Star Wars The Force Awakens Review - De beste Star Wars film in jaren

  Het is eindelijk zover: eindelijk draait de zevende Star Wars film in de Nederlandse bioscopen. Weet The Force Awakens de zure smaak van de prequels uit onze monden te wassen? Lees het in de Star Wars The Force Awakens Review van XGN!

  Star Wars is meer dan een simpele filmfranchise. Het gaat verder dan de zes (nu zeven) speelfilms die ooit in de bioscopen te zien waren. Nee, Star Wars is een wereldwijd fenomeen met een populariteit die zijn weerga niet kent. Hoe kan een nieuw deel dat tien jaar na de laatste film verschijnt dan überhaupt nog indruk maken?

  Zeker nadat The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith door veel fans toch als teleurstellingen gezien werden. En of je nou fan bent of niet van deze drie films, misten ze toch de magie van de originele drie films uit de jaren '70 en '80. The Force Awakens, geregisseerd door J.J. Abrams, probeert dit nostalgische gevoel bij zowel kinderen als volwassenen terug te brengen. Is het gelukt?

  Star Wars The Force Awakens Review

  Een echte Star Wars film

  Het korte antwoord is ja, Star Wars The Force Awakens is zonder twijfel een echte Star Wars film. Zelfs zonder de invloed van bedenker George Lucas weten J.J. Abrams en Disney een spannende sci-fi film met fantasie invloeden neer te zetten, zonder nieuwkomers af te schrikken. En dat was zeker geen makkelijke taak.

  Het verhaal speelt zich af 30 jaar na de gebeurtenissen in de laatste (chronologische) Star Wars film, Return of the Jedi. Er is een nieuwe republiek opgesteld, maar de held Luke Skywalker is als laatste Jedi verdwenen. The First Order, een groep fanatiekelingen die zich nog steeds vastklampen aan de idealen van het keizerrijk, probeert Luke te vinden om hem te doden. De nieuwe republiek heeft de Resistance opgezet om Luke eerder te vinden en de First Order te stoppen.

  Dit met de nodige twists die goed genoeg zijn om ze niet in deze review voor jullie te verpesten. Het is een perfect voorbeeld van trailers waarbij niet het complete verhaal verklapt wordt. Meer woorden zullen we hier dan niet aan vuil maken. The Force Awakens is een achtbaanrit op intergalactisch niveau, zoals een Star Wars film beaamt!

  Star Wars The Force Awakens Review

  Nieuw & oud

  Hierbij helpt ook het acteerwerk van Star Wars nieuwkomers Finn (John Boyega), Rey (Daisy Ridley) en de antagonist Kylo Ren (Adam Driver). In vergelijking met het houterige acteerwerk van de acteurs uit de prequels worden deze (en meer!) nieuwe personages overtuigend neergezet. Als kijker zijn we geïnteresseerd in het lot van deze personages; een gigantische verbetering ten opzichte van de houterig geacteerde personages in de prequels.

  De oude garde, bestaande uit Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher en anderen, keren terug naar de rollen die hen ooit beroemd maakten. Ze voegen het nodige charisma en herkenbaarheid toe en vullen de nieuwe cast passend aan. Verwacht alleen geen grote rollen voor deze oude rotten, de focus van het verhaal ligt zoals het hoort op de nieuwe acteurs.

  Star Wars The Force Awakens Review

  Fysieke droids

  Het verhaal van Star Wars The Force Awakens is op een fantastische manier op het scherm getoverd. De special effects zijn een goede mix tussen oude vetrouwde (fysieke!) sets, poppen en robots en digitale effecten. Het laatste lightsaber gevecht dat we eigenlijk al zo vaak gezien hebben is in The Force Awakens ontzettend goed uitgevoerd. De vonken spatten letterlijk van het scherm, vol suspens en spanning.

  Dit betekent natuurlijk niet dat The Force Awakens een perfecte film is, verreweg daarvan. Bepaalde verhaalelementen en personages gaan nergens heen of krijgen niet de nodige aandacht. Zo was voor ons Captain Phasma de grootste teleurstelling en een verspilling van een potentieel gave antagonist.

  Verder blijft de film in sommige aspecten een beetje te veel hangen in het elementen van de oudere films imiteren. Bepaalde (actie)scènes knipogen net iets te veel naar de eerdere films, waardoor we daar een been there done that gevoel kregen. Dit was niet zo vaak om de film te verpesten. Maar als je als kijker iets compleet vernieuwends verwacht zal je het hier niet vinden.

  Star Wars The Force Awakens Review

  Star Wars The Force Awakens Review – De Force is sterk met deze film!

  The Force Awakens is een spannende, visueel indrukwekkende en bevredigende voortzetting van de Star Wars saga. Zowel kinderen als nostalgische volwassenen kunnen smullen van deze geweldige terugkeer naar ons favoriete galaxy far, far away. Het is een liefdesbrief naar de originele trilogie, al voelen sommige stukken weer net iets te vetrouwd aan.

  Als je alleen nooit wat gehad hebt met de Star Wars films zal deze film je waarschijnlijk niet bekeren. Er wordt niets baanbrekends nieuws gedaan voor de serie en er wordt vooral ingespeeld op bestaande fans. Maar als dit je eerste stap in het Star Wars universum is, dan kunnen wij het alleen maar aanraden. May the force be with you!

  Star Wars: The Force Awakens draait vanaf nu in de Nederlandse bioscopen. Verfris je geheugen over de Star Wars saga met onze handige recap van de filmserie. Kijk ook de eerste reacties van de filmgangers. Voor nog meer Star Wars kan je alle films in huis halen.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Zowel oude als nieuwe cast overtuigend
  • Actie vol suspens
  • Special effects van hoog niveau
  • Beste lightsaber gevecht ooit
  • Imiteert oude films net iets te veel
  • Verhaallijnen gaan niet allemaal ergens heen

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.