5 recente korte games die je gespeeld moet hebben

Article
donderdag, 11 april 2024 om 16:30
cocoonf1701944670
We hebben in het afgelopen jaar veel fantastische, grote games mogen spelen. Maar soms heb je niet de tijd of de energie om je in een groot avontuur te storten. Met deze korte games kun je je ook prima vermaken!

Cocoon

We trappen het lijstje af met Cocoon. Deze avontuurlijke puzzeltitel van één van de ontwerpers van Limbo en Inside is misschien wel één van de beste games van de afgelopen tijd en dat met een speeltijd van slechts vijf uur tijd. Het concept is simpel en leert je gaandeweg hoe de puzzels werken, terwijl de moeilijkheidsgraad al snel omhoog gaat door de complexiteit van de game.
In Cocoon speel je als een krekel die verschillende knikkers tegenkomt. Iedere knikker heeft een andere kracht die je nodig hebt om door de wereld te reizen en vooruitgang te boeken. Met één knikker ligt de oplossing vaak nog wel voor de hand, maar zodra je er twee of drie hebt wordt dat al snel een ander verhaal. En ondanks alles weet de game er toch een relaxte sfeer op na te houden.

Planet of Lana

Wie fan is van Studio Ghibli mag Planet of Lana ook niet missen. Deze game ziet er uit als een Ghibli-film, maar doet qua spelverloop denken aan het cinematische pracht en praal van Inside. De game speelt dus als een platformer waarbij je de controle hebt over het jonge meisje genaamd Lana.
De kleine dame staat centraal in het avontuur van vijf uurtjes waarbij ze een planeet verkent die is overgenomen door aliens in een zoektocht om haar zusje te vinden. Lana’s zusje is namelijk ontvoerd door de aliens. Samen met een katachtige metgezel moet je met Lana de wereld en al zijn verraderlijke puzzels zien te overleven.

Viewfinder

Van de Ghibli-achtige platformer gaan we terug naar een avontuurlijke puzzelgame. Dit keer betreft het Viewfinder. In deze game is het spelen met perspectief de grootste taak om de levels uit te spelen. Je vindt namelijk in deze titel overal foto’s die je voor je gezicht kunt houden. Wie dat doet, kan op die manier nieuwe bruggen bouwen, bijvoorbeeld om naar het einde van het level te raken.
De game is dan ook niet bijster lang met een speeltijd van vier uur. Wel houdt de titel je geboeid gedurende deze uren dankzij een prachtig kleurenpalet en lekkere muziek. Dat de wereld zelf ook zeer intrigerend is, maakt deze indietitel dan ook een heerlijk tussendoortje naast al dat AAA-geweld.

Pizza Tower

Van de puzzelgame schakelen we door naar Pizza Tower, een platformer waarin we met pizzabakker Peppino Spaghetti op stap gaan. De Italiaanse chef moet een toren beklimmen om de vernietiging van zijn pizzeria te voorkomen. Dat doe je door twintig levels te doorkruisen, waarbij je tal van verzamelvoorwerpen kunt vinden en vijanden moet verslaan.
De game zal dan ook zeker in de smaak vallen bij fans van de Wario Land-games die zo’n twintig jaar geleden zijn laatste deel kregen. Ontwikkelaar Tour De Pizza zag die titels als inspiratiebron, maar het eindresultaat is een indie game die volgens critici gezien mag worden als een waardige spirituele opvolger die je zo’n zeven uur zoet houdt.

Venba

De laatste game op de lijst is Venba. Deze indiegame kost je slechts anderhalf uur van je leven en zal je hongerig maken. De game draait namelijk om koken, maar vertelt ondertussen ook het verhaal van een Indiase moeder die in de jaren 80 met haar gezin naar Canada verhuisd.
Venba moet haar oude familierecepten hercreëren en wil op die manier haar binding met India bewaren en deze meegeven aan haar kind. De jonge Kavin kent alleen niets anders dan de Canadese cultuur waarin hij is opgegroeid en dus heeft de Indiase moeder veel moeite met het overbrengen van de waarden waarmee ze zelf opgroeide.