Super Smash Bros Ultimate DLC Joker Review - Tijd voor Persona!

  Na de fantastische release van Super Smash Bros Ultimate in december is het nu tijd voor een heerlijk toetje. In de vorm van DLC brengt Nintendo nog vijf extra vechtersbazen naar Super Smash Bros Ultimate. In onze Super Smash Bros Ultimate DLC Joker review lees je wat we vinden van de introductie van Persona 5 held Joker!

  Mocht het nog niet duidelijk zijn. Super Smash Bros Ultimate staat meer dan ooit in het teken van de ultieme viering van videogames door een rijkgevulde game met meer dan 70 speelbare personages aan te leveren. Deze kunnen allemaal de strijd met elkaar aangaan, want de kern van Smash draait nog steeds om het vechten en dan wel door je tegenstander uit het veld te stoten.

  Smash Bros. Joker

  Voor de fans!

  Met de introductie van Joker komt daar nu dus nog een extra personage bij, maar daar blijft het niet bij. Naast het speelbare personage Joker krijg je ook nog een nieuw strijdveld gebaseerd op de wereld van Persona 5. Het Mementos-gebied om precies te zijn dat steeds andere nummers uit de Persona-reeks afspeelt. Verder kun je met Joker de singleplayer modi doorspelen die volledig in het teken staan van schaduw-versies van Persona 5-personages verslaan.

  Het is het zoveelste voorbeeld van hoeveel detail en aandacht game-regisseur Sakurai schenkt aan ieder aspect van de game. Tot in de puntjes worden de fans van de Persona-serie bediend door de eerdergenoemde singleplayer bijvoorbeeld. Het thema van vechten tegen schaduwen staat immers centraal in Persona 5 en dus wordt dat meegenomen in Ultimate.

  Het meest toonaangevende voorbeeld is misschien wel dat het overwinningsdansje van Joker als animatie in de game te vinden is. Elke keer dat je als Joker een gevecht wint, wordt zijn speciale manier van de winst vieren in gestart en dat is en blijft leuk. Toch is de Joker DLC niet alleen om fans van de Persona-serie te bedienen, want Joker moet natuurlijk ook een goed robbertje vechten.

  Smash Bros. Joker

  Experimentele vechtkunsten

  Gelukkig kan Joker dit als de beste, zoals in Persona 5 al duidelijk werd. Met zijn bekende pistolen en zwaard kan hij flink wat rake klappen uitdelen aan de vijand. Hij is wat dat betreft een personage dat zowel van afstand als dichtbij flink wat schade uit kan delen. Hierdoor is hij uiterst geschikt om als plaaggeest te dienen, maar kost het wel wat meer moeite om vijanden van het speelveld te stoten.

  Gelukkig gaat dit een stukje gemakkelijker zodra je Jokers speciale Persona-meter hebt opgebouwd, iets wat je doet door klappen uit te delen. Wanneer deze vol is, roept Joker automatisch zijn Persona Arcane op die vervolgens uit zijn rug steekt. Het is alsof Joker zijn innerlijke Hulk naar boven laat komen en dat valt al gauw te merken wanneer hij klappen uitdeelt in combinatie met Arcane. Deze zijn namelijk twee keer zo sterk en kunnen vijanden genadeloos afstraffen.

  Vijanden kunnen jou alleen ook genadeloos afstraffen zodra je in de lucht hangt. Joker is in de lucht namelijk net zo sterk als een struisvogel zonder vleugels oftewel compleet waardeloos. Er komt maar nauwelijks een goede klap af en ook is het moeilijk om jezelf te redden doordat de aanval voor je laatste reddingspoging in de lucht moeilijk te besturen is. Best wel jammer aangezien dit toch een belangrijk onderdeel is van het vechten in Smash.

  Smash Bros. Joker

  Niet voor iedereen

  Toch is er niet ontzettend veel om over te klagen, omdat Joker niet het enige personage is dat grote voor- en nadelen heeft in gevechten. Dat geldt namelijk voor een groot deel van het grootschalige rooster. Het doet de balans van de game juist alleen maar ten goede, want met ieder nieuw personage moet er goed gelet worden op hoe de balans van de game verandert. Dit lijkt dan ook goed gedaan te zijn en fans van Persona kunnen dan ook ontzettend blij zijn met de toevoeging van Joker.

  De vraag is alleen wel of dat voor alle bezitters van Smash Ultimate geldt. De DLC mag dan wel een liefdesbrief zijn voor fans van Persona, maar wie niets met de serie heeft kan best teleurgesteld zijn. Er mag dan wel een nieuw personage zijn, compleet met een nieuw strijdveld en nieuwe muziek (die overigens fantastisch is), maar de DLC kost wel 5,99 euro en dat lijkt best wel duur voor slechts één personage. Los lijkt het een flink prijskaartje, maar dat wordt alweer iets verzacht wanneer je de Fighters Pass van 24,99 euro koopt.

  Deze bevat namelijk deze en de vier komende DLC-personages die tussen nu en februari 2020 worden uitgebracht. De andere vier personages zijn alleen nog niet onthuld, dus wees je daarvan bewust. Als je geen fan bent van de serie kan Joker een teleurstellende keuze voor je zijn, maar hij speelt net zo lekker als alle andere personages in de serie en de belofte van vier meer is iets om zeker naar uit te kijken.

  Smash Bros. Joker

  Super Smash Bros Ultimate DLC Joker Review – Ontwaken je Persona!

  Al met al kan er dan ook gesteld worden dat de eerste DLC van Super Smash Bros Ultimate een waardige nieuwe vechtersbaas introduceert. Joker past perfect tussen de andere personages en vecht heerlijk. Dit door de goede combinatie van dichtbij en vanaf een afstandje vechten. Dat hij zijn Persona kan oproepen is de kers op de taart, al is het wel jammer dat Joker in de lucht al snel in de problemen zit.

  De Joker DLC is precies hoe je fans van de serie bedient door tot in het kleinste detail de sfeer te perfectioneren. Wie geen fan is van Persona, komt mogelijk alleen wel voor een koude kermis thuis. Misschien willen die spelers nog even wachten met het kopen van de prijzige losse DLC. Voor wie simpelweg meer helden onder de knoppen wil in Ultimate is de DLC een goed begin van het heerlijke vijfdelige toetje dat de Fighters Pass voorschotelt.

  8

  De plus- en minpunten

  • Joker is fantastisch
  • Kleine details voor de fans
  • Goede muziek
  • Thematisch kloppend met Persona 5
  • Arcane oproepen is heerlijk!
  • Balans in het vechten…
  • …maar in de lucht kon beter
  • Losse aankoop is prijzig
  • Niet voor iedereen

  Super Smash Bros. Ultimate

  Verkijgbaar vanaf 7 december 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.