De reboot van DOOM blaast een frisse wind door de franchise. Over de game zelf waren wij dan ook zeer te spreken. Elektronicafabrikant Thrustmaster komt ter gelegenheid van de release van DOOM met een limited edition headset: de Thrustmaster Y350X.

De headset beschikt over 7.1 audio-technologie die uit twee 60mm speakers wordt weergeven. Ook zit er een speciaal systeem in de koptelefoon waarmee de bastonen nog eens extra kunnen worden versterkt. Er zit een unidirectionele microfoon bij die is ontworpen om de stem van de gebruiker er uit te pikken.

De Y350X heeft op de speakers en op de hoofdband schuimkussens die de headset zeer comfortabel op je hoofd laten rusten. Een ander voordeel van de speakers is dat ze je oren geheel omsluiten, wat op zijn beurt eventueel omgevingsgeluid goed afsluit.

Thrustmaster Y350X DOOM Editie Headset Review

Ruimtelijk inzicht

Het 7.1 audiosysteem zorgt in-game voor een zeer goede audioweergave. Bij games als Battlefield 4 en Star Wars: Battlefront, die bekend staan om hun fantastische sound design, krijg je een zeer goed ruimtelijk inzicht van je omgeving, en geeft je vaak net de bovenhand in een gevecht.

Er wordt vaak gezegd dat audio net zo al dan niet meer belangrijker is dan video in een game of film. Probeer maar eens een game te spelen zonder audio! De ervaring veranderd compleet als je alleen maar op je ogen bent aangewezen qua informatieverzameling.

Een goed voorbeeld van een situatie waarin de audio de bovenhand kan voeren in een game is op de Battlefield 4 multiplayermap Operation Whiteout. In deze map, die onderdeel is van de recentelijk gratis verkrijgbaar geweeste Final Stand DLC, speel je in een steeds dichter wordende sneeuwstorm. Na een tijdje realiseer je je pas hoe erg je dan op het geluid van voetstappen let tussen het gehuil van de wind door.

En dit maakt echt verschil. Als je de vijand eerder hoor dan hij jou ben je eerder klaar om te vuren. Explosies dringen bij de Thrustmaster Y350X beter door, mede dankzij het bass boost systeem. In een spel als de laatste Need for Speed, die een stevige EDM soundtrack heeft kun je ook tussen de motorgeluiden door goed meegenieten van de muziek.

Thrustmaster Y350X DOOM Editie Headset Review

Teamwork is dreamwork

Soms is teamwork in games natuurlijk ook belangrijk. Daarvoor moet je ook goed communiceren met je teamgenoten. Als je in een party zit met je vrienden of in game-chat van een bepaald spel kun je met deze headset ook prima overweg. De kwaliteit van je stem wordt door de unidirectionele goed weergeven aan het andere eind.

Door de bastonen en over het algemeen gezien goede kwaliteit audio van games wordt echter het contrast met de lagere kwaliteit geluid van de audio van je teamgenoten wel erg groot. Bij Xbox One party chat ontvang je bijvoorbeeld niet een buitengewoon goede kwaliteit audio, en dit uit zich in een schelle toon als je je vrienden of teamgenoten hoort.

Thrustmaster Y350X DOOM Editie Headset Review

Combat hardened op een sjieke manier

Helaas voelt de Thrustmaster Y350X wel wat goedkoop aan. Qua gewicht is de headset ook zeer licht, maar dit draagt bij aan het goedkope en fragiele gevoel dat de koptelefoon biedt. Het design van de koptelefoon is mooi gedaan, met aan beide kanten het DOOM logo en effecten die de illusie wekken dat de headset als het ware combat hardened is. De padding aan de binnenkant van de headset is bruin, wat sjiek oogt. De zwart-rood-witte vormgeving van de buitenkant doet wel weer wat af aan het sjieke gevoel, het blijft tenslotte DOOM.

De headset is weliswaar plug and play compitabel met je Xbox One, en wordt op dezelfde manier in je controller geplugd als de standaard Xbox headset. Op de plug waarmee je de headset aansluit bevinden zich de instellingen qua volume (gamegeluid en chatgeluid), de sterkte van de bastonen en de mute knop voor je microfoon. Via een lichtje met aan weerskanten een plus en minknop heb je een duidelijk idee tot hoe hoog of laag je de instellingen verzet.

Waarschijnlijk omdat de headset draadloos geluid ontvangt via de controller wil er nog wel eens storing ontstaan. Dit kan om allerlei redenen gebeuren: het signaal van je telefoon, je wifiverbinding, statische elektriciteit, noem maar op. Helaas is deze headset wel erg gevoelig voor dit soort storingen, en heb je regelmatig last van een bromtoon of statisch geluid.

Thrustmaster Y350X DOOM Editie Headset Review

Intenser

In conclusie geeft de headset goed geluid weer. De explosies zijn door het bas-systeem net iets intenser en het 7.1 surround sound systeem geeft je in bepaalde games een goed ruimtelijk inzicht en maakt zeker speeltechnisch gezien verschil. Je hoort de vijand al voordat hij jou heeft gezien, en vaak zul je dit merken aan het scorebord na een potje. De vormgeving aan de buitenkant is mooi, maar de kwaliteit van het plastic zorgt wel voor een fragiel en goedkoop gevoel.

Voor de prijs van rond de 149 euro maakt dit echter niet uit, want dat is voor een 7.1 headset gewoon relatief goedkoop voor de kwaliteit die je er voor krijgt. Als je naar een Xbox One of Windows headset met een goede prijs/kwaliteit verhouding op zoek bent is de Thrustmaster Y350X DOOM Editie een uitkomst.