10 beste Stan Lee cameos in Marvel films

  Stan Lee wordt door veel fans gezien als de vader van de superhelden. Hij begon als een gewone medewerker bij Marvel en kreeg de opdracht om een nieuw team van superhelden te creëren. Toen de comics een verfilming kregen werd Marvel erg populair. Stan Lee begon uiteindelijk met zijn cameos: kleine, grappige scènes uit films waar hij in voorkwam.

  Gage Skidmore

  De spotlight stond dus niet altijd op de Marvel acteurs, maar ook op Stan Lee. Hij is een stuk populairder geworden dankzij de cameos die hij deed. In totaal heeft Stan Lee 57 cameos in de MCU gedaan. Het waren er dus veel om uit te kiezen, maar dit zijn 10 beste Stan Lee cameos in Marvel films.

  Iron Man (2008)

  Dit is de eerste film waarin we Robert Downey Jr. als Iron Man zagen. Iron Man is het alter ego van Anthony Edward (Tony) Stark. Het pak dat Iron Man draagt werd door Tony Stark zelf gemaakt toen hij in de problemen kwam.

  Ergens in de film gaat Tony Stark naar een feest. Wanneer hij uit zijn auto stapt wordt hij benaderd door een paar mensen, maar hij negeert ze zoveel mogelijk en loopt richting de deur. Onderweg geeft hij een man een schouderklop. Tony ziet deze man aan voor Hugh Hefner, de oprichter van het blad Playboy, maar Stan Lee is degene die omdraait. Met een verbaasde blik kijkt Stan Lee achter zich, terwijl Tony Stark al doorgelopen is.

  In 2008 zei Stan Lee dat dit één van zijn favoriete cameos tot op dat moment was.

  X-men: Apocalypse (2016)

  X-Men: Apocalypse is de negende film in het X-Men-filmuniversum. X-Men: Apocalypse gaat over de eerste en meest krachtige mutant uit het universum. Zijn naam is Apocalypse, wat geen verrassing is als je naar de benoeming van de film kijkt.

  Apocalypse wordt aanbeden als een god. Als Apocalypse na duizenden jaren ontwaakt is hij teleurgesteld in de wereld. In zijn ogen hebben de zwakke mensen het voor het zeggen, terwijl de mutanten aanbeden moeten worden. Apocalypse rekruteert een team met sterke mutanten om een nieuwe wereldorde te creëren. Een groep jonge X-Men moeten de mensheid redden.

  De scene waar Stan Lee in voorkomt is een emotioneel moment. Apocalypse heeft namelijk de controle over professor Xavier. Dankzij professor Xavier bestuurt hij mannen die in een onderzeeër zitten. Hij zorgt ervoor dat deze mannen meerdere raketten lanceren.

  Wanneer de raketten de lucht ingaan zien we Stan Lee met zijn vrouw voor een huis staan. Ze houden elkaar stevig vast terwijl ze naar de raketten kijken. Dankzij de weerspiegeling in de zonnebril van Stan Lee zie je de raketten steeds verder de lucht in vliegen.

  Dit is niet alleen een emotioneel moment in de film zelf, maar ook voor Stan Lee en zijn vrouw. Joan Lee stierf namelijk een jaar later. Dit is ook één van Stan Lee zijn favoriete cameos vanwege het feit dat hij dit met zijn vrouw kon doen.

  Walt Disney Studios Motion Pictures

  Ant-Man (2015)

  Toen de film uitkwam in 2015 zagen we Scott voor het eerst als Ant-Man. Scott neemt tijdens een overval onbewust het Ant-Man-pak mee. Vanaf dit moment is Scott de enige en echte Ant-Man.

  Scott zijn huisgenoot, Luis, legt aan Scott uit hoe Luis en zijn neef naar een museum gingen. Hier begint de neef van Luis spontaan te vertellen over hoe hij een vrouw in een bar heeft ontmoet. Luis’ neef liep naar de barman voor een drankje en zei “look at the girl I’m with. She’s crazy, stupid fine right?". De camera verschuift naar de barman en daar staat Stan Lee. Hij zegt (met de stem van Luis) “yeah, crazy stupid fine”.

  De vrouw uit de bar vertelt aan de neef van Luis dat ze iemand tegenkwam. Degene die ze tegenkwam is op zoek naar Scott. Zo krijgt Scott, via via, te horen dat hij gezocht wordt door Sam Wilson (Falcon).

  Dat is het enige moment waarop we Stan Lee zien. De scene is iets anders dan dat we gewend zijn. Je hoort namelijk alleen Luis zijn stem en verder niets, terwijl hij uitlegt wat er gebeurde. Je ziet wel dat de personages over wie Luis het heeft bewegen. Zo lijkt het ook alsof de personages alle gesprekken echt hebben, terwijl Luis degene is die praat.

  Walt Disney Studios Motion Pictures

  Avengers: Age of Ultron

  Dit is de tweede film over de Avengers. Nu dat S.H.I.E.L.D. vernietigd is, komen de Avengers weer bij elkaar. Tony Stark, Thor, Black Widow, Captain America, Clint Barton en Hulk vallen een HYDRA-basis aan. Twee mensen waarop geëxperimenteerd werd ontsnappen (Pietro en Wanda). Iron Man/Tony Stark pakt ondertussen de scepter van Loki en informatie over kunstmatige intelligentie uit de HYDRA-basis.

  Enkele scenes daarna is er een feest aan de gang in de Avengers Tower, maar Stark is ondertussen bezig met een geheim project genaamd Ultron. Het plan was om een verdedigingssysteem te maken zodat de Avengers hulp konden inschakelen tijdens het beschermen van de wereld. Stark gebruikt de scepter van Loki om Ultron op te starten. Ondertussen is het feest gewoon aan de gang.

  Thor praat over een drankje (alcohol) waar stervelingen niet tegen kunnen. Stan Lee komt in beeld en reageert met: “Stop trying to scare us. Come on” . Thor haalt zijn schouders op en geeft Stan Lee een glas.

  De scene daarna zie je dat Stan Lee door twee politieagenten wordt weggedragen. Hij brabbelt: “Excelsior”. Dit is een van de dingen die Stan Lee vaak zei. Vaak eindigde Stan Lee zijn Stan’s soap box column hiermee.

  Captain America: Winter Soldier (2014)

  In de tweede Captain America film zien we Natasha Romanoff en natuurlijk Steve Rogers. Steve komt er namelijk achter dat de Winter Soldier niemand anders is dan zijn voormalige beste vriend. De Winter Soldier staat aan de kant van HYDRA, maar hij herinnert zich niet wie hij is. Om de Winter Soldier tegen te houden heeft Steve zijn Captain America pak nodig, maar deze staat in een museum.

  Steve gaat naar dat museum om zijn pak te halen en dit lukt. Een scene later zien we de bewaker langslopen. Wanneer de lichten aangaan en de bewaker stopt met lopen, zien we dat dit Stan Lee is. Hij ziet dat het pak weg is en zegt “Oh man, I’m so fired”. Een scene die ons even laat lachen, ondanks de gespannen sfeer tijdens de film.

  Marvel Studios

  Avengers: Infinity War (2018)

  We wisten dat Spider-Man in Avengers: Infinity War zou voorkomen, maar niet wanneer we hem voor het eerst in de film zouden zien. We hoeven niet lang te wachten, want de film is nog niet lang bezig of een vreemd ruimteschip vliegt boven de stad. Peters Spider-Sense gaat af en hij beseft zich dat hij ongezien uit de schoolbus moet komen.

  Hij tikt Ned aan en vraagt of Ned voor een afleiding wil zorgen. Ned kijkt langs Peter en ziet het ruimte schip. Hij schreeuwt door de bus dat iedereen dood zal gaan, waardoor de mensen in de bus angstig naar het ruimteschip kijken. Dit is Peter zijn kans om te ontsnappen.

  De camera gaat dan naar de buschauffeur, waar we Stan Lee zien zitten. Hij kijkt in zijn spiegel en zegt: "what’s the matter with you kids? Have you never seen a spaceship before?”. Vanaf dat moment mocht het gevecht om de Infinity Stones beginnen.

  Avengers 4 komt in 2019 uit. Stan Lee’s cameo voor deze film is al opgenomen. Dit zal dus één van de laatste films zijn waarin we één van Stan Lee's cameos zien. Wanneer Avengers 4 uitkomt lees je in ons rijtje met de 10 aankomende Marvel films om naar uit te kijken.

  The Amazing Spider-Man (2012)

  The Amazing Spider-Man komt uit 2012. Andrew Garfield speelde toen nog als Spider-Man. In 2010 begonnen de geruchten over wie de schurk zou zijn. Uiteindelijk bleek dit De Lizard te zijn. In de scene waar Stan Lee voorkomt, zien we een gevecht tussen De Lizard en Spider-Man.

  Stan Lee heeft een koptelefoon op en luistert naar klassieke muziek. Stan staat in een bibliotheek en is bezig met wat boeken. Op dit moment komt Spider-Man vechtend binnen met De Lizard. Stan Lee heeft helemaal niets in de gaten, terwijl de twee achter hem vechten. Er wordt zelfs bijna een tafel naar Stan Lee gegooid, maar Spider-Man kan dit nog net voorkomen.

  Niets vermoedend loopt Stan door en gaat hij verder met waar hij mee bezig was.

  Captain America: Civil War (2016)

  In Captain America: Civil War gaat het om de superhelden vs superhelden. We zien bepaalde gezichten terug in deze film. Zo zien we Spider-Man voor het eerst in actie na Spider-Man: Homecoming. Ook is Wanda/Scarlet Witch terug na The Avengers: Age of Ultron.

  Civil War is voornamelijk bekend geworden vanwege de populaire gevechtsscene op het vliegveld. Hier zijn er twee teams: Iron Man, Spider-Man, War Machine, Vision, Black Panther en Black Widow tegen Captain America, Bucky, Scarlet Witch, Ant-Man, Falcon en Hawkeye.

  Tijdens dit gevecht wordt James Rhodes (War Machine) flink geraakt. Hij verliest uiteindelijk de kracht in zijn benen. Aan het einde van de film heeft Tony een ondersteuning voor zijn benen gemaakt, waardoor Rhodes weer kan lopen.

  Rhodes en Tony hebben hierna een goed gesprek, als echte vrienden onder elkaar. Heel toevallig staan ze bij de voordeur van Tony’s huis wanneer iemand op het raam klopt. Tony en Rhodes draaien zich om en kijken Stan Lee aan.

  Stan Lee is met deze cameo een postbode en komt een pakketje afleveren. Op dit moment wordt de serieuze film iets wat komischer, want Stan Lee vraagt of hij bij het adres is van Tony Stank (in plaats van Tony Stark). Rhodes, die zijn lach in moet houden, zegt tegen Stan Lee dat hij aan het juiste adres is.

  Walt Disney Studios Motion Pictures

  Thor: Ragnarok (2017)

  Waarom zagen we Thor niet in Captain America: Civil War? Hij had zijn eigen problemen om over na te denken. Zijn thuisplaneet, Asgard, stond op het punt om vernietigd te worden. Odin vertelt aan Thor dat Hela, de zus van Thor, snel op Asgard zal verschijnen. Hela zat namelijk gevangen, maar is nu uit op wraak.

  Voordat Thor ook maar de kans krijgt om zijn zus te stoppen, stuurt ze Thor en Loki naar een andere planeet. Ze komen uiteindelijk aan op Sakaar, een wereld voor al het vuilnis in de ruimte.

  Thor wordt meegenomen naar de Grandmaster, de leider van het overgebleven volk op Sakaar. De Grandmaster beslist dat Thor mee moet doen aan de Contest of Champions (een gevecht tussen twee grote krijgers).

  Er gebeurt een hoop op Sakaar, waaronder enkele komische momenten. Stan Lee’s cameo in deze film is er eentje die fans niet zagen aankomen. Want zodra Thor wordt voorbereidt voor de Contest of Champions, stapt Stan Lee in beeld. Hij heeft een robotarm waarmee hij Thor zijn lange haren af wilt knippen. Eerst roept Thor stoer dat hij Stan Lee wat aandoet als Stan aan zijn haren komt, maar enkele seconden daarna vraagt hij angstig of Stan zijn haar met rust wilt laten.

  Zeg nou zelf: als zelfs de god van donder bang is voor Stan Lee, dan heeft hij wel een indruk achtergelaten.

  Walt Disney Studios Motion Pictures

  Guardians of the Galaxy vol. 2 (2017)

  Dit is dé cameo waardoor er allerlei fantheorieën ontstonden over de rol van Stan Lee in de MCU. Stan Lee verscheen in zoveel films, maar niemand heeft zich hardop afgevraagd waarom. Ook zijn cameo in Guardians of the Galaxy vol. 2 komt zonder waarschuwing. Rocket, Yondu en Kraglin doorzoeken de ruimte naar Ego. Terwijl ze door de ruimte geslingerd worden, passeren ze een planeet waar Stan Lee zit. Hij is omringt door Watchers en babbelt over wat hij in de MCU heeft meegemaakt.

  Veel fans suggereren dat Stan Lee eigenlijk een Watcher was. De Watchers is een soort die zijn aangewezen om alles in het universum te volgen, maar ze mogen niet handelen. Vandaar de naam Watchers.

  Stan Lee zou een specifieke Watcher zijn: Uatu. Hij heeft namelijk de opdracht gekregen om aarde te volgen. De momenten waarop Stan Lee in de films verscheen, was wel een perfect moment voor een Watcher om aanwezig te zijn.

  We hadden nooit gedacht dat Marvel het ooit zou bevestigen, maar dit was dus wel het geval. Volgens Marvel had Stan Lee de rol om informatie door te geven aan the Watcher, maar was hij zelf geen Watcher.

  En zoals wij Marvel kennen, was ook dit gekoppeld aan elkaar. Zo vertelde Stan aan the Watchers in Guardians of the Galaxy vol. 2 over de tijd dat hij werkte bij de Federal Express. Laat dit nou net precies de baan zijn die hij had in Captain America: Civil War.

  Stan Lee cameos - als zichzelf was hij het beste

  Stan Lee heeft niet enkel een paar superhelden en schurken gemaakt. Hij creëerde een reden waarom mensen zich met elkaar verbonden voelden. De superhelden lieten ons zien dat je niet perfect hoeft te zijn en dat het prima is om af en toe iets niet 100% goed te doen. Denk maar aan The Defenders of de gebeurtenissen in Avengers: Infinity War.

  In samenwerking met Netflix kwamen Daredevil, Luke Cage, Iron Fist en Jessica Jones tot leven. Sommige series zijn helaas gestopt, terwijl anderen doorgaan. Netflix en Stan Lee hebben een video gemaakt over de Marvel series op Netflix. In de video, die je hierboven kunt bekijken, praat Stan over dat het oké is om kwetsbaar te zijn.

  We hoeven niet perfect of krachtig te zijn om het juiste te doen. We kunnen allemaal helden zijn, maar we blijven ook menselijk.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.