5 redenen om de Shadow of the Tomb Raider te spelen

Article
maandag, 24 september 2018 om 16:22
xgn google image
Shadow of the Tomb Raider is uit. Wij beloonden het spel al met een 9.0 in de Shadow of the Tomb Raider review en nu zetten wij ook nog eens uiteen wat het spel nu echt zo tof maakt. Leg andere games aan de kant. Dit zijn 5 redenen om de Shadow of the Tomb Raider release te spelen.

Prachtige verhaalvertelling

Wanneer je ooit één van de eerdere games in de serie hebt gespeeld, dan weet je waar de Shadow of the Tomb Raider release toe in staat is. Niet alleen krijg je een heleboel puzzels en acties voorgeschoteld, maar ook word je in een wereld gedompeld waarbij een prachtig verhaal op een zeer filmische wijze wordt verteld. Sommige momenten voelen net aan alsof je een film bekijkt vanuit de regisseursstoel: alles wordt interactief.
Wat al helemaal meewerkt is dat dit het meest duistere verhaal in de trilogie is. Het verhaal komt vrij rustig op gang, maar na een klein uurtje te hebben gespeeld word je al met vrij ernstige gebeurtenissen verrast. Niet alleen zul je een kind zien sterven terwijl je jezelf van de verdrinkingsdood probeert te redden, maar zul je ook zien hoe honderden andere mensen doodgaan door een vloedgolf aan water en modder. Dit is ook maar het begin van het einde van de wereld.
139139

Top realisme

Terwijl je dat verhaal volgt, word je ook namelijk verrast door het realisme dat deze game weet te bieden. Dit komt door veel detail in de wereld om je heen, maar ook omdat de personages grafisch verrekte goed zijn uitgewerkt. Dit merk je voornamelijk bij Lara Croft en andere belangrijke personages. Zij hebben heel veel dialogen waarbij een heleboel emoties worden getoond. Juist doordat Lara er zo realistisch uitziet is het een genot om te zien hoe haar gezichtsuitdrukkingen de emoties perfect overbrengen.
Dit spel zal Lara sowieso een flinke hoeveelheid emoties tonen. Zo weet ze op een gegeven moment helemaal niet meer wat ze met zichzelf aanmoet en dat zien we duidelijk. Het is ook niet gek, want zij is eigenlijk ook de reden dat er zoveel mensen sterven. Ze heeft een stomme fout gemaakt die ze zelf niet overzag: een dolk uit een Tombe stelen en daardoor een vloek over de wereld uitroepen. Dat wekt bij Lara de nodige schuldgevoelens op.
139140

Je eigen spelstijl

Het helpt ook erg mee dat je dit spel zelf de moeilijkheidsgraad helemaal naar jouw hand kunt zetten. Denk hierbij niet naar een simpele easy, normal en hard verdeling. Deze keer kun je namelijk op drie verschillende onderdelen zelf bepalen hoe moeilijk het spel het je maakt. Dit maakt de Shadow of the Tomb Raider release geschikt voor een heleboel speelstijlen.
Ben je een echte avonturier, dan wil je bijvoorbeeld geen hints ontvangen aan welke rotswanden je nu wel veilig omhoog kunt klauteren, maar als je juist minder om die Uncharted-achtige gameplay geeft, dan kun je ook gewoon op easy spelen zodat je heel makkelijk overal doorheen klautert. Andersom geeft het spel je ook de mogelijkheid om de puzzels makkelijker of moeilijker te maken, door hiervoor apart de moeilijkheidsgraad te veranderen. En als je een liefhebber bent van de gevechten, dan kun je daarin ook handmatig de moeilijkheidsgraad apart een tandje hoger zetten.
139147

Replayvalue met Shadow of the Tomb Raider release

Wanneer je eenmaal alles op je eigen spelniveau hebt uitgespeeld, zijn er een hoop redenen om terug te keren naar het spel. Op de PlayStation 4 kun je nog naar hartelust bijvoorbeeld verdergaan met het halen van een belachelijke hoeveelheid trophies. Zo moet je minimaal vier keer het spel uitspelen (namelijk op verschillende moeilijkheidsgraden) om alles bij elkaar te sparen. Ben je daarentegen niet zo'n trophy-hunter, dan zijn er andere redenen.
Zo zijn er in de spelwereld nog een heleboel geheimen verstopt die je meestal je eerste spelsessie niet tegen bent gekomen. Er zijn immers zoveel dat je niet weet waar je de eerste keer allemaal naar moet kijken. Door het spel in een New Game Plus mode te proberen kun je alle geheimen opnieuw ontdekken, zonder alles van je vorige save-file per se te verliezen. Zo neem je alle upgrades en verzamelingen gewoon mee.
139148

Een mooie afsluiting

Maar de belangrijkste reden is nog wel dat dit spel de afsluiter is van een prachtige trilogie aan games. Wanneer je hebt genoten van Tomb Raider en Rise of the Tomb Raider, dan is het echt een gemiste kans als je dat verhaal niet verder oppakt met Shadow of the Tomb Raider. In het spel speel je kort met de jonge Lara en leer je als volwassene Lara Croft ook een heleboel over haar verleden. Hierdoor leer je weer steeds meer van haar origin story.
Ook wanneer je de eerdere spellen niet hebt gespeeld, is de Shadow of the Tomb Raider release een prima begin. Het verhaal is namelijk prima lostaand te begrijpen. Je zult alles speler een hoop verwijzingen en voorgeschiedenis missen, maar uiteindelijk is het spel zo goed dat je hem ook prima los kunt ervaren. Al is het natuurlijker leuker om heel de trilogie gewoon mee te maken door eerst Tomb Raider te spelen.
En nadat je dan de eerdere twee spellen ook nog speelt, sluit ook jij je waarschijnlijk aan bij de mensen die eigenlijk nog wel meer van Lara willen zien. Hopelijk komt er dan ook nog ooit een nieuwe game die voortborduurt op hetgeen wat we al zagen tijdens de release van Shadow of the Tomb Raider. Mogelijk een compleet nieuw trilogie?

Populair Nieuws