuchter als een Hollander dat hij misschien wel moorden gepleegd zou kunnen hebben, maar dat een rechter anders heeft besloten. Hoe dat precies zit vertellen de acht afleveringen die de serie rijk is je. En geloof ons maar: na die eerste scène wil je absoluut weten wat hier aan de hand is.
the serpent 2f1618245825

Acht afleveringen vol spanning en mysterie

De gebeurtenissen rondom Sobhraj beginnen in de jaren '70 waar we Sobraj zien in Bangkok. waar hij onder de valse naam Alain Gautier verblijft. Hij zit er warmpjes bij en al snel zie je hoe dat komt. Vrij snel zie je hoe Monique (Jenna Coleman - Doctor Who), de vriendin van Sobraj, een glas warme melk voorziet van drugs. Vervolgens geeft ze dit aan iemand die duidelijk niet op zijn gemak is in het weelderige optrekje van het duo. De man lijkt ziek, maar roept ineens dat hij naar huis wil. Als vervolgens zijn paspoort en geld gestolen worden door Sobhraj en de foto vervangen wordt door die van de mysterieuze man, weet je dat het menens is.
Gedurende acht afleveringen krijg je te zien precies wat er met de zieke man aan de hand is, wat Sobhraj en Monique precies uitspoken en hoe er jacht op het duo gemaakt wordt. Maak je klaar voor een achtbaanrit, waar je wel je aandacht bij moet houden, want de serie windt er geen doekjes omheen. Er wordt kundig heen en weer gesprongen in de tijd, waardoor je op een duidelijke manier te zien krijgt hoe alle gebeurtenissen in de serie zich ontvouwen, hoe de oplichter die zo glad als een aal blijkt te zijn aan zijn weelde komt en hoe zijn slachtoffers gelokt worden én verdwijnen.
the serpent netflix 3f1618245888

Heerlijk cultuur snuiven

The Serpent is een serie die een hele andere tijd tot leven brengt op je tv. De hele serie speelt zich af in de jaren '70 en elk aspect van die tijd komt voorbij. De muziek, de outfits, de wagens, de kapsels en meer komen voorbij. Er komt geen mobiele telefoon voorbij en iedereen is lekker sociaal aan het doen met anderen, of dat nou aan het zwembad is het complex van Sobrhraj is of op de straten van Bangkok. waar massa's hippies de straten bewandelen, tussen de lokale bevolking door. Het is een waar genot om te zien hoe de makers van de serie alles zo goed hebben weten te regelen en het draagt daarnaast flink toe aan de geloofwaardigheid van de serie.
Bovendien zie je in de serie naast die 'goede oude tijd' ook een heleboel van andere culturen. Je ziet bijvoorbeeld de straten van Bangkok, Hong Kong, delen van Nepal en andere mooie plekjes op de wereld voorbij komen. Als de serie één ding goed doet is dat het aanwakkeren van je reislust, als je die in deze tijd nog niet had. Gelijktijdig geeft de serie je ook een flinke waarschuwing om op te passen met wie je in het buitenland in zee gaat.
the serpent netflix 4f1618245931

Fantastische vertelling

The Serpent vertelt het verhaal niet in chronologische volgorde. De Netflix serie springt nogal eens in de tijd. Zo begint de serie eigenlijk middenin de 'carrière' van Sobhraj om vervolgens heen en weer te springen tussen de gebeurtenissen. De ene keer vlieg je vier maanden vooruit, dan weer drie maanden terug om uiteindelijk zelfs sprongen van een paar jaar te maken. In sommige gevallen kan dat best wel frustrerend zijn, maar in dit geval draagt het enorm bij aan de vertelling van het verhaal. Sobhraj heeft namelijk nogal een verleden en behoorlijk wat op zijn kerfstok. Daarbij duiken er nogal wat slachtoffers van de maniak op in de serie die elk een verleden hebben
De mensen in de serie voelen allemaal behoorlijk geloofwaardig aan en dat komt niet alleen door de acteurs.The Serpent gaat namelijk niet alleen op Alain Gautier in, maar onder andere ook zijn liefje Monique, zijn huishoudelijke hulp Dominique en anderen worden uitvoerig uitgelicht. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je bij bijna elk personage wel een gevoel hebt, waarbij je zelfs bij sommigen heen en weer hinkt op twee meningen. De waarheid blijft in het midden tot het einde en dat is juist wat de serie zo spannend maakt!
Elke acteur is in de serie zorgvuldig gekozen voor zijn of haar rol, zo lijkt het. De performances van nagenoeg iedereen zijn echt goed. Rahim steekt er onder andere flink bovenuit als Sobhraj die echt overkomt als een meedogenloze gast die niks geeft om anderen, maar ook Knippenberg wordt ontzettend goed neergezet door Howle.
the serpent netflix 5f1618245973

Een Nederlands tintje

De slachtoffers van Monique en Charles komen allemaal uit de hippiescene die in de jaren '70 enorm was en gaan net even met de verkeerde mee. In deze tijd trokken massa's mensen met een flinke rugzak de wereld rond, op zoek naar verlichting. Dat kwam voornamelijk uit joints en andere drugs, wat in Azië volop te krijgen was. Daarbij hadden ze vaak 'geen geld' en dan was een barmhartige samaritaan zoals Sobhraj welkom. Zo ontmoeten we al vrij snel Willem Bloem en Helena Dekker die voor een deel van het Nederlandse sausje in de serie zorgen.
Niet alleen spelen de acteurs Nederlanders, maar ze worden ook gespeeld door Nederlanders. Willem wordt namelijk vertolkt door Armand Rosbak die zijn klasgenoten liet helpen tijdens zijn auditie voor de rol en Helena wordt vertolkt door Ellie de Lange (Mees Kees in de Wolken). De Nederlandse toeristen die ze vertolken zijn op hun beurt weer gebaseerd op de eerste slachtoffers van de geschifte moordenaar Sobhraj: Henk Bintanja en Cornelia Hemker.
Naast de vakantiegangers wordt ons kikkerlandje ook vertegenwoordigd door anderen in de serie. Omdat de twee toeristen als vermist opgegeven worden komt de Nederlandse ambassade in Bangkok in het spel. Daar werkt Herman Knippenberg die zich vastbijt in de zaak om de twee Nederlanders te vinden. Knippenberg wordt jammer genoeg niet door een Nederlander vertolkt, maar in plaats daarvan krijgen we een kei van een acteur in beeld: Billy Howle (Star Wars: Rise of Skywalker, Dunkirk).
Dit artikel is voor het laatst op 17 augustus 2021 bijgewerkt.

Populair Nieuws