Als je al langer in de
LEGO-hobby zit, is het vast al eens voorgekomen dat je een set helemaal bent misgelopen. Ze kunnen niet eindeloos gemaakt blijven worden. Maar hoe lang heb je nou eigenlijk de gelegenheid om een set te
kopen?
Je zou misschien graag zien dat je een
LEGO-set altijd kon blijven kopen. Maar de realiteit is dat LEGO daarvoor een letterlijk eindeloze fabrieksruimte nodig zou hebben. Om een nieuwe set in
productie te laten gaan, moet er in de meeste gevallen een oudere uit de handel gehaald worden.
Wanneer dat gebeurt is niet altijd heel makkelijk te achterhalen. Het wil bovendien nog wel eens veranderen. Maar er zijn evengoed een paar vuistregels die je aan kunt houden.
Wanneer verdwijnt een LEGO-set?
Meestal kun je ervan uitgaan dat een set niet supersnel weer uit de handel verdwijnt. LEGO blijft ze meestal een jaar of twee maken. Dat kan wat korter uitvallen, maar zeker ook langer, als een set bijvoorbeeld heel populair is.
Een goed voorbeeld van een set die veel langer dan gemiddeld op de markt is gebleven, is de UCS Millennium Falcon, van
Star Wars. Die set verscheen in 2017 en is nog altijd niet uit de handel. Het zou kunnen dat het dit jaar eindelijk zover is, maar zeven jaar is uitzonderlijk lang. Zelfs een populaire set houdt het normaal gesproken misschien drie jaar uit.
De twee tot drie jaar dat een set beschikbaar is, is niet tot op de datum exact. Sets gaan meestal aan het einde van het jaar uit de handel. Ook daar zijn uitzonderingen op, maar het is in ieder geval niet zo dat je de releasedatum van een set scherp hoeft te hebben om te weten wanneer hij uit de handel gaat.
Hoe weet je welke sets uit de handel gaan?
Het kan soms lastig zijn om erachter te komen welke sets er uit de handel gaan. LEGO is er maar ten dele transparant over. Op de website van het bedrijf kun je onder
Winkelen > Laatste kans om te kopen een aantal sets vinden die binnenkort verdwijnen. Maar daar staat dan niet bij wanneer ze precies verdwijnen.
Gelukkig zijn er andere partijen die een groter overzicht bijhouden.
Brickset heeft bijvoorbeeld een list van sets die dit jaar uit de handel gaan, dat je kunt filteren op thema of het jaar dat de set verscheen. LEGO kan het moment dat een set uit de handel gaat soms vrij onverwacht aanpassen, dus zie elke lijst die je vindt als een momentopname gebaseerd op informatie die de maker op dat moment heeft.
Wat gebeurt er als een set niet meer door LEGO gemaakt wordt?
Wanneer een set uit de handel is, betekent dat twee dingen. Ten eerste worden er geen nieuwe exemplaren meer gemaakt en ten tweede wordt hij niet meer verkocht door LEGO.com of in officiële LEGO-stores. Je kans om er een te bemachtigen is alleen nog niet voorbij.
Andere winkels kunnen de set bijvoorbeeld blijven verkopen tot de voorraad op is. Het kan alleen zijn dat de prijs stijgt, aangezien de set nu moeilijk te vinden is. Dat is ook de belangrijkste reden om in je achterhoofd te houden dat sets verdwijnen: wanneer hij uit de handel is, wordt hij meestal duurder.
Met de nieuwprijzen van LEGO ben je misschien geneigd om te wachten op een absolute bodemprijs. Maar het is misschien beter om een voor jou acceptabele prijs te nemen binnen een jaar of twee nadat de set verscheen.
Omdat sets maar relatief kort geproduceerd worden, kan het zijn dat je te lang wacht en de prijs alleen nog maar ziet stijgen. Zeker als het op het punt komt dat je hem alleen nog tweedehands kan kopen, kunnen de prijzen extreem hoog uitvallen, bij populaire sets.