Star Wars The Rise of Skywalker Review - Sluit de Saga af op een hoogtepunt?

  Het is dan eindelijk zover: de allerlaatste film in de Skywalker Saga is hier. Waar The Force Awakens door velen werd bestempeld als een kopie van A New Hope en The Last Jedi de fans verdeelde, heeft The Rise of Skywalker de zware taak om de negendelige Skywalker Saga tot een goed einde te brengen. Of de film daarin slaagt, lees je in onze Star Wars The Rise of Skywalker review.

  The Walt Disney Company

  In Star Wars The Rise of Skywalker is het aan Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega), Po (Oscar Isaac) en de rest van het verzet om de kwade macht van de First Order te stoppen. Het verhaal pakt ongeveer een jaar na de gebeurtenissen van The Last Jedi op en dat is aan alles te merken. Finns haar is een beetje langer, Rey traint om sterker te worden en Po probeert zijn leiderschapsfuncties te verbeteren onder de vleugel van Generaal Leia (gespeeld door wijlen Carrie Fisher).

  De Emperor is terug!

  Meer over het verhaal hoef je eigenlijk niet te weten, want regisseur J.J. Abrams (tevens regisseur van The Force Awakens) heeft er alles aan gedaan om zoveel mogelijk over de film geheim te houden. Dat is maar goed ook, want de film zit vol verrassingen die je zelf in de bioscoop wilt ervaren. The Rise of Skywalker is geen kopie van eerdere films, ondanks dat er hier en daar wel wat elementen worden geleend van wat er eerder is gekomen.

  Zo is Emperor Palpatine terug en hij heeft zijn oude streken nog niet verloren. Ook is Kylo Ren weer van de partij samen met The First Order en zijn mysterieuze ridders, de Knights of Ren. Laatstgenoemde zijn, na veel vraag van de fans, te zien in het slotstuk, maar voegen uiteindelijk niet heel veel toe.

  Het lijkt alsof Abrams zich op meerdere vlakken heeft laten leiden door de fans in bepaalde keuzes, want ook Rose Tico (gespeeld door Kelly Marie Tran) heeft een kleinere rol. Het was Trans personage dat een hele lading haat over zich heen kreeg in The Last Jedi en dat lijkt directe gevolgen te hebben gehad op het nieuwste deel.

  The Walt Disney Company

  Weg van The Last Jedi

  Waar het voor Rose jammer is, pakt het in veel gevallen goed uit en geniet je gedurende de 2 uur en 22 minuten durende speeltijd veelal. Abrams is niet bang om de koers van Rian Johnson (regisseur van The Last Jedi) om te gooien, maar doet dit wel met respect. Sterker nog, na het zien van The Rise of Skywalker ben je al snel geneigd om Johnson te vergeven voor een aantal van zijn keuzes.

  Deze worden namelijk op elegante wijze omgezet tot nieuwe verhaalelementen die je hier en daar zelfs een traantje laten wegpinken. Hetzelfde kan gezegd worden over de manier waarop Episode IX omgaat met Generaal Leia. Door de verdrietige dood van Carrie Fisher zijn er alleen oude, niet gebruikte beelden van Leia gebruikt in The Rise of Skywalker.

  Het resultaat is een ontroerend eerbetoon waarvan menig kijker natte wangen zal krijgen. Fans van Billy Dee Williams raken misschien ook wat ontroert bij het weerzien van de charmante Lando Calrissian. Hij is de laatste van de originele cast die in de sequel-trilogie nog geen rol speelde, maar daar komt nu verandering in.

  Het is goed om te zien dat hij zijn charme na bijna 40 jaar nog niet is verloren en dat hij nog steeds zijn beste beentje voorzet betreffende zijn acteerprestaties. Dat geldt voor de volledige cast trouwens, want iedereen trekt het beste acteerwerk uit de kast voor het laatste deel.

  The Walt Disney Company

  In overvloed genieten

  Naast het acteerwerk zit ook de spanning goed in de film. Vanaf het eerste moment kun je genieten van prachtige actie en nagelbijtende choreografie. De spanning druipt in veel gevallen bijna van het scherm en je leeft dan ook constant mee met de personages waar je de afgelopen twee films verliefd op bent geworden.

  Het is aan de ene kant dan ook jammer te zien dat de reis van de Skywalker Saga nu daadwerkelijk afloopt. Episode IX geeft namelijk niet antwoord op alle vragen, maar beantwoordt het overgrote deel wel en dat ook nog eens op een fantastische wijze. Er zijn slechts enkele keuzes te vinden waarvan je misschien met je ogen gaat rollen, maar daar kun je gelukkig zonder al te veel moeite overheen kijken.

  The Walt Disney Company

  Star Wars The Rise of Skywalker Review - Een waardig einde

  Uiteindelijk kunnen we dan ook niet anders dan stellen dat Star Wars The Rise of Skywalker een waardig einde is voor de langlopende Skywalker Saga. Het slotstuk zit vol spektakel en bevat meer dan genoeg momenten waarbij je mogelijk een traantje moet wegpinken. Al helemaal vanwege het eerbetoon aan Carrie Fisher als Generaal Leia.

  Wanneer die tranen zijn gedroogd is het tijd om je nagels eraf te bijten bij de ontzettend toffe actiescènes die dankzij sterke choreografie van het beeld springen. Combineer dat met een ontzettend tof verhaal dat brandende vragen (bijna allemaal op goede wijze) beantwoordt en je hebt een waardig slotstuk voor Star Wars zoals we dat kennen. The Rise of Skywalker respecteert de eerdere films niet alleen, maar viert hun bestaan wat uiteindelijk leidt tot de beste Star Wars film in de sequel-trilogie.

  8.8

  De plus- en minpunten

  • Waardige afsluiter
  • Eerbetoon aan Leia
  • Sterke actiescènes
  • Acteerwerk is top
  • Traantjes wegpinken
  • Billy Dee Williams is terug!
  • Respecteert haar voorgangers
  • Minder grote rol Rose
  • Een enkel moment ogen rollen

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.