The Last Jedi Review (Blu-ray) - Een typische Star Wars film

  “May the force be with you”, vroeg of laat worden we allemaal blootgesteld aan deze wijze woorden. Ze komen uit het Star Wars universum waarbij lichtzwaarden, ondersteund door prachtige geluidseffecten, garant staan voor menig vechtpartij. In deze The Last Jedi review lees hoe Star Wars VIII verder gaat met het verhaal uit The Force Awakens.

  IMDb © Lucasfilm

  The Force Awakens eindigde met een prachtig shot in een mooi natuurgebied; opgenomen in Skellig Michael te Ierland. Op dit eiland, dat niet zo heel eenvoudig te bereiken is, staat hoofdpersonage Rey (Daisy Ridley) oog in oog met Luke Skywalker (Mark Hamill). Onze jonge avonturier heeft een hoop vragen en bij Luke, die menig film-fan kent van oudere Star Wars films, hoopt zij antwoorden te vinden. Want in The Force Awakens gebeurde een hoop gekkigheid, zeker wat betreft Rey.

  The Last Jedi Review

  Strijd tegen The First Order

  En zo heel gek is die gedachte niet dat ze bij hem, nota bene de laatste Jedi, antwoorden kan vinden. Nu zal dat niet zo 1,2,3, gaan als zal blijken uit de film. Belangrijker nog dan Rey's persoonlijke zoektocht is dat ze Luke daadwerkelijk nodig heeft. The First Order heeft namelijk de touwtjes in handen, Kylo Ren lijkt volledig zijn duistere kant te hebben omarmd en dus is het niet zo eenvoudig om verzet te bieden aan al deze slechteriken. Onze bekende helden, zoals Rey, Leia (Carrie Fisher), Poe Dameron, Finn en niet te vergeten BB8 willen dit wel.

  De vraag is alleen: wat wil Luke? De jongeman die altijd stond voor positiviteit en een heldere blik op het leven, lijkt opeens een totaal ander persoon. Niet voor niets is hij afgesloten van de buitenwereld op een eiland. Want hij heeft besloten niet nog eenmaal zijn krachten te gebruiken, maar alles te laten rusten. Lukt het Rey om Luke te overtuigen? Duidelijk is in ieder geval als je de extra’s op de Blu-ray kijkt (dus ga dat zeker doen!) dat Hamill het lang niet altijd eens is geweest met de wendingen die zijn personage meemaakt.

  Waar The Force Awakens geregisseerd werd door J.J. Abrams, is The Last Jedi geregisseerd door Rian Johnson. Hij was verantwoordelijk voor films zoals Looper en Brick, wat overduidelijk hele andere koek is dan Star Wars. Hamill windt er dan ook geen doekjes om en laat in een interview weten dat, als alles wat hij doet in The Last Jedi goed overkomt, het 100 procent het werk is van Johnson, maar ook vice versa.

  The Last Jedi Review

  Nieuw tijdperk met nieuwe helden

  Hoewel er hele discussies gehouden kunnen worden over de veranderingen die Luke Skywalker meemaakt is het voor fans van het eerste uur tof om te zien dit oude personage er ‘gewoon’ in zit, en op overtuigende manier. Datzelfde geldt voor Leia. Al is ook duidelijk dat er toegewerkt wordt naar een nieuw tijdperk met nieuwe helden, dat merkten we al in The Force Awakens. Harrison Ford is al uit het script geschreven eerder en Fisher is helaas niet meer onder ons. Dus het is nog maar de vraag wat we ooit (precies) gaan zien van Hamill. Al weet je het met Star Wars nooit wat er gaat gebeuren.

  Wel is duidelijk dat de nieuwe personages genoeg stof hebben om te vertellen. Continu is er nu een strijd tussen Rey en Kylo Ren (Adam Driver), waarbij Rey het goede vertegenwoordigt en Kylo duidelijk speelt met duistere krachten, vergelijkbaar wat we zagen met Anakin Skywalker. De grens tussen goed en kwaad lijkt soms snel te vervagen. En Rey doet er alles om aan Kylo positief te veranderen, terwijl Kylo geheel zijn eigen agenda beheert. Ridley en Driver spelen de sterren van de hemel en elke dialoog is raak. Al spat het acteerwerk er van iedereen wel vanaf in deze film, zelfs van de figuranten.

  Zo zit er een heel gaaf casino in de film waarbij tig figuranten tot in detail prachtig zijn uitgewerkt. Alleen al om die reden is de Blu-ray een aanschaf waard, zodat je de film rustig meerdere malen kunt bekijken en kan genieten van cinematografische topkwaliteit. Want dat is het wat The Last Jedi uitstraalt, pure topkwaliteit.

  Knap is het vooral om te zien hoe Johnson zijn plekje heeft veroverd en een Star Wars film heeft neergezet, waarvan je het idee hebt dat het meeste klopt. Al heeft de regisseur hem af en toe flink geknepen, zoals uit de fascinerende extra’s op de Blu-ray blijkt. Zodra je de film koopt, krijg je zeker een paar uur extra's voor de kiezen en dat is niet mis. Genieten juist!.

  Het enige wat er misschien aan ontbreekt is iets meer aandacht voor het overlijden van Carrie Fisher. Iets wat wel benoemd wordt, maar eigenlijk te weinig aan bod komt. Natuurlijk zou niet alles in het teken moeten staan van haar overlijden, maar iemand die altijd onderdeel is geweest van een belangrijke driehoeksverhouding verdiende het om meer in de spotlight te staan op de extra’s.

  The Last Jedi Review

  The Last Jedi Review (Blu-ray) - Beter dan The Force Awakens?

  Dat neemt niet weg dat de film op zich sterk is. Beter dan The Force Awakens? Nee, daar gebeurde simpelweg meer en had je vaker het gevoel dat je echt verpletterd werd. Maar is het een Star Wars film?

  Zeker. Eentje die prima in het rijtje van de rest past. Dus maak je maar klaar voor een fijn avondje ruimtegevechten vol met lichtzwaarden!

  8

  De plus- en minpunten

  • Sensatie
  • Sterk acteerwerk
  • Oog voor details
  • Iets te weinig aandacht voor Fisher
  • De wendingen van Luke Skywalker

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.