Vaiana Review (Blu-ray) - Een zomerse familiefilm

  We hebben momenteel te maken met een aangename temperatuur in Nederland. En daar past de nieuwste Disney Classic (nummer 60) Vaiana goed bij. In deze Vaiana review lees je waar deze zomerse film over gaat.

  Vaiana is Disney’s nieuwste animatiefilm waarin de hoofdrolspeelster Vaiana heet. Een meisje dat leeft op een eiland, waar ze min of meer opgesloten zit. De inspiratie lijkt duidelijk te zijn; als je kijkt heb je onmiddellijk het idee op Hawaii te zijn beland. De mensen hebben zomers bruin tintje en zijn goed in dansen met de buik en vanuit de heupen. Alles voelt meteen aan alsof je je in een andere cultuur waant.

  vaiana review

  Wat speelde er in het verleden?

  Ondertussen is Vaiana zeer nieuwsgierig naar de tradities van haar voorouders. Ze heeft eigenlijk al de drang van jongs af aan om de zee op te gaan, maar vadertje lief heeft dit verboden. Haar oma, die min of meer bekend staat als de dorpsgek, ziet het ook niet zo zitten. Er zijn nogal wat nare dingen gebeurt in het verleden.

  Maar je raadt het al – wat dat betreft zijn de Disney films altijd zeer voorspelbaar - al snel komt Vaiana achter de geheimen van haar familie en kort daarop breekt het moment aan dat ze tóch de zee op gaat. Een meisje van acht alleen op zee. Het lijkt bijna het verhaal van Laura Dekker. Alleen is het nu niet het gesprek van discussie, maar krijg je vooral een schattige en vermakelijke film voorgeschoteld.

  Vaiana Review

  Fijne animaties

  Disney gaat mee met de tijd en bij elke Disney classic zie je weer mooie dingen terug. Vaiana oogt prachtig en de animaties zijn om van te smullen. Wat vooral erg leuk is, zijn de tatoeages van Maui, een halfgod waarmee Vaiana op reis moet om haar queeste te voltooien. Zijn lichaam zit onder de tattoos waarvan eentje een poppetje is dat min of meer zijn alter ego is. Elke keer als Maui wat zegt, wat meestal iets egoïstisch of slechts is, komt de tattoo op zijn lijf in opstand.

  Dat resulteert in grappige momenten, want de tattoo blijft nooit op dezelfde plek op zijn lichaam zitten. Het is geweldig om te zien hoe dit gemaakt is en een absoluut hoogtepunt van de film. Wat ook leuk is, zijn de dialogen tussen hem en Vaiana. Het grootse gedeelte van de film zit je namelijk te kijken naar deze twee personen die meerdere klussen samen op moeten klaren voordat de ultieme eindopdracht om de hoek komt kijken.

  Maui is groot, lomp, angstig en wat negatief. Dit staat haaks op Vaiana’s houding: zeer optimistisch en iemand die overal een weg ziet en voor alles een oplossing heeft. Ondertussen zijn er nog wat leuke extra karakters zoals een lief varkentje en een grappige kip. Zodra je de extra’s van de blu-ray bekijkt zie je trouwens leuke interviews met de cast en bedenkers van de film. Absoluut een aanrader. Weet jij wat Dwayne Johnsson als ontbijt eet? Nee? Na het bekijken van die extra’s wel. Hij vertolkt namelijk de rol van Maui.

  Vaiana Review

  Geen bijzondere extra's

  De rest van de extra’s zijn niet zo bijzonder. Vaiana koop je vooral om je Disney Classic filmcollectie compleet te hebben. Hoewel je een uur en 47 minuten - wat aan de lange kant is voor een Disney classic - een vermakelijke film krijgt voorgeschoteld, gebiedt eerlijkheid wel te zeggen dat dit niet de meest baanbrekende Disney film is. De liedjes zijn geen liedjes die je je na de film nog herinnert, zoals Let it Go uit Frozen dat bijvoorbeeld wel deed.

  En de film momenten zelf hebben ook weinig origineels om het lijf. Eigenlijk is de film wat te braaf met een verhaal dat te voorspelbaar is. Wat niet wegneemt dat de film dus vermakelijk is. Want het kijkt makkelijk weg en alle creaties komen op een leuke manier goed tot leven.

  vaiana review

  Voor jou?

  Als je op zoekt bent naar een nieuwe Disney film die ontzettend origineel is, dan is Vaiana niet voor jou weggelegd. Dit is niet de beste Disney classic die er tussen zit. Maar heb jij een zwak voor Disney en ben je gewoon benieuwd naar het laatste avontuur? Dan kun je met een gerust hart kijken. Vaiana’s avontuur is geen straf om mee te maken en er valt genoeg te lachen en te beleven. Houd er dus alleen rekening mee dat het allemaal niet heel spannend of baanbrekend is.

  7

  De plus- en minpunten

  • De bewegende tattoo van Maui
  • Creaties komen mooi tot leven
  • Kleurrijk
  • Voorspelbaar
  • Te braaf
  • Liedjes ben je zo vergeten

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.