De 5 grootste LEGO sets die je nu kunt kopen

Article
donderdag, 06 april 2023 om 15:00
LEGO staat vooral bekend als speelgoed, maar niet elke set is echt bedoeld om na het bouwen nog uitgebreid mee te spelen. Met veel sets is het meer een kwestie van bouwen en vervolgens mooi neerzetten. Zeker als je niet in je eentje bouwt is groter bij dat soort sets soms beter, dus hebben we de grootste sets van dit moment op een rijtje gezet.

UCS Millennium Falcon

In de LEGO Star Wars Ultimate Collector Series worden de verschillende schepen van Star Wars met veel meer detail nagemaakt dan in gewone LEGO-sets. Dat levert vanzelfsprekend ook enorme sets op, helemaal als je het hebt over één van de meest iconische schepen uit de franchise, dat ook nog eens vol zit met kleine details. De Millennium Falcon heeft inmiddels twee keer een UCS-uitvoering gekregen en beide waren toen ze uitkwamen uitverkocht. De nieuwste versie uit 2017 telt 7541 steentjes.
Je bent dus op zijn zachts gezegd een poosje zoet als je deze set wil bouwen en je hebt er ook aardig wat ruimte voor nodig. Een leuk weetje over de eerste UCS Millennium Falcon is dat hij een bijzondere test onderging. Om te testen of sets niet teveel uitzetten in langdurig zonlicht, zet LEGO ze een poosje in de oven. Daar paste de Falcon niet in, dus mocht hij een tijdje in de sauna vertoeven. Of dat met de nieuwere enorme sets nog steeds het geval is weten we niet, maar het is een leuk beeld.
lego colosseumf1680017148

Colosseum

Rome staat dankzij haar rijke geschiedenis natuurlijk bomvol bezienswaardigheden. De Italiaanse hoofdstad heeft een vrij groot aanbod als het om potentiële LEGO sets gaat. Het Colosseum behoort tot de bekendste én de grootste oude structuren in Rome, dus dat het een grote LEGO set van 9036 steentjes oplevert is geen wonder.
Van oorsprong heette het Colosseum overigens niet zo, maar het doet die naam wel eer aan. Het is nog steeds het grootste amfitheater ter wereld. De LEGO-set beelt het uit in de staat waarin je het tegenwoordig terugvindt. Alleen de katten die er vaak rondlopen zijn niet inbegrepen, maar als je zelf een kat hebt zal die waarschijnlijk een keer proberen om in het midden plaats te nemen.
lego titanicf1680017366

Titanic

De Titanic deed haar naam ook eer aan, want het schip was één van de grootste die rederij White Star Line in gebruik had. Dat gebruik was zoals we allemaal weten van korte duur. Alle eigenschappen die het schip onzinkbaar hadden moeten maken waren niet opgewassen tegen de totaal onverwachte situatie dat de Titanic ooit in aanraking zou komen met een ijsberg.
De ondergang van de Titanic is nog steeds de dodelijkste scheepsramp die zich ooit in vredestijd heeft voltrokken. Onbedoeld gevolg is natuurlijk dat de Titanic ook één van de meest herkenbare schepen ooit is geworden en het is een mooi schip. De 9090 steentjes tellende LEGO-set is een waar pronkstuk als je van scheepvaart houdt. Zelfs op die schaal gaan er nog detail verloren, maar het is toch onmiskenbaar de Titanic.
lego eiffeltorenf1680017609

Eiffeltoren

Hoewel de Eiffeltoren een stuk recenter is dan het Colosseum is hij minstens zo herkenbaar. De Eiffeltoren is door de jaren heen onlosmakelijk verbonden geraakt met Parijs. Nadat hij af was, was de toren ruim 40 jaar het hoogste gebouw ter wereld, dus het is niet meer dan logisch dat er ook flink wat steentjes in de LEGO-set zitten.
Dat is ook zeker het geval, want de LEGO Eiffeltoren telt 10.001 steentjes. Gelukkig is hij lang zo zwaar niet als de echte eiffeltoren. Dat is dan toch een voordeel van plastic ten opzichte van staal.
lego wereldkaartf1680017799

Wereldkaart

Bij grote LEGO sets denk je misschien ook gelijk aan enorme bouwwerken. Maar we gaan uit van het aantal steentjes, met af en toe verrassende resultaten. Het blijkt namelijk dat de gootste set ooit, met 11.695 steentjes, een wereldkaart is.
In lengte en breedte is hij zeker niet klein, maar hij neemt zijn ruimte op een heel andere manier in dan de andere sets op deze lijst. Dat komt vooral doordat deze set allemaal hele kleine stukjes gebruikt. Een ander gevolg daarvan is dat hij voor zo’n grote set relatief goedkoop is. Voor 250 euro heb je hem in huis, terwijl je voor andere sets met zoveel steentjes snel 500 of meer betaalt.