10 Metal Gear Solid 5 Tips - Zo haal je alles uit de game

  Sinds 1 september kunnen we eindelijk aan de slag met Metal Gear Solid 5 - The Phantom Pain. Voor de mensen die nog niet zo bekend zijn met de franchise en de game toch goed willen spelen, hebben wij 10 Metal Gear Solid 5 Tips voor beginners op een rijtje gezet in deze special.

  In Metal Gear Solid 5 kruip je in de huid van Big Boss. Hij heeft jaren in een coma gelegen en heeft alles wat hij had verloren, en ook nog een arm. Hij en zijn kameraden zijn op zoek naar wraak, maar daarvoor moet eerst een en ander gebeuren zoals de opbouw van een prive leger genaamd de Diamond Dogs.

  Jij mag als Big boss zorgen voor die zoete, zoete wraak, maar hoe ga je dat in hemelsnaam doen? Doorgewinterde Metal Gear fanaten zullen hier best een idee over hebben, maar als beginner kun je wellicht wat tips gebruiken. Daarom hebben wij er tien voor je op een rijtje gezet in deze special!

  10.Speel Ground Zeroes uit

  Het klinkt misschien stom, maar onze eerste tip gaat over de prequel van Metal Gear Solid 5 - The Phantom Pain. De game is namelijk voorgegaan door Ground Zeroes. Deze 'wat kortere' Metal Gear game is al behoorlijke tijd uit en vormt dan ook de prequel van dit verhaal.

  Wat wij je kunnen aanraden is om deze game in ieder geval eerst door te spelen, gezien het een belangrijk onderdeel van het verhaal in The Phantom Pain bevat, maar omdat je na het spelen van Ground Zeroes ook een extra (en een veel stiller) pakje krijgt toegestopt.

  Let wel, je moet om het pakje te krijgen wel even je opgeslagen vordering uit Ground Zeroes importeren, anders krijg je het pakje niet.

  9. Observeer en leer

  Metal Gear is natuurlijk altijd een stealth game geweest. Nu heb je altijd de mogelijkheid om guns blazing rond te gaan rennen alsof je John Wayne bent, maar het resultaat daarvan zal je veelal tegenvallen. Het is beter om stilletjes rond te sluipen en zachtjes mensen de keel dicht te knijpen.

  Al vanaf de eerste missie merk je dat je niet zomaar ongezien een basis binnen kunt lopen. Sterker nog, dit wordt je letterlijk verteld. Neem rustig je tijd en verken een basis van een afstandje. Je kunt met je verrekijker vijanden en interessante objecten, zoals een mortier, markeren.

  Die blijven dan zichtbaar op je map, maar ook in het spel zelf. Op die manier kun je een stuk fijner door een basis kruipen. Wees echter alsnog altijd op je hoede, want je kunt best weleens een aantal vijanden gemist hebben.

  8. De nacht is je vriend, de weg niet

  Als je richting een doel navigeert heb je de keuze vaak om via de weg te reizen of de wildernis te doorkruisen. Natuurlijk is dit een super simpele tip die je zelf ook had kunnen bedenken, maar mijd de weg zoveel als mogelijk.

  Op de weg heb je tenslotte geen beschutting, terwijl er vaak ook vijanden patrouilleren of auto’s rijden. Minder handig als je ongezien wil blijven. Als je door de wildernis gaat, heb je beschutting, minder last van vijanden én zie je nog wat van de lokale fauna.

  Hoe dan ook zul je eerst een basis in moeten komen voordat je echt aan de slag kunt. Je zult bij je verkenningen vast en zeker gemerkt hebben dat de game een dag en nachtcyclus heeft. En s nacht’s ziet men natuurlijk een stuk minder.

  Dat is dan vaak ook het slimste moment om een basis binnen te glippen, maar nog steeds met de nodige voorzichtigheid. De vijanden gebruiken dan namelijk zaklampen als ze iets horen en er staan op sommige plekken grote spots.

  7. Ken je vijand

  Op een gegeven moment kun je in The Phantom Pain vooraf al bepalen wie je beter kunt laten leven en wie je meteen de kogel kunt geven en dat doe je door op een afstandje te gaan verkennen. Deze optie ontstaat zodra je je Int-Scope enkele upgrades gegeven hebt.

  Je kunt dan je vijand analyseren en zien wat zijn skills zijn. Daarna weet je dus of de vijand die je in beeld hebt nuttig voor je is, maar vaak onthul je zo ook andere info. Zo kun je een valstrik aan zien komen of de locatie van een handig hebbedingetje ontdekken.

  Dat komt dan vooral voort uit gesprekken die je afluistert of als je een vijand met veel kennis weet te ondervragen. Neem dus je tijd om de vijand goed te leren kennen! Maar het is dan wel handig als je ze ook verstaat.

  6. Wat zei hij nou?

  Je hebt namelijk soldaten die in een andere taal spreken en dat levert in het begin even een barrière op. Je hebt namelijk geen idee waar die gasten het over hebben en ondervragen gaat natuurlijk ook niet. Je moet dus op zoek naar een vertaler.

  De vertalers hebben in Metal Gear Solid 5 – The Phantom Pain hun eigen missies. Het is dus ook altijd slim om deze missies in ieder geval even uit te spelen als ze beschikbaar zijn. Daarna kun je vijandelijke soldaten verstaan als je ze ondervraagt of afluistert en daadwerkelijk informatie uit ze lospeuteren.

  5. Vergeet je persoonlijke leger en je basis niet uit te breiden

  In Metal Gear Solid 5 - The Phantom Pain krijg je dus de optie om mensen direct neer te knallen met een welgemikt schot tussen de ogen of om ze te verdoven. Natuurlijk popel je om de wapens in Metal Gear 5 te proberen, maar het is wellicht slimmer om ze te verdoven.

  Als je dat doet, kun je de vijand namelijk later nog ondervragen. Je moet ze daarvoor wel even wakker schudden…of schoppen. Daarbij kun je ook vijanden naar je basis sturen, waar ze wellicht weer op een andere manier handig zijn als vertaler of gewoon een leuke additie voor je persoonlijke leger.

  Om iemand aan je persoonlijke leger toe te voegen moet je een Fulton Extraction uitvoeren, waarna de persoon in kwestie naar Mother Base vervoerd zal worden. Let wel op dat je basis niet te vol raakt en breid ook deze regelmatig uit. Je wordt er alleen maar sterker van!

  4. Zorg dat je je buddies ophaalt!

  In Metal Gear Solid 5 - The Phantom Pain kun je een aantal buddies vinden die eventueel voor de Diamond Dogs kunnen gaan werken. De buddies die je kunt vinden zullen een zeer waardevolle additie voor je leger vormen, maar let wel: je kunt ze dus ook mislopen!

  Lees daarom onze Metal Gear Solid 5 Buddy Guide over hoe je deze karakters in je leger krijgt. Je begint met D-Horse, maar je kunt dus ook DD (Diamond Dog), Quiet en de laatste die niet echt een buddy is, maar meer een gift van een buddy, de D-Walker.

  Je buddies zijn in voordat je ze meegenomen hebt naar Mother Base nog niet je vriendjes. Pas dus goed op als je ze gaat halen. Om je een voorbeeld te geven zal Quiet niet aarzelen om je een gaatje in de bol te geven als ze je ziet aankomen!

  3. Supersnel lockpicken

  Als je in een situatie terecht komt waarin je moet lock-picken, heb je waarschijnlijk niet de tijd om rustig aan te doen. Gelukkig kan je het proces sneller laten gaan door snel op de knop te rammen. Dit scheelt minstens de helft van de tijd en dus ook van de stress.

  Meestal duurt lockpicken gevoelsmatig erg lang, terwijl je daar echt de tijd niet voor hebt. Als je namelijk ergens moet inbreken loopt er meestal ook iemand de wacht te houden of heb je om een andere reden geen tijd voor getreuzel.

  Als je daarom met je lockpick aan de slag gaat, is het aan te raden om wat sneller op de knop te rammen. Het slot zal dan een stuk sneller open gaan en je kans om ontdekt te worden is dus een stuk kleiner.

  2. Let op je geld

  In Metal Gear Solid 5 is een systeem ingebouwd, waarmee je dingen kunt kopen met in-game geld. En met dat geld, of GMP zoals het in de game heet, moet je alles betalen. Je betaalt voor je upgrades en nieuwe spulletjes, maar ook voor de spullen die je meeneemt op een missie.

  Hoe meer je meeneemt als je op pad gaat, hoe meer je dus betaalt. Neem dus geen onnodige zaken mee als je uit je basis vertrekt, want op die manier gooi je je geld over de brug. En dat is nooit fijn.

  Je verdient natuurlijk wel steeds geld door missies te voltooien, maar je kunt het ook vinden. Zoek maar eens een beetje rond in Mother Base of ondervraag eens een van je eigen soldaten op je drijvende fort. Wie weet wat je tegenkomt of ontdekt.

  1. Ruim je rommel op…of juist niet

  Metal Gear Solid 5 – The Phantom Pain kent een gigantisch slimme AI. Als jij te veel geluid maakt of een verdachte situatie creëert, gaan vijanden op onderzoek uit. Ze communiceren hierbij met elkaar en pakken dingen tactisch aan.

  Als je een vijand wurgt of afschiet en deze op zin plek laat liggen, kun je er donder op zeggen dat deze gevonden wordt. Dat levert twee mogelijke situaties op. Of je hebt dit uit tactische overwegingen gedaan en zit om de hoek op je slachtoffer te wachten of je hebt je rommel niet opgeruimd.

  In dat laatste geval was het niet zo heel slim, gezien de basis nu gealarmeerd is en op zoek gaat naar jou. Daarbij wordt de beveiliging aangescherpt in de meeste gevallen. Sleep daarom je lijken naar een plek waar deze niet gevonden wordt door zijn maten.

  Een leuke tip: Als je op D-Horse zit en deze vertrouwt je genoeg, kun je hem op de weg laten kakken. Daarmee kun je vijandelijke konvooien laten uitglijden en verongelukken. Kojima’s meesterwerk is sinds 1 september verkrijgbaar en wij hebben natuurlijk een recensie voor je klaarstaan.

  Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  Verkijgbaar vanaf 1 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.