Speedlink Xilu Portable Speaker Review - Een klein muziekdoosje

  De Speedlink Xilu portable speaker is onderhevig getest om te kwaliteiten van het apparaat te ontdekken. Ben je op zoek naar een degelijke en vooral kleine muziekspeler? Dan moet je snel verder lezen voor de Speedlink Xilu Portable Speaker Review.

  Het design van de Speedlink Xilu portable speaker is subliem en heeft hiermee precies de juiste noot geraakt. Het meenemen van een box is nog nooit zo makkelijk doordat er niks overdreven is aan de term ‘draagbare speaker’. De Xilu is, met zijn zijden van vijf centimeter, namelijk een van de kleinste en lichtste (150 gram!) geluidsdragers die we ooit hebben gezien.

  Draagbaar is niet overdreven

  De Xilu is een klein vierkant dat met gemak in je hand, jas en zakken past waarmee de speaker punten wint. Het grijze metallic kubusje is aan de boven en onderkant afgewerkt met zwart plastic, dat een stijlvolle combinatie vormt. Het geheel wordt ondersteund door een viertal pootjes, wat niet helemaal doordacht is. Zo zal de Xilu tijdens het afspelen van muziek op een wat hoger volume makkelijk verschuiven, met het gevolg dat de speaker van gladde oppervlakken af zal trillen.

  Voor een klein speakertje heeft het apparaat genoeg mogelijkheden om verbinding te kunnen krijgen om muziek vanaf te spelen. Zo is de Xilu te verbinden met je computer, smartphones en andere Bluetooth of USB apparaten. Er worden namelijk twee kabeltjes meegeleverd die in de PC en smartphone te pluggen zijn. Hierdoor ontstaat er nog een voordeel van de Xilu, er zijn geen batterijen nodig aangezien je de speaker oplaadt door middel van een USB aansluiting.

  Speedlink Xilu portable speaker review kabels

  Zo simpel als dat het er uit ziet

  De ingebouwde lithiumion zorgt ervoor dat je de draagbare speaker een geruime tijd zonder op te laden kan gebruiken. Zo zal de Xilu tot zes uur muziek kunnen blijven spelen, op de gunstigste omstandigheden. De laadtijd van de Xilu bedraagt twee tot drie uur, maar dan zit het apparaat tot de nok toe vol om je weer van een aantal beats te voorzien.

  De gebruiksvriendelijkheid van de draagbare speaker kan haast niet simpeler. Zo heeft het kubusje maar een zestal knoppen. Een aan/uit-knop, een ring met twee volumeregelaars en twee vooruit/terugspoel-knoppen. In het midden bevindt zich de play/stop-toets.

  Zuiver tot bepaalde hoogte

  Het belangrijkste van de draagbare speaker is natuurlijk het geluid dat het voortbrengt en daarbij eet de Xilu van twee walletjes. Op een zacht tot gemiddeld volume zal de Xilu de kwaliteit van de normale smartphone speaker met al het gemak overstijgen. Fijne klanken wordt gegeneerd bij alle soorten muziek, waarbij gesprekken niet overstemd worden. Over het algemeen geeft de box dus helder geluid maar dit geldt helaas maar tot een bepaald volume.

  Bij het opschroeven van het volume neemt de kwaliteit van het vrij snel af. Hierdoor zal het geen aantrekkelijke draagbare speaker zijn in bijvoorbeeld een rumoerige ruimte of openbare gelegenheid. Een feest zal het met de Xilu nooit worden, aangezien het geluid alleen in normale kamer afmetingen met weinig rumoer zuiver genoeg is om optimaal van te genieten.

  Speedlink Xilu portable speaker review verpakking

  Klein, maar fijn

  De Xilu is fantastisch klein, zoals wenselijk is voor een draagbare speaker. De stijlvolle kubus zal door zijn gebruiksvriendelijkheid door iedereen opgepakt kunnen worden, waarbij alle opties voor zich spreken. Verrassend is het heldere geluid, bedoelt voor kleine ruimtes en huis-tuin-en-keuken gebruik. Over de prijs van 33 euro valt dan ook niet te klagen.

  Maar de Xilu is niet bedoeld voor het hardere werk. Bij een toename van volume zal de kwaliteit van het geluid hard achteruit gaan, waardoor vooral muziek met een fatsoenlijke bass niet meer prettig is om naar te luisteren. Ook zal je je ogen dan constant op het apparaat moeten houden aangezien de Xilu vanzelf weg trilt op een vlakke ondergrond. Het is daarom belangrijk om in het oog te houden dat de Xilu wel een van de meest compacte speakers op de markt is, en daar kun je natuurlijk geen boombox geluid van verwachten.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Makkelijk mee te nemen
  • Vrij goedkoop
  • Gebruiksvriendelijk
  • Zuiver op laag volume
  • Staat niet stevig
  • Muziek op harder volume laat te wensen over

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.