Spider-Man: Into the Spider-Verse Review - Een levend stripboek

  In een jaar vol superheldengeweld (Infinity War, Aquaman) is Spider-Man: Into The Spider-Verse de meest verrassende van allemaal. Met een speciale animatiestijl en een verhaal over Spider-Man dat nog nooit op het witte doek is vertoond zijn de verwachtingen hoog. In onze Spider-Man: Into the Spider-Verse review lees je of de film de verwachtingen waar maakt.

  Sony Pictures Animation

  Spider-Man: Into the Spider-Verse gaat over Miles Morales die in een wereld leeft waarin Peter Parker de enige echte Spider-Man is. Wanneer Miles wordt gebeten door een radioactieve spin en Peter Parker de dag niet kan redden is het aan Miles om niet alleen zijn wereld, maar om honderden andere werelden te redden. De Kingpin ontwikkelt namelijk een wapen waarmee de balans tussen de verschillende werelden in gevaar wordt gebracht en het is aan Miles om hem te stoppen.

  Spidey met een twist

  In Into the Spider-Verse moet niet Peter Parker de wereld redden als Spider-Man maar is het aan de tiener Miles Morales. Hij moet de plannen van de baas van de onderwereld Kingpin verijdelen. Na een mislukte test van de Kingpins superwapen zijn er verschillende Spider-Men in Miles’ wereld terecht gekomen. Het is aan Miles om de verschillende Spider-Men terug naar hun eigen universum te helpen en om de Kingpin te stoppen.

  Het is een verhaal over Miles Morales als Spider-Man is nog niet eerder op het witte doek vertoond waardoor de film gelijk een verfrissend gevoel heeft. Miles is een puber die lekker meezingt met muziek, hier en daar wat ruziet met zijn ouders en de regels wel eens breekt. Binnen luttele seconden krijg je het gevoel alsof je Miles al jaren kent door zijn gedrag, want iedereen heeft wel eens een meningsverschil met zijn of haar ouders gehad.

  Hij is dan ook de basis van de emotionele laag in het verhaal dat er op meerdere momenten voor zorgt dat er wat tranen over je wangen biggelen. Het komt onder andere doordat Into the Spider-Verse momenten bevat die je te volwassen zou achten voor een Spider-Man film en dat zorgt voor flink wat memorabele momenten. Ook weet de film een uniek perspectief te bieden en dat komt niet alleen door wendingen in het verhaal.

  Spider-Man: Into The Spider-Verse Review - Sony Pictures Animation

  Sublieme animatie

  Het komt ook door de animatie die van begin tot eind verbluffend is en je het gevoel geeft alsof je in een levend stripboek bent beland. Door de animatie aan te passen op de Ben-Day Dots (een techniek die vroeger werd gebruikt in stripboeken) ziet alles er prachtig uit en wanneer er een actiescene ontstaat spat elke seconde als het ware van het scherm. Dat er dan teksten als ‘Boom’ en ‘Splat’ in beeld komen wanneer er een klap wordt uitgedeeld, maakt het alleen maar mooier. Het is een levend stripboek waar je je ogen niet vanaf kunt halen.

  De prachtige animatie en spectaculaire actie die door de animatie wordt bevorderd wordt goed afgewisseld met een sterke dosis humor. Spider-Man staat wel natuurlijk bekend om zijn humor en naast dat Miles zelf een lolbroek draagt, komt de komedie ook van de andere Spider-Men en de situaties die ze veroorzaken. Vooral Spider-Ham, een varken met Spidey’s krachten uit een ander universum weet als komiek volle zalen te trekken, net als een zwerver-versie van Peter Parker.

  Spider-Man: Into The Spider-Verse Review - Sony Pictures Animation

  Sterke personages

  De zwerver-versie van Peter Parker heet officieel Peter B. Parker en dient als een soort mentor voor Miles in de film. Hij is hiervoor eigenlijk alleen helemaal niet geschikt en dat is dan ook waar een groot deel van zijn humor vandaan komt. Toch is het de emotionele band die hij met Miles opbouwt gedurende de film is waardoor je van Peter gaat houden.

  Helaas kan dit niet voor alle Spider-Men gezegd worden, want soms krijg je het gevoel dat er net een paar Spidey’s te veel rondslingeren. Waar Miles, Peter B. Parker en Spider-Gwen stralen, krijgen Spider-Man Noir en Penny Parker slechts een paar kleine momenten om harten te veroveren en dat zal niet iedereen bevallen. Spider-Ham komt beter uit de verf, maar bij een pratend varken met de krachten van Spider-Man is dat natuurlijk logisch.

  Voor Spider-Gwen zit het net wat anders, want zij weet net als Wonder Woman een goede boodschap voor vrouwelijke helden weet neer te zetten. Ze is stoer, kalm en door een snelle en duidelijke uitleg van haar verleden heb je direct een emotionele band met Gwen. Je zou er bijna door wensen dat ze haar eigen film krijgt!

  Spider-Man: Into The Spider-Verse Review - Sony Pictures Animation

  Spider-Man: Into the Spider-Verse Review – De ultieme Spider-Man

  Spider-Gwen zal nog even moeten wachten op haar eigen film, want Into the Spider-Verse draait om een fantastische uitvoering van Miles Morales. Met een prachtig verhaal en een sterke emotionele band met Miles verveel je je geen moment. Dit heeft ook te maken met de geweldige actiescenes die goed worden gebalanceerd met wat rustigere momenten.

  Miles is niet de enige die straalt in de film, want de ondersteunende cast is ook van hoge kwaliteit. Alleen Spider-Man Noir en Penny komen minder uit de verf, wat je kunt scharen onder de categorie ‘te veel van het goede’. Spider-Gwen brengt het er gelukkig beter vanaf, net als de animatiestijl waar je binnen enkele seconden verliefd op raakt.

  9

  De plus- en minpunten

  • Verfrissend en gedurfd verhaal
  • Miles Morales is fantastisch
  • Door en door grappig
  • Spectaculaire actie
  • Balans in het script
  • Spider-Gwen steelt de show
  • Een paar Spider-Men te veel

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.