Sound BlasterX H5 Tournament Edition Review - Als muziek in de oren

  Als er een opvolger van hard- of software wordt uitgebracht, betekent dit niet altijd dat deze beter is. Creative heeft onlangs een upgrade van één van haar headsets uitgebracht, maar of deze indruk net zoveel indruk weet te maken lees je in de Sound BlasterX H5 Tournament Edition review.

  De Sound BlasterX H5 Tournament Edition is in wezen een koptelefoon die afgeleid is van de originele Sound BlasterX H5. Deze hernieuwde editie komt met een paar extra features om het gamen nog comfortabeler te maken en, zoals de naam al zegt, meer op competitie te focussen. Wereldveranderende verschillen zijn er niet, maar voor diegene die niet bekend is met de Sound Blaster serie wordt deze analoge stereo headset van ongeveer 90 euro van top-tot-teen besproken.

  Subtiele make-over

  Op het gebied van vormgeving is de Tournament Edition veelal hetzelfde gebleven. Dat is een zeer positief gegeven, want het apparaat hanteert een strak design die niet onder doet voor andere headsets. De (mat)zwarte onderdelen in combinatie met wat glimmende elementen zorgt ervoor dat deze koptelefoon zonder schaamte op straat gedragen kan worden. In dat geval scoort het beter dan de originele Sound BlasterX H5 (zie video hierboven).

  Als verrassing zijn er toch een paar verschillen op te merken in vergelijking met diens voorganger. Zo bevat de speciale uitgave nu vernieuwde metalen platen op de oorschelpen. Bovendien heeft het algemene frame, dat de boel bij elkaar houdt, een kleurwisseling ondergaan. Dit met als gevolg dat beide veranderingen ervoor zorgen dat deze headset er toch echt wel stijlvol uit ziet. Qua kwaliteitsniveau zit het design en de comfortabiliteit gelukkig op hetzelfde vlak.

  Het stevige, maar lichtgewicht aluminium, frame zorgt ervoor dat het geheel prettig is om te dragen. Gedurende lange speelsessies blinkt de hardware dan ook uit, want je zult het drukkende gevoel niet of nauwelijks opmerken. Dit is mede te danken aan het zogenaamde ‘geheugenschuim’ in de kussens van de oorschelpen. Hierdoor wordt namelijk jouw ideale pasvorm gevormd en zal het ook zo blijven, waardoor de BlasterX H5 Tournament Edition als gegoten blijft zitten.

  Sound BlasterX H5 Tournament Edition review design

  Nog steeds spatzuiver

  Het design kan allemaal wel leuk en aardig zijn, maar het geluid moet natuurlijk ook prima zijn voordat het product aan de eisen voldoet. Met overtuiging valt dan ook mede te delen dat de Sound BlasterX H5 Tournament Edition ook hierop punten weet te behalen. Creative heeft alles uit de kast getrokken om net even meer het randje van luisterplezier op te zoeken en de gamers weg te blazen.

  De verbeterde heruitgave brengt dezelfde set aan 50 mm FullSpectrum Drivers. De grote 'maar' is dat de drivers een stuk verder opgevoerd zijn, waardoor het geluid van de Tournament Edition realistischer overkomt. Zo is vrijwel alles wat je erdoor heen te horen krijgt helderder, luider en accurater met als gevolg dat je een mogelijk voordeel ten opzichte van de vijand krijgt. Toch moet er nogmaals aangehaald worden dat de surround sound slechts nagebootst wordt, waardoor het precies lokaliseren van geluiden toch nog wel een hekelpuntje blijft.

  Op veilig spelend

  Naast het gegeven dat de drivers een klein beetje aangepast zijn, zijn er veelal geen veranderingen op te merken. Zo biedt de headset nog steeds een frequentiebereik tussen de 20 Hz en 20kHz en ligt het maximale volume wederom op 118dB met een nominale impedantie van 32 ohm. Het geluid kan daardoor nog steeds niet bijzonder hard, maar dat is maar goed ook voordat je jezelf gehoorschade toe dient.

  Het geluid van de Tournament Edition is, net zoals het origineel, enigszins aan te passen met behulp van de Sound BlasterX Accoustic Engine Lite1 software. Hiermee kan je verschillende gamersprofielen hanteren, waarbij je een verschuiving in prioriteiten per genre krijgt. Als je het instelt op RTS-games, dan zal het geluidsaccent meer liggen op de dialogen dan bijvoorbeeld op racegames. Let wel op, want dit gratis afstelprogramma is vooralsnog alleen voor Windows te verkrijgen.

  Sound BlasterX H5 Tournament Edition Review Drivers

  Micro aanpassingen

  Naast het luisteren kan je met de H5 Tournament Edition ook zelf geluid voortbrengen. Zo bevat het apparaat een afneembare microfoon die, ten opzichte van de vorige editie, flink op de schop is gegooid qua vormgeving. Nog steeds is het draad vrij verstelbaar, maar de ontvanger zelf ziet er wat netter uit.

  Op het gebied van prestaties behoort de microfoon er ook op vooruit gegaan te zijn door betere ruisonderdrukking in luidruchtige omgevingen. Hier merk je alleen niet bijster veel van. Hoewel iedereen inclusief jijzelf goed verstaanbaar is, is nagenoeg altijd wel een lichte ruis waar te nemen. Wel moet erbij gezegd worden dat dit ook aan de eigen verbinding of aan die van je medespelers kan liggen, waardoor er dus mogelijk een verschil per individu is.

  Afgezien van het design, de drivers en de microfoon zijn er nagenoeg geen andere verschillen te vinden. Wederom komt de headset, naast een vaste kabel van 120 cm, met een afneembare Y-splitter kabel van ongeveer 120 cm. Hierdoor is het product voor zowel smartphones, als de PlayStation 4 en de PC te gebruiken. Al hangt de geluidskwaliteit die je krijgt meegeleverd wel van het platform af dat gebruikt wordt.

  Sound BlasterX H5 Tournament Edition Review Microfoon

  Beter dan zijn voorganger

  Hoewel er minimale verschillen zijn met de originele Sound BlasterX H5 qua geluid, zorgen de subtiele design aanpassingen ervoor dat de Tournament Edition een waardige opvolger is. De prijs-kwaliteitsverhouding is dik in orde en biedt zeker waar voor je geld. Mocht je nog op zoek zijn naar een goede analoge gaming headset met zeer weinig gebreken, dan is dit zeker iets voor jou!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Zeer comfortabel
  • Tof design ook te gebruiken buitenshuis
  • Zuiver geluid
  • Prijs-kwaliteitverhouding in orde
  • Nagebootst surround komt niet overeen met echt surround sound
  • Minimale aanpassingen kwaliteit geluid

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.