Dunkirk Review - Te land, ter zee en in de lucht

Review
zondag, 24 december 2017 om 9:01
xgn google image
Horden fans bestormden tijdens de opnames van Dunkirk Nederland waar de film opgenomen werd. Opeens had regisseur Christopher Nolan de sterzanger Harry Styles gecast. Inmiddels is het resultaat verkrijgbaar op Blu-ray. Check het in deze Dunkirk review, waar deze oorlogsfilm over gaat.
Het verhaal draait om honderdduizenden Britse en geallieerde troepen die vastzaten op de stranden van Dunkirk (het Franse Duinkerken) in 1940, waar ze vervolgens omsingeld werden door Duitse troepen. Grote delen van de film zijn hiervoor opgenomen in het Nederlandse Urk. In de hoofdrollen schitteren grote namen. Naast Styles zijn Tom Hardy en Cillian Murphy ook van de partij.

Eigenzinnige film

Om meteen met de deur in huis te vallen: Dunkirk is een hele eigenzinnige film. You will hate or you will love it. Nolan is bekend van kaskrakers als Memento, Inception en Batman, maar nooit eerder waagde hij zich aan een oorlogsdrama dat nota bene waargebeurd is. En om zich te onderscheiden van de vele Tweede Wereldoorlogfilms heeft hij geheel Nolaniaans gedaan: op zijn manier.
De film volgt een paar personages waarbij uiteindelijk verhaallijnen samenkomen. Zo speelt Tom Hardy bijvoorbeeld de rol van een gevechtspiloot, zien we Mark Rylance in een boot en volgen we Fionn Whitehead op de stranden. Nolan gaat dus voor een verhaal dat zich kort laat samenvatten als te land, ter zee en in de lucht.
Dunkirk Review

Geen grootschalig oorlogsspektakel

Waarom een kijker er niets aan kan vinden, is omdat het geen film is die je misschien zou verwachten. Een grootschalig oorlogsspektakel is het niet. Een inkadering van het verhaal is er niet. We belanden vrijwel meteen op het strand waarbij de missie simpel is: zoveel mogelijk soldaten redden en vooral niet in handen van de Duitsers laten komen, die steeds dichterbij komen.
Alle personen die een rol vervullen hebben weinig meegekregen als in: weinig achtergrond, en sommigen zelfs weinig dialoog. Wat dat betreft is Dunkirk op sommige momenten voor een oorlogsfilm opvallend stil en rustig. Waarom kijkers het wél een ijzersterke film kunnen vinden is door de ervaring die Nolan voorschotelt.
Het camerawerk is prachtig en de montage is subliem. En ook de manier waarop de verhaallijnen samenkomen is mooi uitgewerkt. Als je alle oorlogsfilms al gezien hebt, wijkt Dunkirk duidelijk af. Als de film puur beoordeeld zou moeten worden op schoonheid, dan verdient de film een dikke pluim.
Dunkirk Review

Gebrek aan binding

Alleen is het vinden van een originele invalshoek als een film bij deze misschien niet zo makkelijk. Wat maakt over het algemeen oorlogsfilms memorabel? Binding met personages. Herinneren we ons Matt Damon nog in Saving Private Ryan? Ja. Of wat te denken van Liam Neeson in Schindler’s List. Dat soort films blijft in je geheugen gegrift. En na het kijken van Dunkirk blijf je helaas een beetje achter met een leeg gevoel.
Want wie waren alle helden? Als kijker krijg je er niet veel van mee, behalve de acties die in de film verricht worden. Toegegeven moet worden dat Styles zijn rol goed neerzet.
Zeker als hij zich opstelt als een persoon ‘ik voor de rest’ en iedereen die hij niet vertrouwt, kan gedumpt worden, krijg je even een brok in je keel. Maar helaas zijn dit soort momenten voor Dunkirk eerder zeldzaam dan dat ze de film veelvuldig sieren.
Dunkirk Review

Potentie niet waargemaakt

En van Hardy en Murphy, twee topacteurs (!) wordt eigenlijk ook te weinig gebruikt gemaakt. Het is duidelijk dat het Nolans missie is geweest om eerder te focussen op een ervaring dan per se een indrukwekkend verhaal. Maar zonder twijfel hadden deze heren de film naar een hoger niveau kunnen tillen als ze wat meer tekst hadden gekregen.
Sterker nog, als je de film gezien hebt, is het nog maar de vraag waarom Murphy gecast is. Zijn rol is vervangbaar. Waarschijnlijk komt het omdat de Nolan en hij al veelvuldig samengewerkt hebben in eerdere films.
Als je overigens de Blu-ray film aanschaft, is het goed om te weten dat er meerdere versies voor handen zijn. Heb je een 4K tv, dan is het handig die versie aan te schaffen. Wijzelf hebben helaas die niet kunnen testen, maar de standaard Blu-ray versie. Een groot gemis hierop is dat er geen extra’s aanwezig zijn. Geen interviews met de cast of wat dan ook. Iets wat zeker een meerwaarde had kunnen hebben.

Dunkirk Review - Te land, ter zee, te lucht

Daardoor is Dunkirk niet bepaald een film die je in je collectie hoort te hebben. Leuk om eens gezien te hebben, omdat het beduidend anders is. Maar houd er rekening mee dat je misschien van een koude kermis thuis kunt komen als je veel actie verwacht of een verhaal met personages die veel diepgang hebben. Dunkirk houdt zich bezig met een overkoepelend thema en blijft daardoor iets te kil op afstand om écht indruk te maken.
Cijfer: 7

Populair Nieuws