Steelseries QcK Prism Review - niet zomaar een muismat

  Muismatten zijn altijd handig om je muis soepel te kunnen laten bewegen tijdens het gamen en overbodige slijtage te voorkomen. Je kunt natuurlijk gaan voor een muismat voor een paar euro, maar voor de gamers die wat meer willen heeft Steelseries iets luxers. Of dat het geld ook waard is lees je in deze Steelseries QcK Prism review.

  XGN

  Een beetje gamer besteedt natuurlijk aandacht aan zijn accessoires: headsets, muizen en toetsenborden zijn van het grootste belang. Maar heb je ooit meer aandacht besteed aan een muismat? Met de alomtegenwoordige optische muis lijkt het misschien wat overbodig; op een redelijk vlak oppervlak zal je muis meestal gewoon goed werken.

  Maar dat betekent niet dat je geen baat zult hebben van een muismat; een glad, gelijkmatig oppervlak zorgt voor preciezere en gecontroleerde bewegingen van de cursor. Steelseries denkt dat een professionele muismat essentieel is. De QcK Prism is volgens de fabrikant een muismat met een perfecte mix tussen een mooi ontwerp en doelmatigheid. Maar is het 64,99 euro waard?

  Steelseries QcK Prism review

  Design - minimaal maar mooi

  De Prism is een stuk groter dan de standaard muismat, het gebruiksoppervlak is namelijk 29 bij 35 centimeter en daar komt de nogal brede rand nog bij. Het lijkt dus vooral bedoeld voor gamers met een PC met voldoende ruimte op hun bureau, en is misschien wat onhandig om mee te nemen naar toernooien en dergelijke. De randen zijn gemaakt van matzwart siliconenrubber, wat ervoor zorgt dat de mat er schoon uit blijft zien en dat er geen vingerafdrukken op achterblijven. Ook is de QcK Prism hierdoor stevig, maar toch vrij flexibel.

  De mat wordt op je PC of laptop aangesloten met een USB-kabel. Deze zit aan de zijkant van de muismat. Op het eerste gezicht misschien een onbelangrijk punt, maar dit zorgt er wel voor dat de aansluiting op de mat en de USB-kabel de kabel van je muis niet in de weg zitten tijdens het gamen.

  Het opvallendste aan de muismat is de RGB-verlichting. Dezelfde verlichting kennen we van andere Steelseries producten als het Apex M750 toetsenbord, en de Rival 310 muis. Deze zijn dan ook bedoeld om met elkaar gebruikt en gesynchroniseerd te worden.

  Steelseries QcK Prism review

  Features - overbodige luxe?

  De RGB-verlichting, een enkele strip tussen de buitenrand en het gebruiksoppervlak van de muis, geeft uit zichzelf een soort wave-effect. Maar de verlichting is ook nog functioneel: met de Prism-software van Steelseries, die ook voor toetsenborden, muizen en headsets worden gebruikt, kun je de muismat bepaalde dingen laten weergeven, zoals meldingen van Discord en het aflopen van cooldowns in games als DOTA 2.

  Het belangrijkste element waar je op let bij een muismat is natuurlijk het oppervlak. Bij de QcK krijg je er twee. De mat zelf is namelijk uitneembaar, en aan de ene kant gemaakt van zachter stof en aan de andere kant van harder polymeer. Helaas zorgt de uitneembare mat ervoor dat de QcK bijna een centimeter hoog is, wat zeker in het begin onprettig kan zijn.

  Steelseries claimt dat de stoffen kant van de mat bedoeld is voor kortere en preciezere bewegingen, terwijl de polymeer-kant juist snellere en grotere cursorbewegingen mogelijk maakt. In de praktijk blijkt dat je, afhankelijk van je muis, prima overweg kunt met alleen de stoffen kant; het is een iets ruwer oppervlak, maar niet zó ruw dat het je bewegingen belemmert. De polymeer-kant daarentegen is zeer glad, wat er voor zorgt dat je zomaar een uitschietende beweging maakt.

  Steelseries QcK Prism review

  Steelseries QcK Prism Review - conclusie

  De Steelseries QcK Prism doet alles wat een muismat hoort te doen, en geeft je nog wat leuke extra's bij. Met de RGB-verlichting kun je in een game zien hoeveel munitie je nog over hebt of wanneer je cooldown is afgelopen. Ook zorgt het materiaal voor een duurzaam product waar je zeker nog jaren mee vooruit kunt. Het is alleen jammer dat de dubbele mat ietwat overbodig lijkt, en de mat daar tegelijkertijd erg hoog door is geworden.

  Samenvattend kunnen we er niet omheen draaien: 64,99 is erg duur voor een muismat, geld wat je ook kunt besteden aan een videokaart of headset. Maar mocht je het geld overhebben voor een duurzame muismat die ervoor zorgt dat je muis langer mee gaat en je misschien net een kleine voorsprong in online gamen geeft, dan is de Steelseries QcK Prism zeker geen slechte investering.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Mooi en duurzaam ontwerp
  • RGB-verlichting
  • Customizatie-opties
  • Prijs
  • Erg hoog
  • Polymeer oppervlak té glad

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.