The Theory of Everything Review (Blu-Ray) - Redmayne is ongekende klasse

  Het droevige nieuws heeft ons bereikt dat Stephen Hawking is overleden. Een paar jaar terug was er een indrukwekkende film over hem: The Theory of Everything. En daarom brengen we graag deze review nog even aan het licht. Eddie Redmayne won een Oscar voor zijn rol.

  The Theory of Everything vertelt het waargebeurde verhaal van Stephen Hawking die op 21-jarige leedtijd ontdekt dat hij ALS heeft. Terwijl de getalenteerde Cambridge student net in de bloei van zijn leven is, begint hij langzaam aan af te takelen. En dat is een pijnlijk proces.

  De film neemt de kijker mee vanaf dit pijnlijke moment tot in de jaren die erna volgden. Van het moment dat Redmayne zijn eerste liefje krijgt, tot het moment dat hij kinderen krijgt en hij weer een nieuwe liefde treft. Zo’n uitgestrekte periode doet het goed, want als kijker leef je mee met alle emoties die Hawking ondergaat.

  The theory of everything review

  Emotionele aanslag

  Dat zijn er nogal wat. Want hij is net 21 als hij de diagnose hoort. Hij studeert lekker, is uiterst slim en leert Jane Wilde (Felicity Jones) kennen op wie hij op slag verliefd wordt. Ze gaan nog maar net met elkaar als Hawking het vreselijke nieuws hoort. Hoe ga je daarmee om?

  Hoe open als hij zich stelde voor Jane verandert als sneeuw voor de zon. Hij verstopt zich op zijn kamer, weg van de buitenwereld, teruggetrokken in zijn eigen wereld. Tot ergernis van Jane, want zij vraagt zich af waarom ze niets meer hoort van haar verse vlam. Hawking probeert haar te beschermen tegen een vervelende toekomst. Als ze elkaar eenmaal onder ogen zien en hij vertelt wat er met haar aan de hand is, wendt ze zich niet af.

  Tot zijn ergernis, en ook die van zijn ouders. Zo’n jong meisje is toch niet opgewassen tegen zo’n vreselijke ziekte? Jane is dat wel. Ze houdt van Hawking en wil samen met hem oud worden. De twee kiezen voor elkaar en gaan voor elkaar en dat is prachtig om te zien.

  The theory of everything review

  Geweldig acteerwerk

  Hoewel Jones prachtig acteert is het Redmayne die pas echt de show steelt. Een frisse jongeman van begin dertig is in staat om te laten zien hoe iemand met ALS langzaam aftakelt. In het begin kan hij moeilijk lopen en klapt hij een keer onderuit op straat. Dat kan iedere acteur nog spelen.

  Maar Hawking takelt letterlijk af. Na jaren zit hij in een rolstoel en het komt zelfs zo ver dat hij op een gegeven moment niet meer kan praten. Geestelijk is hij zo fit als een hoentje, maar het lichaam protesteert enorm. Zijn benen werken niet, en ook zijn armen doen niet wat hij wil.

  the theory of everything review

  Feel good

  De manier waarop Redmayne in klasse alles naar doek weet te vertalen is van ongekend hoog niveau. En het knappe is dat je als kijker nooit naar hem kijkt als een zielige invalide. Redmayne is zelfs in de slechtste lichamelijke staat uiterst charmant door een weergaloze glimlach.

  En dat is bepalend voor Hawking. De kijker leert een man kennen die nooit van opgeven weet. Hoewel op zeker moment werd aangenomen dat hij nog maar een paar jaar te leven had, leeft hij nu nog steeds. Tegen ieders verwachting. Hij heeft zelfs Redmayne gefeliciteerd met zijn gewonnen Oscar. Een groter compliment dan de prijs zelf had de acteur niet kunnen krijgen.

  De vraag is wel hoe lief alles er in de werkelijkheid aan toe is gegaan. Ondanks dat de film genoeg drama bevat, leunt het af en toe wel aan tegen feel good. En misschien zijn dingen in de film wel rooskleuriger geuit dan ze echt waren. Dat is ook de enige smet op de ervaring.

  the theory of everything review

  Perfect op Blu-Ray

  Veder is de Blu-ray eentje die niet in je collectie mag ontbreken, het is een van de beste films van 2015. Misschien wel dé beste. Bovendien als je de Blu-ray koopt, krijg je ook nog eens een code erbij zodat je ‘m overal kan kijken op tablet, smartphone of computer; ideaal dus! Voor de liefhebber staan er bovendien nog wat extra’s op de Blu-ray: verwijderde scenes, commentaar van de regisseur en een korte kijk in hoe de Hawkings de Hawkings zijn geworden.

  The Theory of Everthing is dus een instant buy. Houd je van drama, houd je van romantiek? Dan is the Theory of Everthing een prachtige film om in huis te halen. Een film met de leading actor voor Oscar moet je gewoon in je collectie halen.

  9

  De plus- en minpunten

  • Redmayne acteert bizar goed. Oscar verdiend!
  • Prachtig verhaal
  • Emoties worden goed aangesproken
  • Af en toe te veel feel good

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.