Mario vs. Donkey Kong Tipping Stars 3DS Review - Onderweg puzzelen

Review
donderdag, 05 maart 2015 om 15:00
xgn google image
Mario en Donkey Kong zijn weer aartsrivalen in dit zesde deel in de Mario vs. Donkey Kong serie. Is deze puzzelgame een tof hersenspinsel, of toch niet? Lees het in de Mario vs. Donkey Kong Tipping Stars 3DS Review!
Puzzelgames zijn er genoeg op de Nintendo 3DS. In 2011 konden we nog genieten van het vijfde deel uit de Mario vs. Donkey Kong serie, genaamd Mario and Donkey Kong: Minis on the Move. Deze game veranderde de bekende formule een beetje, maar bij Tipping Stars zijn we terug naar de oude vertrouwde gameplay.
Mario vs. Donkey Kong Tipping Stars 3DS Review

Mario vs. Donkey Kong

Even voor de nieuwkomers. Wat is die oude vertrouwde gameplay precies? In de Mario vs. Mario Donkey Kong games probeer je de verschillende speelgoedversies van Mario, Peach, Pauline en Toad veilig naar de uitgang te loodsen. Helaas voor ons zijn deze minis niet zo slim, dus ze zullen achteloos overal in lopen.
Daarom moet jij ze een handje gaan helpen. Door middel van de stylus verplaats je balken en andere hulpmiddelen om zo de minis heelhuids door de levels heen te sturen. In jouw weg staan warp pipes, kanonnen, lopende banden en allerlei andere obstakels. Dat brengt ons ook meteen bij het sterkste punt van Tipping Stars: de variatie in de obstakels.
Elke van de acht werelden introduceert een nieuw soort obstakel of gameplay-element, waardoor de game niet saai wordt. Je krijgt ineens te maken met een soort lift die minis omhoog of omlaag transporteert, of een lopende band die je van richting moet veranderen. Vooral wanneer in de latere levels deze elementen samenkomen laat de game zijn creativiteit pas écht zien.
Mario vs. Donkey Kong Tipping Stars 3DS Review

Creatief met kurk

Dit is natuurlijk niet alles, want nadat je de vrij korte levels hebt uitgespeeld, alle sterren in de levels verzameld hebt én de bonuslevels gehaald hebt, staat je nog meer te wachten. Je kan namelijk zelf levels maken. Wij zijn niet bepaald creatief, maar de ervaring met games als LittleBigPlanet heeft ons geleerd dat andere gamers dat juist wel zijn.
Het is dan ook maar wachten tot de community gestoord moeilijke levels verzint waar we onze tanden in kunnen zetten. De tools die je krijgt om de levels te maken zitten zijn in ieder geval zwaar ok, dus daar hoeft het niet aan te liggen. Levels maken werkt simpel en je kan alle elementen uit de singleplayer modus zelf ook gebruiken.
Mario vs. Donkey Kong Tipping Stars 3DS Review

Problemen

Eén van de nadelen in de Wii U versie van de game is de onoverzichtelijkheid. Dit komt omdat je daar steeds wisselt tussen het kijken op de Wii U gamepad en de TV. Gelukkig is dit in de Nintendo 3DS versie niet nodig. Nekpijn blijft bespaard!
Wel zijn andere problemen uit de Wii U versie hier ook aanwezig. De graphics zijn nog steeds erg simpel en sommige levels zijn te groot voor het schermpje van de 3DS. Hierdoor mis je soms net het plaatsen van een balk of schans, waardoor je een level opnieuw moet doen.
Het komt er op neer dat Mario vs. Donkey Kong Tipping Stars gewoon veel beter werkt als een handheld game. Dit is niet een titel die je intensief in lange zittingen speelt, maar onderweg in de trein of auto in korte uitspattingen.
Mario vs. Donkey Kong Tipping Stars 3DS Review

Cross-buy

Over de versies hoeven we ons geen zorgen te maken, want Nintendo neemt een stap in de toekomst. Of het heden. In ieder geval een grote stap, want dit is de eerste game met een heuse cross-buy functionaliteit! Koop je de game op de 3DS voor 20 euro, dan krijg je een extra code om de game ook op de Wii U te downloaden.

Mario vs. Donkey Kong Tipping Stars 3DS Review - Kleine stapjes voor Nintendo

Je kan de game natuurlijk ook aan een vriend kado doen, zodat jullie elkaar kunnen naaien met onmogelijke levels. In ieder geval is het zeker dat Mario vs. Donkey Kong Tipping Stars een game is die je zeker meer dan één keer wilt spelen.
Tipping Stars is namelijk een ontzettend toffe puzzelgame geworden voor de Nintendo 3DS. Je zal genoeg tijd in de levels kunnen stoppen die door Nintendo zijn gemaakt, of zelf aan de slag gaan met de uitgebreide level editor. Het feit dat je twee voor de prijs van één krijgt is zelfs nóg beter!
Cijfer: 8.5