Speedlink Parthica Review - Perfecte aansluiting op jouw stijl

  De Parthica is volgens Speedlink het core gaming keyboard om je spelvaardigheden mee te tonen. Of dit ook echt zo is, hebben wij aan de levende lijven ondervonden en lees je hier in de Speedlink Parthica review.

  Bij het zien van de Parthica schept het keyboard al hoge verwachtingen. Het grote zwarte toetsenbord bevat dan ook 93 toetsen, waarvan er 15 programmeerbaar zijn. In tegenstelling tot veel andere gaming toetsenborden voelt de Parthica niet lomp aan, wat een uitkomst is voor een gaming keyboard. De ruimte die het keyboard beneden de onderste rij inneemt had wel minder gekund of schuiner kunnen lopen, aangezien deze rand niet erg ergonomisch aanvoelt.

  Het keyboard bevat een aantal tierelantijnen die het geheel wat stoerder over doen komen. Zo zijn er aan de boven- en onderkant groeven toegebracht waaruit licht schijnt. Ook de toetsen zijn verlicht die, samen met de groeven, in de kleuren rood, blauw en paars afgesteld kunnen worden. Het merk van het toetsenbord ontbreekt niet, en zal vijf verschillende kleuren kunnen geven.

  Bliksemsnel

  De Parthica bevat alle standaard toetsen en tekens van een simpel toetsenbord, maar biedt daarnaast nog een hoop extra opties. Zo zijn er aan de ene kant sneltoetsen aanwezig om de webbrowser, e-mail en Windows verkenner te openen, favoriete pagina’s toe te voegen en een zoekopdracht in te voeren. Aan de andere kant zijn er snelknoppen voor het geluid aanwezig, waarvan drie volumeregelaars, een start/pauze knop en een mogelijkheid om je muziek te stoppen. Erg handig, want deze werken ook naar behoren.

  De Speedlink Parthica heeft de mogelijkheid om via het toetsenbord de responsietijd te veranderen. De responsietijd van het intikken van de toetsen kan respectievelijk ingesteld worden op 16, 8, 4 en 2 milliseconde. Een verandering tussen deze standen is alleen niet zo merkbaar. Wel een handige optie is de record-knop, waar je nog een hoop gemak aan gaat beleven.

  Speedlink Parthica Review keyboard

  Meet zich naar jouw speelstijl

  De record-knop zal je kunnen gebruiken om de functie van een vijftal knoppen in te kunnen stellen. Deze vijf Macro-toetsen zullen je in staat stellen om snel lastige knoppencombinatie te activeren. Het proces waarop je de toetsenfuncties invoert is erg makkelijk en is de moeite waard om even de tijd voor te nemen. Maar dit is nog niet alles, want je krijgt nog veel meer mogelijkheden met de het feit dat je het profiel van het toetsenbord kunt veranderen.

  Er zit namelijk nog een knop op het toetsenbord die je in staat stelt over te schakelen naar een ander macroprofiel. Als je dacht dat de lichten op het toetsenbord alleen voor de sier waren, dan had je het mooi fout. De kleuren op je toetsenbord geven namelijk aan welk profiel je gebruikt, waardoor het al snel duidelijk wordt of je de juiste keyboard instellingen voor de juiste game hebt.

  De gewenste macro’s worden opgeslagen in het keyboard en daarbij komt ook nog dat het de Parthica onthoudt welke games je met welk profiel speelt. Het zogenaamde Gaming on Demand (GOD) systeem zorgt voor een soepele overgang en een slimme detectie tussen de handelengen die je op de PC uitvoert.

  Speedlink Parthica Review Macro's

  Geen fouten gepermitteerd

  Maar het belangrijkste is de werking van de primaire functie van het toetsenbord, het gebruik van de toetsen zelf. De Speedlink Parthica is geen mechanisch keyboard, en dat is ook goed te merken. Desalniettemin is er wel enige weerstand aanwezig bij het indrukken van de toetsen, en dan is zeker tijdens het gamen zeer prettig.

  De knoppen zijn zo gevormd en geplaatst dat er een redelijke ruimte is opengelaten tussen de drukvlakken. Hierdoor zal je niet snel de verkeerde knop indrukken en weinig fouten maken in je gameplay of schrijfopdrachten. De enige gewenning qua keyboard layout is de plaatsing van de macro-knoppen, dat lichtelijk onnatuurlijk aanvoelt.

  De Parthica is makkelijk in gebruik met de bijgeleverde handleiding en driver-cd. Daarnaast beschikt de gaming hardware over het iconische zwart-rode gevlochten draad, die stevig genoeg is om de kabel te berschermen. De rest van het toetsenbord is ook vrij massief, met als uitzondering de uitklapbare steunpootjes. Als je deze standaards niet gebruikt, dan zal het keyboard rusten op vier anti-slip strips in plaats van twee.

  Speedlink Parthica Review geheel toetsenbord

  Parthica mag er wezen

  Al met al valt er weinig op de Speedlink Parthica aan te merken. Het is een solide toetsenbord die, op de handsteun na, uitgebreid genoeg is om van een gaming keyboard te spreken. De verschillende profielen, die automatisch op de games afgesteld worden, voorzien het toetsenbord van handige opties en een leuke kleur.

  Het core gaming keyboard is ook op het gebied van de prijs een enorme meevaller. Vanaf 50 euro heb je de Parthica namelijk al in huis, waarmee je zeker mee kan komen met de toetsenborden van hogere prijsklasses. Het solide toetsenbord van Speedlink is dan ook echt een aanrader.

  Lees ook de review van andere Speedlink producten zoals de Xilu Portable Speaker en de Decus muis.

  8

  De plus- en minpunten

  • Solide toetsenbord
  • Gebruiksvriendelijk
  • Goedkoop
  • Macro's, profielen en andere opties
  • Ergonomisch niet helemaal perfect

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.