Creative Sound BlasterX H5 Review - Krachtig, maar zacht

  Creative is al jaren een grote speler op het gebied van digitaal entertainment. Het bedrijf is vooral bekend om de Sound Blaster lijn. De Sound BlasterX H5 is een recente toevoeging aan deze lijn. Wij zetten ons luisterend oor aan het werk om deze eens grondig te testen. Het resultaat lees je natuurlijk in de Creative Sound BlasterX H5 Review!

  Headsets, speakers en geluidskaarten uit de X-serie maken de Sound Blaster lijn sinds kort een stuk uitgebreider. De producten uit deze serie zijn specifiek gericht op pro-gamers en moeten dus optimale prestaties leveren. Zo ook de Sound BlasterX H5, een analoge stereo headset die ongeveer 110 euro kost.

  Voor elk apparaat te gebruiken

  Dat is best een som geld voor een bekabelde stereo headset. Maar wat biedt de H5 je daarvoor? Laten we bij de verpakking beginnen. De Sound BlasterX H5 wordt geleverd in een degelijke kunststof doos en de inhoud van die doos is verrassend compleet. Daarin vind je natuurlijk de headset, een afneembare gevlochten kabel van 1,2 meter en een afneembare microfoon.

  De kabel is voorzien van een inline afstandsbediening en een 3,5mm aansluiting, waarmee je de H5 aan kunt sluiten op de meeste apparaten. Hij werkt vlekkeloos op je PlayStation 4, je mobiele telefoon en, met de bijgeleverde microfoon splitter, op je Mac, pc of laptop. Het enige wat ontbreekt, is de Xbox One Stereo Headset adapter, waarmee de H5 ook voor deze console te gebruiken zou zijn.

  Naast deze dingen vind je nog een handleiding in de doos, maar dat is redelijk vanzelfsprekend.

  Een stevig, comfortabel lichtgewicht

  Zodra je de Sound BlasterX H5 uit zijn verpakking haalt, valt gelijk op hoe verrassend licht deze is. De headset weegt namelijk slechts 260 gram. En dat is een groot voordeel bij bijvoorbeeld lange sessies Overwatch of een andere multiplayer game. De H5 is niet alleen licht, maar gelijktijdig behoorlijk comfortabel.

  De headset is gemaakt van een mix van metaal, plastic, geheugenschuim en kunstleer. De hoofdbeugel, die uit één stuk staal bestaat, buigt hierdoor soepel mee met de vorm van je hoofd, terwijl de oorspronkelijke vorm behouden blijft. Stevig en toch comfortabel, zelfs als je een dikke kop hebt.

  Door het geheugenschuim past hij zich aan de vorm van je hoofd aan, waardoor je eigenlijk nauwelijks merkt dat je de headset draagt. Datzelfde geldt voor de oorschelpen die prima aansluiten en niet meteen je hoofd samen lijken te knijpen. Een groot pluspunt voor de H5 is dat deze ook prima zit als je een bril draagt.

  Simpel en stijlvol

  Een comfortabel stukje hardware dus, zelfs na uren gamen, film kijken of muziek luisteren. De Sound BlasterX H5 is geen over-the-top headset. Er zijn geen LED lampjes te zien zoals bij sommige andere headsets en hij komt niet in een overdreven kleur. De H5 is heel simpel zilver met zwart. Simpel, maar wel stijlvol.

  Door de metalen elementen oogt de headset namelijk bijzonder strak en komt hij over als een stevige headset (zo voelt hij trouwens ook aan). Het enige wat het ontwerp van de headset een beetje mist, is de mogelijkheid om de oorschelpen verticaal te draaien. Een heel klein minpuntje, wat opgevangen wordt door het geheugenschuim.

  Kan niet oorverdovend hard

  Maar een headset kan nog zo lekker zitten en stijlvol ogen, het geluid moet ook goed zijn. Anders is het gewoon een dure oorwarmer. Op zich doet de Sound BlasterX H5 ook dit goed. De headset is voorzien van gekantelde drivers met een frequentiebereik tussen de 20 Hertz en 20 kiloHertz.

  Door de gekantelde drivers, die als het ware je oren in gericht staan, krijg je de geluiden veel helderder binnen. Dit zorgt voor een veel betere ervaring van geluid dan dat van bijvoorbeeld de Turtle Beach Ear Force Recon 50x, die wat lager in prijs ligt. Het geluid dat de headset levert, is zowel in de oorschelpen en in de buigbare microfoon kraakhelder.

  Alleen zijn er toch wat minpuntjes op dit gebied. De kwaliteit van het geluid wordt namelijk voornamelijk bepaald door de geluidskaart die je hebt. Heb je een simpele geluidskaart, verwacht dan niet te veel. Het maximale volume van de headset ligt met 118dB en een impentantie van 32 Ohm overigens ook niet oorverdovend hoog, maar eigenlijk prima, al zullen sommigen dit wat aan de zachte kant vinden.

  Daarbij is de H5 natuurlijk een stereo headset, maar door de Sound BlasterX Lite Acoustic Engine software te downloaden kun je wel surround geluid emuleren. Daar heb je alleen op je telefoon of console weinig aan.

  Prima gebalanceerd

  Onder aan de streep levert de Sound BlasterX H5 zeker waar voor zijn geld. De headset is stevig, comfortabel en wordt behoorlijk compleet geleverd. Daarbij levert hij zowel in de oorschelpen als via de microfoon kraakheldere audio af.

  En hij oogt nog stijlvol ook. Met wat kleine minpuntjes waaronder het wat zachtere geluid en de beperking tot de kracht van je geluidskaart is dit een headset waarmee je gezien mag worden!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Zit heerlijk, zelfs na uren
  • Kraakhelder geluid
  • Afneembare kabels
  • Degelijk en stijlvol
  • Werkt op alle apparaten
  • Geluid op zijn maximum wat zacht
  • Geluidskwaliteit deels afhankelijk van je geluidskaart

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.