Zombie Army Trilogy Review - speelplaats voor snipers!

Review
donderdag, 05 maart 2015 om 15:47
xgn google image
Nazi's, zombies en een heleboel lood. Zo kun je Zombie Army Trilogy het beste omschrijven. Rebellion komt met een standalone versie van de twee games die oorspronkelijk bij Sniper Elite V2 zaten en vult deze twee aan met een gloednieuw deel. Het is tijd om plan C van Hitler te verijdelen!
Zombie Army Trilogy is een standalone game van de oude add-ons van Sniper Elite. Ontwikkelaar Rebellion bracht deze content in 2013 naar de PC-versie van de game en destijds was het immens populair. Tijd dus voor een volledige game!
De eerste twee delen van Zombie Army Trilogy zijn natuurlijk niet zomaar even overgegooid, maar volledig opgepoetst. Alles is nu in 1080p te spelen en ziet er nog behoorlijk goed uit voor een titel die oorspronkelijk als add-on in 2013 uitgebracht werd. Het derde deel in het drieluik is compleet nieuw en maakt het verhaal af.
Het verhaal van Zombie Army Trilogy draait om een laatste poging van Hitler om zijn derde rijk te redden. In de oorlog die hij voert staat hij namelijk aan de verliezende kant en daar is hij helemaal niet blij mee. Alles voor de führer lijkt verloren te zijn, maar hij geeft niet op. Hij geeft het bevel om plan C uit te voeren.
Zombie Army Trilogy <a href=Review" class="img-responsive" src="https://cdn.xgn.nl/upload/201503/t/zombie-army-trilogy-review.jpg" />

Verhaal is ondergeschikt

En plan C is het begin van de ellende voor jou. Alle gevallen nazi's komen namelijk weer tot leven als zombies waardoor jij op pad moet om een eind aan deze ongein te maken. Het gevolg is zelfs voor het Duitse rijk niet te overzien. De zombies maken alles letterlijk met de grond gelijk.
Het is geen oorlog meer om Duitsland een wereldmacht te maken, maar het gaat nu tussen de levenden en de (on)doden. Van de laatstgenoemde zijn er voldoende, maar van de levenden nog maar weinig. Duitsland is één grote puinhoop geworden, waar jij als een van de weinige overlevenden rondloopt.
Het verhaal is flinterdun, maar dat staat in deze game ook zeker niet op de voorgrond. Nee, het verhaal zorgt alleen maar voor de setting van de game en geeft je, hoe dun ook, en soort doel in Zombie Army Trilogy. Meer niet. Diepgang hoef je dus niet te verwachten, op een kort verhaaltje wat verteld wordt alvorens je aan een missie begint.
Zombie Army Trilogy Review

Zombie Army Trilogy brengt je naar duistere plekken..

De missies bestaan uit één eenvoudig doel: bereik de safe room aan de andere kant van je route. Deze routes leiden je door een heel scala aan omgevingen. Omgevingen waar je eigenlijk niet alleen rond wilt lopen.
Het begint allemaal buiten in een afgelegen en compleet verwoest dorpje nabij Berlijn. Later in de game kom je onder andere in donkere gangen, een mistig bos een kapotte kerk en een sinister laboratorium terecht. Zombie Army Trilogy brengt in ieder geval genoeg duistere en vervelende plekken om de sfeer prima over te brengen.
In die omgevingen moet je dus van A naar B navigeren. Dat zou heel gemakkelijk zijn, ware het niet dat er onderweg hele legers aan zombies tevoorschijn komen om jou op te vreten. Die komen vooral uit de grond, maar er liggen ook her en der gesneuvelde nazi's die ineens opstaan als je even niet oplet. Ook komen ook regelmatig portalen tevoorschijn waar dan vijanden uit komen.
Je moet dus om je heen blijven kijken, terwijl je druk bezig bent met het afknallen van de ondoden. Doe je dat niet, dan bijt je al heel snel in het stof. Hier kent de game een klein nadeel of minpuntje, want hoe goed je ook om je heen kijkt, het gebeurt toch dat je ineens in de rug aangevallen wordt. En dat terwijl je net daarvoor rondgekeken hebt en er echt niets was. Maar dat mag de pret absoluut niet drukken.
Zombie Army Trilogy Review

..met behoorlijk veel kanonnenvoer

Het navigeren van A naar B zou ook snel eentonig worden als de vijanden steeds maar hetzelfde waren. Gelukkig heeft Rebellion dat goed voor elkaar in Zombie Army Trilogy. Er zijn namelijk veel verschillende vijanden.
Je hebt de klassieke zombie die op je af komt strompelen. Deze kun je in alle rust, zonder al te veel zorgen, in het vizier van je sniper rifle nemen en door zijn kop knallen. Geen probleem. Naast de klassieke zombie heb je ook nog een variant die op je af komt rennen en vervolgens ontploft.
Hiervoor moet je iets sneller reageren, maar dat levert nog steeds geen problemen op. En dan heb je nog de lastigere vijanden. Skeletten die via portalen tevoorschijn komen en die je niet zomaar kapot kunt schieten, zombie-snipers die je van een afstand bestoken, gigantische uber zombie nazis met machinegeweren en gepantserde rotzakken.
Al deze vijanden hebben een andere manier waarop ze snel (opnieuw) het loodje leggen. Bij de een is geduld vereist, bij de ander een schot op een zwakke plek en bij weer een ander is gewoon bruut geweld nodig.
Hier onderscheidt Zombie Army Trilogy zich compleet van de serie waar deze vanaf kwam, Sniper Elite. Daar was het namelijk vooral stealth en geduld, terwijl je hier niet heel ver komt met geduld. Van stealth is niet te spreken in Zombie Army Trilogy. Het gaat meer over tactiek, goed opletten en gericht knallen.
Zombie Army Trilogy Review

Genoeg wapens, maar weinig munitie

Dat gericht knallen komt natuurlijk wel uit Sniper Elite. Zombie Army Trilogy blijft tenslotte van oorsprong een spin off van deze game en dat merk je aan de wapens. Om ervoor te zorgen dat je niet levend verslonden wordt, heb je namelijk een klein arsenaal bij je.
Voor een missie kun je kiezen uit een aantal wapens. Een sniper rifle, een ander geweer zoals een shotgun of een machinegeweer. En natuurlijk kun je een pistool meenemen. Daarnaast mag je een aantal andere voorwerpen meenemen. Je kunt kiezen voor granaten, landmijnen, struikeldraadmijnen en dynamiet.
Er is voor deze voorwerpen wel een limiet. Je kunt bijvoorbeeld maximaal twee granaten meenemen en maximaal vijf voorwerpen in totaal. Als je dus vijf granaten mee wil nemen heb je pech. Dit is een goede keuze van Rebellion, want dit verhoogt de uitdaging in het spel. Het is natuurlijk helemaal niet leuk om tegen een leger zombies te vechten als je een oneindige voorraad granaten hebt.
Sowieso moet je onderweg zuinig en slim met je munitie om gaan. Die is namelijk schaars en als het op is heb je een probleem. Je komt onderweg zo nu en dan wel munitiekisten tegen en je kunt de lichamen ook naspeuren voor munitie, maar dan nog raken je wapens op als je je als Rambo gedraagt.
Zombie Army Trilogy Review

Een paradijs voor snipers

De game is dus echt gemaakt om zuinig met je munitie om te gaan. En de nadruk ligt erg op je sniper rifle. Dat wapen heeft namelijk altijd de meeste munitie en voert de boventoon in het spel. En dat is in de meeste situaties heerlijk!
Zombie Army Trilogy is een waar paradijs voor de sniper fanatiekelingen onder ons. En dat met een extra dimensie. Als je een zombie op grote afstand afknalt, krijg je namelijk een soort killcam te zien. Hierbij wordt je kogel gevolgd en zie je hoe de tegenstander (in X-Ray) geraakt wordt.
Dit is erg stoer om te zien, hoewel het soms wel de logica van zombies onderuit haalt. Een zombie gaat er namelijk doorgaans aan onderdoor als je deze door zijn kop knalt, maar bij deze X-Rays zie je ook vaak dat je er een in zijn been, pink, borstkast of dergelijke schiet.
Wat nog toffer om te zien is als je meerdere zombies met één kogel uitschakt. De kogels van je sniper rifle gaan namelijk vaak dwars door de zombies heen en als er dan net eentje achter loopt, knal je die met dezelfde kogel ook af. De tweede zombie moet er dan wel vlak achter lopen, dus vaak ga je het niet zien, maar als het voorkomt is het een waar feestje op de killcam.
De killcam onderbreekt de game wel even, maar niet op een storende manier. Bovendien kun je de killcam gewoon wegdrukken als je vlug verder wil. Dit laatste is helemaal handig als je niet alleen speelt, hoewel het bekijken van een killcam slechts enkele seconden in beslag neemt.

Behoorlijk pittige game

Zombie Army Trilogy is met maximaal vier mensen te spelen en dat is ook de leukste manier om het spel te ervaren. Het spel is alleen wel leuk, maar dan heb je een flinke uitdaging. Het spel is namelijk erg moeilijk.
Je zult meer dan eens in een missie sterven en dat gaat je op een gegeven moment tegenstaan. Zelfs als je de game op de makkelijkste moeilijkheidsgraad zet, zul je een flinke kluif eraan hebben en vaak in het stof bijten. De moeilijkheidsgraad is al behoorlijk in het begin van de game en deze gaat alleen maar omhoog naarmate je verder komt.
Het is dan ook bijna een must om Zombie Army Trilogy samen te spelen. Op die manier kun je een beetje op elkaar letten en heb je veel meer controle over de verschillende uitdagingen die het spel je biedt.
Zombie Army Trilogy Review

Samen spelen is bijna een must

Bijkomend voordeel is dat je niet meteen sterft als je neergaat. Je gaat dan neer en kunt niet meer lopen (wel schieten met je pistool), maar je medespelers kunnen je nog een tijdje redden. Dit geeft weer een extra dimensie aan het samenspel, waar in Zombie Army Trilogy zeker de aandacht ligt.
Samenspel is dus sleutel in de game van Rebellion. Zodra je samen het verhaal gaat spelen, kun je een lobby maken voor iedereen of een privé sessie opzetten. In een open sessie kunnen spelers middels een drop-in en drop-out systeem mee doen. Bij een privé sessie speel je met mensen die jij zelf uitnodigt. Vervolgens kies je dan het level, het karakter en op hoeveel spelers je de vijanden wil baseren.
Zo krijg je meer tegenstanders tijdens het verhaal als je met meerdere mensen speelt en het aantal vijanden daarop baseert, maar je kunt jezelf ook een beetje matsen door dit aantal lager in te stellen. Dan is er nog de onderlinge interactie die het spel zoveel leuker maakt.
Daarbij biedt Zombie Army Trilogy een Horde Mode zoals we die uit Gears of War 2 kennen. In deze modus ga je samen een level in, waar je dan constant door hordes zombies belaagd wordt. De vijanden worden iedere ronde sterker en jij zult langzaam maar zeker een hele zware tijd krijgen om ze te verslaan. Een erg leuke modus, al is deze niet origineel.
Zombie Army Trilogy Review

Absoluut aan te raden, ondanks kleine minpuntjes

Zombie Army Trilogy is een erg leuke en een bijzonder moeilijke game die vooral voor plezier zal zorgen als je met meerdere mensen speelt. Het verhaal is behoorlijk dun, maar ligt op de achtergrond. De focus gaat uit naar het snipen.
Het spel heeft wat onlogische dingen zoals een zombie die sterft door een schot in zijn been en kent ook wat mindere momenten, maar geen enkele daarvan kan de pret drukken. Dit is gewoon een titel die je in huis moet halen! En een must have voor co-op fanaten.
Cijfer: 8.5