Transformers Devastation Review - Terug naar de jaren 80

  Voor een aantal gamers onder ons is Transformers, en dan met name de eerste generatie tekenfilms, echt jeugdsentiment. Platinum Games speelt hier vernuftig op in, maar mist tegelijkertijd een aantal belangrijke dingen. Lees er alles over in de Transformers Devastation Review.

  Platinum Games heeft in de afgelopen jaren al heel wat pareltjes afgeleverd. Denk aan titels als Bayonetta en Madworld, beide games die goed ontvangen werden. Deze games stonden garant voor actie en spektakel. Nu komt Platinum Games met Tranformers: Devastation.

  Transformers - Devastation Review

  Een gigantische Transformers aflevering

  Deze game is vooral gericht op de fans van de tekenfilm. De hele game is dan ook opgezet als een aflevering van Transformers uit de jaren 80. De tijd dat Bumblebee nog geen Camaro was, Starscream nog een verraderlijke lafaard was en dat Michael Bay nog in zijn luier over ontploffingen aan het dromen was.

  Platinum Games heeft werkelijk overal aan gedacht bij het vormgeven van Devastation. De game kent een cel-shaded jasje dat ervoor zorgt dat het ook net lijkt alsof je een aflevering uit de tekenfilm aan het spelen bent. Het ontwerp van de Transformers en Decepticons is ook helemaal zoals het toen was.

  Het stemacteerwerk en de soundtrack zorgen voor een nog authentieker gevoel dan de grafische kant. De stemmen zijn namelijk grotendeels verzorgd door de originele stemacteurs. Peter Cullen is zoals vanouds Optimus Prime en Frank Welker is Megatron.

  De soundtrack past ook perfect bij de jaren '80 sfeer. En dat is niet gek, want deze is verzorgd door Vince DiCola, de man achter de soundtrack van de tekenfilm. Ook het geluid en de animatie van het tranformeren komt overeen met de tekenfilm. Hier is dus sprake van echte fanservice!

  Transformers - Devastation Review

  Het verhaal vermaakt niet lang genoeg

  Het verhaal is ook vergelijkbaar met het gemiddelde verhaal uit een aflevering van Transformers. De Decepticons hebben een Transformer ruimteschip ontdekt met daarop een energiebron. Megatron is van plan om met deze energiebron de aarde in een nieuw Cybertron te veranderen en gebruikt daar ook de Insecticons voor.

  Dit zal natuurlijk als gevolg hebben dat de mensheid uitsterft en dat kunnen de Autobots niet over hun kant laten gaan. Tijd om af te rekenen met de Decepticons! En daar kom jij in het spel als Optimus Prime, Bumblebee, Sideswipe, Wheeljack of Grimlock, de karakters waarmee gespeeld kan worden in de game.

  Als deze Autobots (of Grimlock) ga jij de wereld dus redden, maar dat gevoel geeft de game je eigenlijk nergens. In het begin van de game krijg je gelijk Devastator voor je kiezen. Een gevecht dat veelbelovend is, maar daarna kakt alles weer in. Je mag weer achter de Decepticons aan hollen en eigenlijk verandert dat gedurende de game niet.

  Steeds haal je ze in en vervolgens ontkomen ze weer doordat jij oponthoud hebt. En dat is de formule van de game in één zin. Behoorlijk plat dus en eigenlijk niet genoeg om iemand 7 uur te vermaken. Je schakelt wat dat betreft al snel naar de automatische piloot. En dat is enorm jammer.

  Transformers - Devastation Review

  Variatie in missies en omgevingen ontbreekt

  Naast het verhaal is het doel in de missies ook niet echt voorzien van heel veel variatie. Devastation kent twee beschikbare levels, de stad en een ruimteschip. Het aanbod wat betreft levels is dus behoorlijk karig en daarbij kom je ook nog diverse keren op dezelfde plek. En in die levels heb je ook niet echt gevarieerde missies.

  De ene keer moet je van de ene kant naar de andere kant van de stad, de andere keer moet je tegen een Decepticon racen om hem tegen te houden en weer een andere keer moet je Wheeljack beschermen voor een korte poos. En dat is, op de baasgevechten –die overigens wel echt tof zijn- na, eigenlijk alles wat er te doen is.

  Onderweg van A naar B kom je natuurlijk wel de nodige tegenstand tegen in de vorm van goed gevarieerde Decepticons en Insecticons. Daarin heeft Platinum Games absoluut wel voldoende aandacht aan besteed. En dat geldt ook voor het vechtsysteem.

  Transformers - Devastation Review

  Wel dikke actie en combo's

  Gelukkig weet Transformers: Devastation je ondanks het gebrek aan diepgang in het verhaal en de variatie in level en missies toch behoorlijk te vermaken. De game maakt namelijk behoorlijk veel goed op het gebied van actie en houdt je eigenlijk constant bezig.

  Om te beginnen kent Transformers: Devastation een soortgelijk vechtsysteem als Bayonetta, waarin je combo's maakt met mêlee aanvallen en je vuurwapens. Je kunt met de twee aanvalsknoppen diverse combo's maken die werkelijk spectaculair zijn. Er zijn tientallen combo's beschikbaar en deze zijn ook in het menu te vinden.

  Na een combo gemaakt te hebben, kun je deze afmaken met een unieke Charge aanval, waarbij je personage transformeert en de vijand daarna als auto te lijf gaat. Daarnaast vult er tijdens het vechten langzaam een meter. Als die vol is kun je een super aanval doen, zoals de barrage van bommen die Bumblebee kan gooien.

  Je kunt in Devastation ook aanvallen ontwijken en als je dat goed weet te timen kom je in de focus-modus terecht. De tijd vertraagt dan even, terwijl jij naar hartenlust je tegenstander in de pan kunt hakken. Het onder de knie krijgen van dit systeem is essentieel, want de tegenstander verandert je zonder pardon af!

  De vijandelijke weerstand is zelfs zo groot dat je het met alleen je vuisten niet redt. Gelukkig heb je wapens tot je beschikking zoals energonzwaarden en energonbijlen, maar je hebt ook diverse vuurwapens tot je beschikking. Die zijn sterker dan de mêlee wapens, maar hebben nooit veel munitie.

  Transformers - Devastation Review

  Veel upgrades mogelijk

  Het tweede element waarmee Transformers: Devastation je bezig houdt is het upgraden van je wapens en je Transformers. Gedurende de game zul je steeds meer wapens vinden die in de Ark, het hoofdkwartier van de Autobots, opgeslagen worden.

  Bovendien verdien je geld tijdens de missies en dat is handig om je karakter en de wapens sterker te maken. Transformers: Devastation maakt namelijk gebruik van een XP-systeem. Je wordt dus steeds sterker, maar dit gaat wel erg langzaam.

  Door er wat geld tegenaan te gooien gaat alles wat sneller. Het geld is namelijk aan diverse dingen te besteden in de game. Je kunt wapens fuseren om zo een sterker wapen met meer perks te krijgen, tech chips ontwikkelen om je Transformer een perk te geven, maar ook je robot bijvoorbeeld sterker of sneller maken.

  Op zich heb je in de game genoeg geld, maar als je te kort komt, kun je ook wapens en tech chips verkopen. Het upgraden van wapens en je Transformers is in de game essentieel, gezien het op een gegeven moment wel echt uitdagend wordt. En hoe zuur is het als je net tien minuten tegen Menasor gevochten hebt en dan de pijp uit gaat?

  Transformers - Devastation Review

  Geen multiplayer, maar wel uitdagingen en collectibles

  Als je de Transformers: Devastation dan na een uurtje of 7 uitgespeeld hebt kun je het verhaal of losse missies opnieuw spelen op een hogere moeilijkheidsgraad. Je zult dan ook meteen merken dat je echt wel een tandje bij moet zetten. Het verschil hiertussen is namelijk enorm.

  Het opnieuw spelen van het verhaal is door eerder genoemde punten niet zo aantrekkelijk, maar de vele collectibles, zoals Decepticon vlaggen en spionagevliegtuigen en Krimzeeks die je kunt vinden om artwork vrij te spelen, maken het meer dan waard voor de fan van de serie.

  Ook biedt Transformers een heleboel uitdagingen in de Challenge modus, waarin je vergelijkbare doelen als die uit het verhaal hebt, maar dan met een tijdslimiet. Helaas biedt de game geen multiplayer modus, maar dat was waarschijnlijk alleen maar één grote chaos geworden met vier spelers.

  Platinum Games heeft deze dan waarschijnlijk ook bewust om die reden weggelaten. Toch was het zeker wel tof geweest als je de game met op zijn minst één andere speler samen kon spelen. Zeker gezien je de keuze hebt uit meerdere Autobots.

  Transformers - Devastation Review

  Echt een aanrader voor de fans, maar voor de rest..

  Transformers: Devastation is een hele toffe game geworden. Platinum Games heeft er alles aan gedaan om de fans echte waar voor hun geld te geven. De game oogt en klinkt dan ook als één dikke Transformers aflevering uit 1980, maar dan een van een uur of zeven. Los daarvan mist de game wel enkele elementen.

  Zo is het verhaal echt te simpel voor de duur van de game en dat gaat opbreken. Daarbij is er wat betreft de missies en levels niet over variatie gedacht en mist de game een multiplayer modus. Dat laatste is begrijpelijk, maar het was desalniettemin tof geweest. Ondanks dat is Transformers: Devastation zeker een aanrader, maar voor fans een must have!

  7

  De plus- en minpunten

  • Authentiek aan de serie van toen
  • Originele stemacteurs
  • Over de top actie
  • Veel collectibles
  • Goede challenge modus
  • Biedt een goede uitdaging
  • Verhaal is te plat voor de spelduur
  • Weinig variatie in de missies
  • Geen multiplayer modus

  Transformers: Devastation

  Verkijgbaar vanaf 9 october 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.