4K Blu-Ray voordelen - 5 redenen om deze nieuwe drager een kans te geven

Article
zaterdag, 13 april 2019 om 11:04
wat is 4k blu ray nou eigenlijk precies alle voordelen op een rijtje 149183 5
In de tijd van streaming lijken mensen steeds minder fan te zijn van het fysiek kopen van films. Toch was daar opeens Blu-ray">4K Blu-Ray. Mensen lijken nog steeds niet echt naar de winkels te rennen voor deze nieuwe drager dus hier een overzicht van alle voordelen die aantonen dat een 4K Blu-Ray de moeite waard is.

Vier keer scherper dan normale Blu-Ray

Iets wat bij technologie altijd verbaast is dat het altijd nog sneller, scherper en beter kan. Dit is ook bij 4K Blu-Ray's het geval aangezien deze schijfjes maar liefst vier keer scherper zijn dan de gewone HD Blu-Ray’s. Een resolutie verhoging van 1080P (1920×1080 pixels) naar 2160P (3840x2160 pixels).
Dit betekent dus dat je nog meer details kan zien in films en series. Denk aan gedetailleerde poriën op de gezichten van acteurs en actrices, meer regendruppels, stof en noem zo maar op. Dit zijn allemaal dingen die voor nog meer realisme zorgen en je de beste kijkervaring garanderen.
149190

Mooiere kleuren door High Dynamic Range

Van alle 4K Blu-Ray voordelen is High Dynamic Range, ook wel bekend als HDR, misschien wel de meest belangrijke. HDR zorgt voor een veel groter bereik aan kleuren, waardoor kleuren er realistischer en vooral levendiger uitzien. Al zou een televisie een lagere resolutie hebben dan 4K maar wel HDR technieken gebruiken, zouden de kleuren en het beeld er in het algemeen mooier uitzien. Zo belangrijk is HDR dus.
HDR zorgt daarnaast voor meer contrast, waardoor zwart ook daadwerkelijk pikzwart is. Donkere scenes zijn beter zichtbaar maar hebben evengoed een donker uiterlijk dat natuurlijk aanvoelt. Het soort filmbeelden waarbij je de werking van HDR goed kunt zien zijn onder andere zonsopgangen, landschappen en scenes met veel special effects.
149203

Geluid van bioscoopkwaliteit met Dolby Atmos

Naast voordelen voor de kwaliteit van het beeld, zorgt 4K Blu-Ray ook nog eens voor een beter geluid, mits je natuurlijk wel de juiste geluidsinstallaties hebt. Dat is allemaal mogelijk door Dolby Atmos. Een geavanceerde surround sound techniek die nu ook op filmschijfjes wordt toegepast. Helaas maken niet alle verkrijgbare films gebruik van deze techniek, maar de films en series die dat wel doen klinken fantastisch.
Bij Dolby Atmos kunnen de geluidstechnicussen op een precieze manier aangeven waar geluiden vandaan komen. Dat heet object based audio. Dit zorgt voor nog meer immersie en realistischer geluid. Ook is er bij Dolby Atmos de mogelijkheid om levendig geluid van boven te laten komen door speakers aan het plafond te plaatsen. Het is dan net alsof je in de bioscoop zit!
149209

Je kunt ze gewoon afspelen op je Xbox One (X/S)

Heb jij een Xbox One X of Xbox One S? Dan heb je geluk, want 4K Blu-Rays kun je gewoon in deze consoles stoppen. Om films in 4K te kijken, heb je best veel materiaal nodig. Onder andere een 4K televisie, 4K Blu-Ray speler en HDMI 2.0 kabel zijn vereist om ze überhaupt te kunnen afspelen en waardoor je het meeste uit je 4K Blu-Rays kunt halen.
Als je in het bezit bent van een Xbox One X is de kans groot dat je al een 4K-TV hebt, omdat die console helemaal in het teken staat van 4K. De console heeft een 4K Blu-Ray speler en er wordt een HDMI 2.0 kabel meegeleverd dus je bent helemaal ready to go wat betreft het kijken in films 4K.
149214 2

Ze hebben een betere kwaliteit dan gestreamde 4K films

Er zijn vast mensen die denken: ‘Waarom zou ik die dure 4K Blu-Rays in de winkel kopen als er ook gewoon 4K films op Netflix staan?’. Nou, er is een verschil in kwaliteit die ervoor zorgt dat de fysieke films een mooier beeld garanderen. Dit verschil zal waarschijnlijk alleen uitmaken voor de echte home-cinema fanaten die gaan voor de beste kwaliteit. Voor de gewone filmgenieter is dit niet heel belangrijk.
Maar hoe is dit verschil mogelijk? De reden is dat Netflix gebruikt maakt van compressie om de bestandsgrootte van films te verkleinen. Hierdoor wordt de kwaliteit verlaagt. Aangezien Netflix de films via een internetverbinding streamt is die bestandsgrootte erg belangrijk, omdat het natuurlijk niet de bedoeling is dat kijkers urenlang moeten wachten voordat ze een film kunnen kijken. Bij 4K Blu-Rays is dit probleem niet aanwezig omdat de schijfjes veel opslagruimte hebben.

Dit zijn alle 4K Blu-Ray voordelen

Hopelijk heb je door het lezen van dit artikel nu een duidelijk beeld van wat nou precies alle 4K Blu-Ray voordelen zijn. Wil je het proberen en weet je niet welke films je als eerste wilt zien in 4K? Lees dan onze review van Venom of Ready Player One. Deze zijn beide gereviewd op 4k Blu-Ray.