Tekken 6 Review

  Het is tijd voor brute moves en nog mooiere combo's met balans en snelheid. Het is tijd voor Tekken 6! Niet langer hoef jij naar de arcade hallen, maar wordt de game met grof geweld jouw huiskamer in gelanceerd. Breekt het angstzweet je al uit?

  De Tekken franchise gaat al heel wat jaartjes mee, maar het zesde deel is de eerste die nu uitkomt op de huidige generatie consoles. Hoewel Tekken toch altijd een kindje was van Sony heeft Namco Bandai ditmaal een opvallende keuze gemaakt. Ook Xbox 360 eigenaren kunnen namelijk met Tekken 6 aan de slag. Een breder publiek wordt dus opgezocht, maar kan iedereen zich vinden in deze fighting game?

  Scenario Campaign
  Wat super handig is aan Tekken 6 als je opstart, is de keuze die je kunt maken hoe jij straks staat in de arena: links in beeld, dus je vijand rechts van je, of net andersom. Een ideale optie! Maar eerst gaan we het hebben over de Scenario Campaign Mode. Dit is een modus die we in het verleden ook al hadden, bekend als Tekken Force Mode, maar nu opnieuw gebracht wordt onder een andere noemer. Door een heel vet filmpje wordt de geschiedenis van Tekken uit de doeken gedaan. En dit ziet er goed uit: de cell shaded sfeer van de flahbacks spat van je tv-scherm af: prachtig.

  Tekken 6 Screenshot 128663 Tekken 6 Screenshot 128661 Tekken 6 Screenshot 128659

  Gewoon ouderwets Tekken spelen
  Wat je in de Scenario Campaign Mode doet is niet een-op-een vechten, maar levels doorlopen en dan het tegen meerdere vijanden opnemen, afrondend met een baas. Helaas zijn er wat haken en ogen aan deze modus. Allereerst is er een online co-op maar geen offline co-op. Hopelijk wordt dit snel met een patch gefixt, want met z'n tweeën de levels doorkruisen is veel leuker. Alleen beleef je niet zoveel, daarvoor is het te repetitief en te saai. En helaas, zoals Timo al aangaf in zijn impressie, werkt het niet helemaal vlekkeloos. Wat wel leuk is, is dat je ondertussen geld verdient in de levels en daarvan wordt je personage beter. En met zo'n 40 levels ben je wel even zoet.

  Dus uiteindelijk is het wel degelijk een leuke toevoeging aan Tekken 6, wees je er alleen van bewust dat het niet zo geweldig is als het misschien over doet komen. Wil je meer op de 'normale' manier met Tekken 6 aan de slag, dan zijn er evengoed heel wat mogelijkheden, zowel offline als online. Offline heb je de Arcade, Versus, Time Attack, Survival en Practice modi, wat voor de meesten wel duidelijk zal zijn wat daarmee bedoeld wordt.

  Tekken 6 Screenshot 130075 Tekken 6 Screenshot 130073 Tekken 6 Screenshot 130071

  Oude bekende koek, met enkele nieuwe dingen
  Vechten kun je ditmaal met 42 personages, waarvan dus een aantal nieuwelingen. Maar uiteraard keren de bekende Tekken vechters allemaal terug. Namco Bandai heeft er ditmaal voor gekozen dat alle personages vanaf het begin af aan al beschikbaar zijn. Je hoeft dus niets meer te unlocken en dat is jammer. Want waar blijft het gevoel écht voor iets te strijden?

  Maar ook dat zien we door de vingers. Wat we willen met Tekken 6 is gewoon vechten: knopjes rammen of combo's maken (kijk zelf maar welke van de twee van toepassing is bij jou). En dit alles doe je in de bekende één-op-één gevechten, zoals het hoort bij een fighting game. Hoewel sommigen misschien denken, dit heb ik allemaal al gezien, kunnen we toch ook stellen dat er wat vernieuwingen zijn. Namco Bandai heeft zo waar haar best gedaan om Tekken 6 met flair af te leveren in dit huidige tijdperk!

  Tekken 6 Screenshot 128633 Tekken 6 Screenshot 128631 Tekken 6 Screenshot 128629

  Tekken 6 met de tijd mee
  Er zijn natuurlijk al meerdere fighting games verschenen op de PlayStation 3 en Xbox 360. Zo kwam al snel na de release van de Xbox 360 een nieuwe Dead or Alive uit, waarin je met levels kon spelen. Hiermee wordt bedoeld dat de omgevingen interactief waren. Als je ergens op een brug stond, kon je je tegenstander erag schoppen en ging je beneden verder met knokken.

  Tekken 6 doet dit idee nu dunnetjes over en gezegd moet worden dat het gewoon cool is! Zo is er in de game een stuk met een glazen vloer. Als jij maar vaak genoeg je tegenstander op neerslaat, zak je vanzelf door de vloer heen en bevind je je daarna in een heel nieuw level als het ware. Dit soort dingen zul je meer terugvinden in Tekken 6.

  Tekken 6 Screenshot 128619 Tekken 6 Screenshot 128617 Tekken 6 Screenshot 128615

  Tekken zoals we het kennen
  Voor de rest werkt en ziet Tekken 6 er als vanouds uit. De besturing werkt in de offline en online modi (we hebben het hier niet over de Scenario Campaign Mode) vlekkeloos. Voor iedereen is dit makkelijk op te pakken. Het is een fighting game met een snel tempo, en met knopjes rammen kom je er wel. Toch draait Tekken natuurlijk al om het leren kennen van je karakters, het maken van combo's en dus gewoon goed doorhebben wat je nu echt aan het doen bent. Met heel veel karakters en modi zit je er dus warm bij de komende maanden.

  Ook de geluiden zijn weer fraai, voor het Japanse taaltje ontwikkel je vanzelf een zwak met dit soort spellen en dat is goed. Het is de eerste keer dat Tekken 6 in HD te spelen is, maar dit is jammer genoeg niet zo goed als we zouden willen. Omgevingen zijn fraai en typisch vrolijk Japans gekleurd, maar je merkt toch dat niet de optimiale krachten gehaald zijn uit de consoles en dat is jammer. Zeker een fighting game moet van je scherm afspatten met elke klap en stoot en dat doet de game niet altijd. De motion blur waar gebruik van wordt gemaakt maakt dit teleurstellende gevoel deels goed.

  Tekken 6 Screenshot 126397 Tekken 6 Screenshot 126395 Tekken 6 Screenshot 126393

  Wat je Tekken 6 gewoon moet nageven is het enorme speelplezier dat je aan de game kunt beleven. Het spel heeft zoveel opties en modi en daarmee gewoon een gigantische replaywaarde. Er zijn veel Tekken fans over de wereld, dus deze game kun je altijd online spelen als je wilt. En dan begint de uitdaging natuurlijk pas echt. Hoe goed ben jij nou eigenlijk? Dacht je het allemaal aan te kunnen, maakt een Japanner gehakt van je. Online werkt de game prima. Weinig lag treedt op en zelfs mensen die vroegtijds afhaken omdat ze niet tegen hun verlies kunnen, krijgen een waarschuwing. Dus frustraties worden hiermee alweer gehalveerd, wat goed werk is van Namco Bandai.

  {mig:HkEcekenRMma}

  Aanschaf waard, uren plezier
  Of jij nou van button bashen houdt of combo's uitvoerig wilt kennen, en of jij nou een PlayStation 3 in bezit hebt of een Xbox 360: het maakt allemaal niet uit. Tekken 6 is jouw ding! Namco Bandai heeft met deze fighting game een toppertje afgeleverd binnen dit genre. Helaas laat het hier en daar wat steekjes vallen, maar dat zien we graag door de vingers. Tekken 6 is een goede vechtgame geworden die je heel lang zoet zal houden. Alle gamers zullen zich dan ook prima kunnen vermaken met dit mooie, maar toch vooral grove, geweld.

  8.5

  De plus- en minpunten

  Tekken 6

  Verkijgbaar vanaf 30 october 2009

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2024 Alle rechten voorbehouden.